RockShock

Internetový rockový magazin

Horizont – Silná osobní výpověď o pocitech a emocích

Text: Kačka Jurásková
Foto: archiv skupiny

Kde jste singl nahrávali a jak dlouho vám nahrávání trvalo?
Pravdivý nádech jsme nahrávali u kytaristy a zpěváka Honzy Černockého doma ve studiu; je super že jej má, nejsme tak vázaní na časový tlak, který bychom zažívali při nahrávání v nějakém jiném studiu. Samotné nahrávání započalo někdy v průběhu září po letních koncertech, kdy byl čas se více věnovat novým písním. Každý z nás nahrával zvlášť s tím, že pro každý nástroj to trvalo řádově hodiny, maximálně den. Následně se nahrávka poslala Martinovi Hollandrovi, který dodělal mix a mastering.

Kde a jak dlouho se natáčel videoklip?
Klip se natáčel na dvou lokalitách, přičemž stěžejní část klipu byla natáčena v klubu Paradise na Velkém Ořechově. Je to klub, který už něco pamatuje a jde to z něj cítit, ale to je právě na tom super. Druhou lokalitou byla ZUŠ v Luhačovicích, se kterou máme jako kapela velmi blízký vztah jakožto její dřívější studenti a někdo i jako její současný pedagog. Veškerý materiál pro klip se natočil během jednoho dne, natáčelo se však od rána až do noci.

Co se ve videoklipu odehrává?
Scény v klipu korespondují s textem písně. Jelikož tato píseň je silnou osobní Honzovou výpovědí, je to především o pocitech a emocích. To bylo také cílem, promítnou to do klipu. Tmavé temné ruce tápající po nás všech jsou jakýmsi znázorněním Honzova ponurého svědomí. Klip nepodává žádný epický děj či příběh, protože Pravdivý nádech je silná emoční píseň a naší snahou je, aby pocity, které byly vloženy do této písně, byly předány dále posluchačům. Nejedná se o patetickou hru na city, všechny emoce jsou výsledkem reálných životních situací, a proto si myslím, že se i někteří posluchači s písní ztotožní.

Vznikla v průběhu natáčení nějaká vtipná historka/perlička?
Upřímně si teď asi nic zásadního nevybavím, rozhodně jsme se ale během natáčení nasmáli dost. Bylo to však součástí nějakých momentů, které nejsou přenosné. Možná někdo jiný z kapely by něco vytáhl, ale opravdu si teď na nic nevzpomenu.

Došlo při natáčení na nějaké potíže či komplikace?
Musím uznat, že natáčení probíhalo relativně hladce, komplikací bylo minimálně a většinou se celkem rychle vyřešily. Co si tak vybavuji, zajímavá byla situace, kdy se po natáčení všichni těšili na teplý čaj a kávu, a právě jedna jediná rychlovarná konvice vyhodila pojistky v celém klubu. Jedna nevinná konvice. (smích)

Jaké byly vaše pocity, když jste poprvé viděli konečný výsledek?
Klip jsme zhlédli několikrát v různých podobách, kdy ještě nebyl dokončený. Vždy jsme si poznamenali pasáže, kde třeba nesedí hudba s obrazem apod., a pak to posílali zpět střihači. Nakonec se nám pár dní před vydáním klipu dostal do rukou hotový materiál, kdy jsem byl naprosto spokojen s jeho výsledkem a společně s hudbou ten klip vytvořil celkem silný tříminutový zážitek.

S výsledkem jste tedy spokojeni. Udělali byste ale něco přece jen jinak?
Musím říct, že jsem rád, že to dopadlo tak, jak to dnes lidi můžou slyšet či vidět. V Horizontu jsem teprve něco málo přes rok a Pravdivý nádech byl jeden z mála songů, na kterých jsem se už mohl podílet, a vím, že během jeho tvoření jsme měli všichni v kapele jasno, že to musí jít ven, protože je to opravdu průrazný song s úžasnou gradací. O to víc mě těší, že reakce od fanoušků jsou velmi pozitivní a někteří označují Pravdivý nádech jako zatím naši nejlepší píseň, to mi dělá velkou radost. Takže bych určitě nic neměnil.

Bylo těžké se soustředit při natáčení scén se ‘stahujícím svědomím‘? (ruce v obličeji atd.)
No bylo to celkem zajímavé. (smích) Obzvlášť v částech, kdy jsem hrál sólo, kde přebíhám z jedné strany hmatníku na druhou a pohyby jsou celkem rychlé. Člověk je zvyklý, že to prostě zahraje jako vždy, ale teď je tam prostě několik rukou navíc, co vám zamezí v tom pohybu, takže jsem se musel soustředit, aby mě to tolik nevyvedlo z míry.

Lze to vnímat tak, že ti svědomí bránilo ve hře na nástroj? (smích)
Ano, obzvlášť když je to Honzovo svědomí, s tím se vždy těžko pracuje. (smích) Takže není radno se s Honzou kamarádit, lehce vás vtáhne k sobě a obtížně se toho zbavuje. (smích)

Co plánujete do budoucna?
Plány jsou velké. Máme už připravenou další písničku, takže naše posluchače nenecháme po Pravdivém nádechu odpočinout a pustíme do světa další novinku. Kdy to ale přesně bude, to netuším. Na obzoru, i když vhodnější by bylo říct na horizontu, se též vynořila myšlenka na vydání alba. To je teď celkem zásadní věc, která by obrátila chod kapely o 180 stupňů. Zatím jsme se však blíž nad tím nezamýšleli, takže k tomu nemohu nic víc říct. Uvidíme, jaký to bude mít průběh, zda se nám to podaří ještě do konce roku 2024, anebo to bude chtít víc času.

www.horizontofficial.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1868

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *