RockShock

Internetový rockový magazin

Benefit – První videoklip po 52 letech

Text: Zdenek Svoboda
Foto: Pavel Novák

52 let v životě člověka je hodně, v životě kapely snad ještě více, proto je překvapující, že teprve teď přichází první oficiální videoklip skupiny BENEFIT. Nejen o něm, ale i o dalších věcech kolem kapely jsme si povídali s kapelníkem, zpěvákem a bubeníkem Milanem Viplerem.

Ani ses před čtrnácti dny nepochlubil, že se chystá videoklip.
Moc jsme o tom nechtěli mluvit, dokud klip nebude hotový. Nemělo cenu hovořit o věci, která vlastně ještě neexistovala. Navíc jsme neměli v té době finální míchačku muziky.

Jak k tomu vlastně došlo? Řekli jste si, nemáme žádný videoklip, tak nějaký uděláme, nebo se objevila píseň a vy jste si řekli, ta by si zasloužila videoklip?
My jsme o klipu uvažovali už delší dobu, ale největší problém byl, jak jinak, finance. Neměli jsme však ani jasno, kterou skladbu bychom použili. Až na konci loňského roku jsme se dohodli, že to bude Vzdálená.

Předpokládám, že jde o novinku, protože vy stále tlačíte kapelu dopředu.
Je to samozřejmě novinka. My se poslední roky snažíme dělat jenom naše původní věci, protože nám to přináší radost a uspokojení, když máme pocit, že se nám píseň povedla. A když se lidem líbí, tak je to pro nás o to větší odměna. Musím ale přiznat, že někdy nám to trvá dost dlouho, než se k tomu dokopeme.

Kdo je autorem skladby? Jak vím, na hodně věcech se podílí kytarista Matěj Koudelka, ale ani ty nezůstáváš s texty pozadu.
Vzdálená je Matějův autorský počin, napsal jak hudbu, tak i text. V podstatě přinesl hotovou věc. Měl jasnou představu, jak to má vypadat, takže jsme to nazkoušeli a nakonec jsme se dohodli a vybrali Vzdálenou pro klip.

Natočení klipu jste svěřili také Pavlovi Novákovi. Byl to pro vás jasný výběr?
S Pavlem jsme se dohodli na spolupráci a na konci února jsme ve studiu v Říčanech nabrali obrázky. Kameru obstarali Pavel Novák a Michaela Kalašová. Produkci, režii a střih jsme si dělali sami.

Jak jsem si všiml, během poměrně krátké doby má klip slušnou sledovanost.
To, že má klip během prvních čtrnácti dnů docela slušnou sledovanost, nás samozřejmě těší.

Teď máte takové narozeninové období…
Máš pravdu. V pražském Vagonu oslavíme 9. 6. s Danem a Merlinem jeho pětašedesátiny a o dva dny později budeme slavit sedmdesátiny Vládi ‘Gumáčka‘ Koudelky ve Vrbici u Poděbrad. Ale jak se říká, věk je jenom číslo, takže jedeme dál.

Rockeři do důchodu nechodí. Tušil jsi, že se ‘Gumáček‘ vrátí?
Popravdě netušil. Všechno to nějak vzniklo, když jsme o Velikonocích jeli navštívit Vláďu do jeho šumavského exilu. Tam jsme poseděli, popili a nakonec z toho byl Vláďův návrat do Benefitu.

Máte na kontě kazety, CD, DVD, knihu a teď i videoklip. Co dalšího je na řadě – LP nebo best of deska? Ta by ale musela vyjít přinejmenším jako dvojalbum.
No, uvidíme. Až bude nový materiál, tak o tom můžeme začít přemýšlet. A nějaké album, které by mapovalo celé období existence Benefitu, zatím neřešíme. Třeba na to ještě dojde, ale udělat výběr ze všech skladeb, které jsme hráli během padesáti let, si zatím opravdu neumím představit.

Na jaké další novinky se můžeme letos těšit?
Pár nových písniček už hrajeme a během roku představíme další, až je pořádně nazkoušíme. A samozřejmě je před námi do konce roku ještě dost vystoupení, na která se moc těšíme.

www.benefit-rock.com


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 698

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *