RockShock

Internetový rockový magazin

Ingott – Poslech vinylu je pastva pro všechny smysly

Text: Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

Kolem ryze heavymetalové formace INGOTT je zase rušno. Prakticky ve stejný den vydala kapela svůj historicky první vinyl a zveřejnila další klip. O aktuální novinky se s námi podělil člověk na slovo vzatý – zpěvák, kytarista, skladatel a textař JIŘÍ ŠPERL.

Právě jste pověsili na YouTube zbrusu nový klip k titulní písni Commando z vašeho nejnovějšího CD a zároveň vychází tato deska v limitovaném nákladu jako vinyl. To nemůže být náhoda…
Máš pravdu. Proběhla synchronizace tak, aby ty dvě události spolu časově lícovaly. Zároveň byla snaha vyrobit LP doslova ‘pod stromek‘, protože můžeme garantovat dodání desky ještě do Vánoc. Jako dárek budeme k vinylu přibalovat laserově gravírovaná nerezová trsátka. Vše se nakonec povedlo stihnout v pravý čas.

O vinyly je stále větší zájem, čím si to vysvětluješ?
Streamování muziky je sice levnější a pohodlnější, ale chybí v tom to kouzlo a radost z vlastnictví hmatatelné trvalé hodnoty, které si člověk prostě jinak váží. Už dobře povedená grafika obalu může dost potěšit a samozřejmě nepřekonatelný je rituál, kdy dáš své LP do gramofonu, usadíš se a posloucháš souvisle celou stranu. I otáčení desky je super, protože si na zlomek času odpočineš a můžeš si třeba mezitím zajít do lednice pro další pivo. Poslech vinylu je prostě pastva doslova pro všechny smysly. To je skvělé, no ne?

Jsou skladby na LP shodné s těmi na CD?
Před každou novou deskou pracujeme na řadě nápadů a z těch pak tvoříme demosnímky. Pak dojde k jejich selekci tak, aby deska působila jako celek, který dává smysl. Tento proces nějakou chvíli trvá, a když už jednou je věc dotažená do konce, tak není důvod něco měnit. Ani obsah a ani pořadí.

Došlo na nějakou úpravu aranží, mixu nebo masteringu proti původní verzi?
Sakra, doufám, že ne!

Co nabízí LP verze navíc proti CD, co se týče grafického zpracování?
Tak především je to formát titulní strany. Často se stává, že po zvětšení grafiky z CD na LP ‘vylezou‘ nehezké detaily, které pak kazí dojem. Náš grafik postupoval naopak a originál už maloval na velký formát. A z mého pohledu je skvělá i skutečnost, že si na zadní straně můžu přečíst všechny texty, aniž bych musel listovat v bookletu.

Kde je možné vinyl pořídit?
Na našich webových stránkách www.ingott.cz v sekci ‘Vinyl‘.

A co nový klip? Kdo ho točil a podle jakého kritéria jste vybírali píseň?
Režie a střihu se ujal věhlasný David Beránek, se kterým jsme už dělali Havrana. Pracuje na pohodu a má za sebou několik set klipů, takže je zárukou kvality, je otevřený nápadům a má rád rockovou hudbu, což je zase skvělé pro správný střih. Adeptů na klip bylo více, ale deska se jmenuje Commando a titulní song je věnovaný našim fanouškům, tím pádem bylo od počátku jasno.

Chtěl bys popřát čtenářům RockShocku něco do příštího roku?
Přeji všem naprostou pohodu a pokud možno s muzikou, která vás bude bavit!

www.ingott.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 4 / 5. Počet hlasů: 4

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1695

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *