RockShock

Internetový rockový magazin

Trautenberk – Písně o štěstí a Aniččině kráse

Text: Jiří Olszar
Foto: Jiří Olszar

Uplynulou sobotu jste odstartovali své jarní turné Šťastných 13. Jak vypadala první zastávka v Jindřichově Hradci?
Ano, je to tak, a abych řekl pravdu, byli jsme všichni v Jitce. To je jméno kulturního domu v Jindřichově Hradci, a bylo nám v ní příjemně. Před námi hrála kapela s neslušným názvem Cocotte Minute, se kterou vystoupil i náš pěvec Horst. Naopak s námi si zase zahostoval Martin Zeller. Atmosféra báječná, zábava nadprůměrná, jedinou kaňkou bylo počínání nějakého zločince, jenž mi odcizil moji kouzelnou buřinku.

Vzhledem k tomu, že turné jedete k třináctému výročí existence kapely, je setlist poskládán z písní mapujících celé toto období?
Hrajeme písně ze všech vydaných desek a jsou to víceméně všechno skladby zaměřené na štěstí a Aniččinu krásu. Proto je turné pojmenováno Šťastných 13.

Vezete s sebou nějaké nové pódiové, kostýmové, nebo dokonce hudební ‘vychytávky‘?
Máme nového mistra světel Adama Dufka a naše pódiová šou dostala další pohádkový rozměr. K tomu přispívají i nové sršiče kouře, jisker a konfetomety. Mám také nové střevíce.

Na letošní rok připadne i jedno desetileté výročí. Dotkne se to třeba nějak vizuální stránky koncertů?
Připomínáme si 10 let od nanebevstoupení Tomáše ‘Obrouše‘ Paimy, bývalého zpěváka Trautenberka, proto je v setlistu zařazena píseň Pán udíren, která je právě o něm. Vizuálně se to projeví větším počtem zapálených zapalovačů.

Když se ohlédneme zpět k době před třinácti lety, kdo byl vlastně otcem myšlenky skloubit pohádkové téma s metalovou muzikou?
Myslím, že to bylo nadpřirozené vnuknutí, které v poblouznění zvěstovala bílá paní z klatovské Černé věže po domluvě s mumiemi z klatovských katakomb.

Pokud vynecháme Tomáše Paimu a tvůj příchod před deseti lety, proměnilo se nějak v průběhu let zásadně složení kapely?
Ne.

Když se podíváme do úplného pravěku, vybavíš si ještě svůj první koncert s kapelou?
Můj úplně první koncert s Trautenberkem byl v Klatovech na Obrfestu 5. dubna 2014. Hrálo tam asi dvanáct kapel a výtěžek byl věnován rodině Tomáše Paimy na převoz jeho těla ze Španělska. Bylo to dojemný, ale i veselý, jak by si to ‘Obrouš‘ určitě přál.

Dá se říct, že spolu trávíte na cestách a pódiu hodně času. Lezete si občas na nervy, nebo jste pořád tak v pohodě, jak vypadáte na jevišti?
Lezeme si občas na nervy, ale nenápadně. Jsme totiž od přírody nekonfliktní lidé, tudíž jsme pořád v pohodě nejen na jevišti.

Už jste toho spolu zažili určitě hodně. Vybaví se ti nějaká extra trapná situace, která se vám přihodila?
To je velmi těžké, protože vlastně celý koncept naší kapely, vystupování na pódiu i uvádění písniček vychází z toho, aby to bylo co nejtrapnější. Takže když třeba v Dačicích pozdravíme shromážděný lid: „Nazdár, Sušice!“, bere se to, jako že to tam patří…

Pojďme ale zpět k aktuálnímu dění. Během právě probíhajícího turné navštívíte několik klubů a kulturáků. Máte osobně raději hraní pod střechou, nebo na open air akci?
Aktuálně ležím v nemocnici po nehodě na skútru. Paní mi nedala přednost. Tak spíš přemítám, jak stihnout nejbližší koncerty, než jestli máme radši hraní v baráku, nebo na vzduchu. Samo sebou tady honím tu doktorskou čeládku, abych to stihl.

Koncert na půdě domácí Šeříkovky je už nějakou dobu vyprodaný. Plzeňští fanoušci si vás ale letos mohou užít ještě jednou. Můžeš přiblížit akci, kterou chystáte na září?
Ano, to bude velkolepé. 6. září 2024 bude v Plzni v amfiteátru za Plazou HimlHergotFest. Těšit se můžete nejen na kapely (Trautenberk, Horkýže Slíže, Morčata na útěku), ale i gastronomické specialitky, originální festivalové pivo, mažoretky, ohňostroj, sojku atd. Určitě si to nenechte ujít.

Turné končí začátkem dubna a to už bude jen krok k odstartování letní sezony. Jak vypadá váš plán, co se týče open air koncertů?
Letos jedeme po roční pauze opět Hrady a ukážeme se i na spoustě dalších velkých festivalů. Všechno info je na našich nových stránkách www.trautenberktanzmetal.cz.

Během koncertů i po nich jste jistě v úzkém kontaktu s fanoušky. Máš nějak zmapované, kdo na vaše koncerty vlastně chodí, ať už co se věku, či hudebního záběru týče?
Věkově je to široký záběr… od opravdu velmi mladých (i dětských) fanoušků až po Potužníky seniory. Naše velká výhoda je, že nás mohou poslouchat fandové rocku, metalu, punku i folku.

Chtěl bys ještě fanoušky nalákat na nějaký speciální koncert, který vás letos čeká?
Určitě do krásného areálu ostrova Santos v Sušici, kde budeme mít speciální letní koncert 14. 6.

www.trautenberktanzmetal.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2376

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *