RockShock

Internetový rockový magazin

Warning Vision – Vize soudného dne

Text: Sabina Jesenovská
Foto: archiv skupiny

WARNING VISION v multižánrovosti inklinující k hard’n’heavy mají na kontě debut, který úročí letité zkušenosti jednotlivých členů ve významných kapelách české metalové scény. Ve výčtu -ex vidíme jména jako Titanic a Motorband, debut Soudný den je ale co do skladeb a stejně tak do originality autorským počinem. O peripetiích v sestavě i o nové desce jsme promluvili s kytaristou JANEM ‘HANSEM‘ JIŘÍČKEM.

Odkud pochází název kapely Warning Vision?
Název kapely se odvíjí od celkového nepříznivého dění v celém světě; poselstvím názvu i textů kapely je upozorňovat či varovat před vším zlým, co se může v budoucnu stát, nebo poukazovat na to špatné, co se již stalo nebo se běžně stává.

Vaše texty se zaměřují na sociální témata a mezilidské vztahy. Kdo je jejich autorem a do jaké míry jsou osobní zpovědí?
Při rozjezdu kapely jsem obstarával texty já, ale v průběhu dalšího fungování se zapojil velmi aktivně bubeník Luděk Struhař. Některé texty jsou napasované na to, co se stalo jiným lidem, ale některé jsou skutečným prožitkem, který byl zhudebněn.

Poslední skladba, ke které jste natočili svůj první živák Lovci, nese obzvlášť hlubokou myšlenku. Poodkryjete, co bylo jejím inspiračním zdrojem, kdo po nás jde?
Tento text lze přirovnat k tomu stavu, že se dostanete například do nějaké tíživé finanční situace a snažíte se všemi možnými prostředky, třeba hazardní hrou, získat peníze na splátky. Za této situace po vás jdou věřitelé jako již zmiňovaní Lovci, ale tento text se dá napasovat i do jiných životních nesnází.

Přestože máte na kontě teprve debutovou desku, vystřídalo se u vás už několik členů, což je fenomén, se kterým se potýkají i větší jména na scéně. Cítíte momentálně, že je sestava stabilní, nebo čekáte, jak se to vyvrbí?
Já osobně této sestavě velmi věřím a doufám, že již spolu zůstaneme napořád.

Nejcitelnější změnou v sestavě je vždy post vokalisty. Vy jste se dokonce odvážili vyměnit mužský vokál za ženský. Byl to záměr, nebo vás s Marcelkou svedl osud?
O Marcele jsme já s Luďkem věděli a dobře ji známe, že je to ta správná metalová dračice. Ovšem tento nápad angažovat Marcelu klepl Luďka za ucho. Slovo dalo slovo a zpěvačka byla v kapele.

Jste kapela složená z ostřílených hudebníků, kteří hráli v legendách Titanic nebo Motorband. Jak se vaše zkušenosti odrážejí v tvorbě Warning Vision?
Každá kapela, kterou hudebník projde, ho do jisté míry ovlivní. To, co fungovalo v jiných kapelách, dobře uplatňujeme i ve WV.

Co pro tebe bylo zlomovým momentem a největším úspěchem ve tvé dosavadní hudební kariéře?
Zažil jsem vzestupy i pády kapel, ale nejspokojenější jsem v kamarádském kolektivu mojí domovské kapely a každý i sebemenší úspěch tohoto souboru je pro mě největší hudební satisfakcí.

A co bylo naopak prvním momentem, který tě přiměl stát se muzikantem, kdy sis řekl: „Jo, tohle je moje cesta,“?
Začal jsem u country, potom klasika na hudební škole, to mě moc nebralo, ale jak jsem uslyšel Jimiho Hendrixe, The Rolling Stones, The Beatles, tak jsem nějak zbystřil a hned pořídil první elektrickou kytaru, a když došly na řadu kapely jako Deep Purple, Black Sabbath, Uriah Heep a ‘Zepouši‘, tak jsem začal hoblovat na kytaru jak vzteklý. Úplnou motivací potom pro mě byli Accept, Judas Priest, Iron Maiden, Metallica, to nastalo přímo kytarové šílenství a cvičící kytarový maraton. Nesmím opomenout ani naše kapely, které mě velmi ovlivnily – Olympic, Katapult, Synkopy, Blue Effect.

Chystáte už novou desku; můžete o ní už teď něco více prozradit?
Po letní live sezoně je prostor na tvorbu materiálu na nové CD. Již postupně připravujeme nové skladby. Na tom, jak by mělo znít či vypadat nové CD, se shodneme jako kapela, až bude k výběru dostatečný počet skladeb a nápadů, aby to tvořilo nějaký ucelený komplet. Nechte se překvapit.

V posledních letech jsme toho jakožto národ (a nejen my) dost prožili. Vytočily vás některé události poslední doby natolik, že se například odrazí v textech některé konkrétní, třeba i politické situace?
Jak říkáš, bylo toho za poslední dobu hodně nepříznivého, až svízelného, zcela jistě se ty prožitky odrazí v našich textech.

Pořádáte také svůj vlastní festival, a to jak letní, tak podzimní verzi. To je podle mého pro kapelu docela velké sousto, jak se s tím vypořádáváte?
Je to především zásluha našeho baskytaristy Dušana, který má výborné organizační schopnosti a je schopen tak náročné akce velmi dobře zorganizovat a vše potřebné zabezpečit. Tímto bych mu chtěl velmi poděkovat za celou kapelu.

www.warningvision.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1331

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *