RockShock

Internetový rockový magazin

Od swingu k popu: Petr Kroutil a jeho nový hudební směr

Text: Marie Horovitzová

Známý zpěvák a multiinstrumentalista PETR KROUTIL přešel od swingu na pop. O tom, že to byl dobrý krok, svědčí i fakt, že si hned jednu z jeho prvních popových skladeb vybral režisér Tomáš Hoffman jako titulní píseň k filmu Sladký život, který právě běží v kinech. Optimistická skladba By The Way je ale pouze začátek.

Kroutil představuje další píseň, tentokrát se jedná o melancholickou skladbu, která byla stejně jako zmíněná By The Way nahrána ve studiu v Nashvillu a v Los Angeles ve spolupráci s česko-americkým producentem Mirkem Váňou. Hudbu složil a nazpíval Petr Kroutil. „Některé písničky se rodí dlouho a není vůbec jasné, jak to dopadne a vyzní, ale tady jsem věděl velmi brzy, že se mi pod rukama rodí jedna z mých zatím nejsilnějších melodií. Tak snad se vám taky bude líbit,“ vypráví Kroutil. Text písně napsala skladatelova manželka Jarka Kroutilová.

Novinka s názvem Až se probudíš vypráví o rozchodu, přitom zanechává příjemný pocit z poslechu. Líbivá melodie bude posluchači v uších ještě dlouho doznívat. „Je to moje srdcovka, přestože je smutná a není o nás. Myslím, že každého občas napadne: ‚Co když se ráno probudím a všechno bude jinak.‘ Nejtěžší je pro mě vždycky vymyslet takzvaný hook, něco jako ústřední motiv, pak už to jde snadno. Tady jsem věděla, že to bude smutné nebo nostalgické, a že to musí být o vztazích. Péťovi se ta melodie ohromně povedla a doufala jsem, že tu píseň textem když ne povýším, tak alespoň nezkazím. Snad se mi to povedlo,“ dodává Jarka Kroutilová.

Manželé Petr a Jarka, kteří společně založili projekt KROUTILOVE, právě intenzivně pracují na desce, jenž bude slavnostně pokřtěna 11. září v Lucerna Music Baru. Kromě desky bude představen také celý projekt KroutiLOVE, který skrývá velký potenciál. Celým večerem provede dlouholetý přítel Petra Kroutila, režisér Jiří Vejdělek. Na akci nebudou chybět ani další známé tváře, jako například Michal Malátný ze skupiny Chinaski, režisér Tomáš Hoffman a další.

I když se Kroutil věnuje v poslední době hlavně popové muzice, na svůj oblíbený jazz nezanevřel. Petra Kroutila si můžete poslechnout například v Kralupech nad Vltavou, na již tradičním Jazzovém festivalu, jehož je patronem. Festival se uskuteční 4. května od 15.0 hodin na levém břehu řeky Vltavy, pod nemocnicí. Kroutil bude celou akci moderovat a nenechá si ujít ani hudební zážitky v podobě vystoupení společně s LACEM DECZIM či JANOU KOUBKOVOU.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 556

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *