RockShock

Internetový rockový magazin

Legendární Visací zámek oslavil 41 let a pokřtil CD/DVD Made In Strahov

24. června 2023, Praha, Koleje Strahov

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V sobotu 24. června 2023 se konala na pražském Strahově očekávaná oslava legendární punkové kapely Visací zámek. Borci z této kapely hrají stále ve stejném složení již úctyhodných 41 let – a to byl velký důvod k pořádné oslavě. Velkolepý punkový večírek se konal na Strahově, kde kapela na tamních vysokoškolských kolejích v roce 1982 vznikla. Mezi gratulujícími byla neméně známá skupina S.P.S., také Znouzectnost a Hudba Praha Band.

V 16.00 hodin odstartovala punkovou oslavu kapela ZNOUZECNOST, která přijela z Plzně. Také má za sebou bohatou minulost, založena byla v roce 1986 ze členů rozpadlých kapel Zastávka Mileč a Kuličkové ložisko. Skalních fanoušků tu bylo dostatek a odzpívali s kapelou spoustu hitovek. Namátkou jen vzpomenu Ráno bude zase líp nebo poslední megahit Krysař. S fanoušky se rozloučili skvělou peckou Hoří.

Po krátké pauze vystoupila spřízněná hudební skupina HUDBA PRAHA BAND, která vznikla v roce 2015 po rozpadu kapely Hudba Praha. Fanoušci stále přicházeli a dokonale si užívali největší hity; jak novější, tak i staré pecky z dob Jasné Páky a Hudby Praha. Skvělý byl starý megahit Máma táta anebo Miláčku. Na závěr popřáli Visáčům hodně dalších let a poděkovali za pozvání. Před začátkem koncertu S.P.S. vystoupil punkový král Jan ‘Hony‘ Haubert a zlevnil pivo o 10 Kč v celým Punkovým království k radosti všech přítomných.

Okolo 19.30 hodin nastoupila kapela S.P.S. a spustila svoji show. Tato punková legenda, která vznikla v roce 1988 v Praze, si vybudovala celkem širokou základnu fanoušků zejména svými texty, které reagovaly na momentální situaci českých problémů. A zpěvák Zdeněk Růžička alias Krkavec to dnes pořádně rozbalil. Zazněly pecky Černá ruka, Ruská, Máma, Svoboda 89, které si přítomní fandové pořádně užívali. Na parketu se zpočátku nesměle začalo tancovat pogo, ale už od třetího songu se přitvrdilo a byla radost se na fandy dívat, jak hudbu prožívají. Přídavek věnovali Petru Hoškovi ‘tam nahoru‘ – Století chaosu a Adios.

Poté už fanoušci netrpělivě očekávali příchod legendární kapely VISACÍ ZÁMEK, která na sebe nenechala dlouho čekat. Visáči hrají stále ve stejném složení, což se podaří málokteré kapele. Je to již 13 let, co bylo poprvé vyhlášeno Punkový království. Dvouhodinový koncert byl nadupaný těmi největšími hitovkami jak ze začátků kapely, tak i z aktuálního alba Anarchie a totál chaos, vydaného v roce 2020. Celý koncert odstartovali největším a nejslavnějším hitem Traktor, který vznikl již v roce 1982. Mezi dalšími peckami byly Vlasta, Domovnice, Známka punku, Klíště, Stánek, Padesát… Také došlo na křest CD a DVD Made In Strahov – záznam z loňského výročního koncertu. Křtu se zhostily zpěvačky z kapely Hudba Praha Band – Jamajka Koblicová a Daniela Litváková Čelková. Také Visáči vzpomínali na Petra Hoška a věnovali mu pecku Mahulena. Zpěvák Jan ‘Hony‘ Haubert se loučil s fanoušky slovy: „Stále zůstává v platnosti heslo: Punk’s not dead, vy volové!“


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2084

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *