RockShock

Internetový rockový magazin

SAR team – Do našich řad může každý, kdo má chuť pomáhat

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

U příležitosti předání daru v podobě šeku od pořadatelů Rot Kart Festu do rukou SAR teamu jsem využil možnost popovídat si se členy záchranářské dobrovolnické party o jejich práci, vztahu k hudbě a festivalům či jiným akcím, kde je můžete potkat. Aby vše bylo uvedeno správně, domluvil jsem se nakonec, že otázky pošlu e-mailem, povídání zpracujeme korespondenčně, a vyhneme se tak případným nepřesnostem a nedorozuměním. Za SAR team odpovídal na mé otázky velitel pro Olomoucký kraj ROMAN ŠROM.

Co si může nebo má nezainteresovaný člověk vlastně představit pod zkratkou SAR team?
Jsme dobrovolníci, kteří pomáhají složkám IZS a také běžným občanům při pátrání po pohřešovaných osobách. Realizujeme i zdravotní dohledy akcí a v neposlední řadě logistiku při zásahu IZS (např. pomoc techniky při dálkové dopravě vody – rozvoz hadic, rozvoz členů hlavních složek IZS apod.). Pomáháme i při živelních pohromách.

Jaká je struktura a rozdělení jednotek dobrovolníků? Jak spolupracujete s IZS, mám na mysli, kdy a na jaký pokyn se vydáváte do akce?
Na pátrání vyjíždíme na žádost rodiny pohřešovaného nebo složek IZS. Co do začlenění a struktury jsme schválenou celorepublikovou tzv. ostatní složkou IZS a v rámci naší struktury máme republikové velení, každý kraj pak vlastní krajské a navíc ještě oborové garanty pro různé specifikace (zdravotníci, psovodi apod.).

Kolik vás vlastně takto pracuje? Mám na mysli nejen v rámci tvé jednotky, ale i celkově po celé republice.
V celé republice je 220 členů. V Olomouckém kraji pak máme aktuálně 9 členů.

Jak náročné je stát se členem? Co vše bych měl ovládat, abych se mohl zapojit? Jaké specializace a dovednosti mají vaši členové a kdo je školí a schvaluje pro práci v týmu a v terénu?
Do našich řad může v podstatě každý, kdo má chuť pomáhat. Jediné striktní požadavky jsou plnoletost, svéprávnost a trestní bezúhonnost. Velitelé krajů provedou vstupní pohovor a interní lektoři si pak přijaté nováčky proškolí a čeká je tzv. zkušební rok, kdy si obě strany vyzkouší vzájemnou spolupráci a přínos a případnou další plnohodnotnou spolupráci bez dozoru.

Která byla nejsložitější nebo nejvážnější akce, kde jste se zapojili?
Nemohu mluvit za všechny členy, ale za mě určitě naše třítýdenní působení po tornádu na jižní Moravě.

Pomáháte krom záchrany samotné i jinak? Myslím třeba pomoc postiženým s vyrovnáním se s traumatizující situací. Nepotřebujete občas i vy sami podobnou pomoc psychologa, pokud se setkáte s nějakou mezní situací, jako je třeba nedej bůh zranění nebo jiná, horší nepříjemnost při práci?
V rámci SARu posttraumatickou a psychologickou pomoc neposkytujeme. Několik našich členů má samo za sebe kurzy first respondera krizové intervence, popř. přímo různé rekvalifikace v rámci psychosociální či posttraumatické péče apod., ale není to naše primární zaměření. Co se týče samotné reakce na místě či ve vlastních řadách, pak máme interní postupy ukládající např. při nálezu těla členem v rámci zásahu následnou konzultaci s naším externím specialistou, který případně navrhne další kroky, jsou-li potřeba. Rodinám a blízkým osobám pak na místě poskytnou pomoc krizoví interventi policie či HZS, my jsme je dále schopni směrovat k následné péči u některé z našich partnerských organizací, např. v krajním případě Asociace poradců pro pozůstalé.

Co do specializace jednotlivých členů týmu, jaké prostředky jste při práci v terénu schopni a oprávněni používat?
Specializace… pokud jsou míněny např. zdravotnické úkony, tak ty na místě provádějí naši zdravotníci vždy v rozsahu vlastního vzdělání a kompetencí, případně (umožní-li to situace) ‘poskytneme vybavení a ruce‘ a zbytek si řídí posádka ZZS/HZS (typicky například polohování a zajištění raněného do transportního prostředku apod.). Jinak obecně vzato nemáme žádné nadstandardní výjimky, procedury a speciality, mimo samotného vybavení, oproti jakémukoliv běžnému občanovi na místě.

Jak náročné je financovat chod a řekněme logistiku týmu? Vybavení je docela drahé, kde se na to berou peníze? Pomáhá kraj, nebo vše nesete na svých bedrech sami? Co případní dárci a sponzoři?
Zjednodušeně lze říci – každý člen si sám financuje vybavení. Pro nákup nejdražšího vybavení v rámci všech krajů (transportní vozíky a prostředky, AED defibrilátory apod.) máme samozřejmě několik pravidelných i mimořádných dárců, případně malé granty krajů a obcí do 100 000 Kč ročně, ale osobní vybavení si každý dotuje sám.

Zde se dostáváme i k tomu, proč jsme se nedávno setkali ve Velkých Losinách. Obdrželi jste šek na 50 000 Kč od organizátorů tamního festivalu Rot Kart Fest. Byla to jednorázová akce s nimi, nebo spolupracujete i více? Kam se připravujete vybraný obnos investovat?
Ještě spolupracujeme na zajištění festivalu HellPdays. Potřebujeme dokoupit AED, stan a ještě chceme vakuové dlahy pro transport pacienta. Do budoucna chceme i transportní vozík. Ten používáme na transport postiženého z těžko dostupného terénu.
V souvislosti s festivalem se nejde nezeptat. Jak jsi na tom ty a ostatní členové party s muzikou? Rockeři, nebo spíš ‘discofilní‘? Jak často a na jaký druh muziky si vyrazíte, pokud zrovna nepracujete?

Za sebe můžu napsat, že poslouchám všechny druhy hudby. Za ostatní členy mluvit nemohu.
Na festivalu vás bylo vidět i v aktivní službě, poskytovali jste na místě zdravotnický dozor a první pomoc. Jezdíváte i jinam a jak často?
Jak už jsem zmiňoval, s Rot Kart Bandou spolupracujeme na zajištění HellPdays festivalu ve Frýdku-Místku. Také zajišťujeme Beton Race závody, ty jsou dvakrát do roka. A ještě jezdíme zajišťovat závody Ares Race.

Co prezentace SAR teamu? Celkem hodně se k tomu nabízí třeba akce jako Dny NATO na mošnovském letišti. Nechystáte se někdy zapojit?
Konkrétně dny NATO ‘jsou ve hře‘ již nějakou dobu, ale spíše v rámci spolupráce při zajištění akce samotné. Vesměs dle mého názoru je tato konkrétní akce spíše určená hlavním složkám IZS, tedy těm tzv. konajícím, nikoliv podpůrným. Ale jinak se prezentačním akcím nevyhýbáme, a to zejména proto, že obecně se o nás málo ví, a tak se k nám žádosti o pomoc dostávají pozdě, což v případě pohřešovaných osob, kde hraje roli každá minuta, není úplně žádoucí.

Jaké jiné akce, kde se objevíte s týmem, bys čtenářům doporučil a proč?
Doporučuji, pokud bude, další ročník Rot Kart Festu, HellPdays, pro sportovce pak Beton Race a Ares Race.

www.sarteam.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1038

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *