RockShock

Internetový rockový magazin

Black Tiger – Křest alba Alive

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

Jsou pozvání, jež se neodmítají. Jedním z takových jsem byl osloven a pánové ze skupiny BLACK TIGER mě a mou ženu pozvali k oslavě vydání a křtu jejich nové desky Alive, která spatřila oficiálně světlo světa 3. května tohoto roku. Pro křest si vybrali velmi příjemné prostředí klubu Bounty Rock Café na Hálkově ulici v Olomouci. Klub zdobí hned několik super věcí. Těmi asi hlavními jsou dostupnost – vzhledem k poloze v těsné blízkosti olomouckého vlakového nádraží –, velmi solidní gastronomické služby a také opravdu pěkné stylové prostředí s příjemnou obsluhou.

Ale zpět ke kapele a její novince. Tou se po dlouhých šesti letech od posledního počinu rozhodli rozčeřit trochu stojaté vody v u nás málo poslouchaném žánru AOR (Adult Oriented Rock). Snad nebude od věci malinko osvětlit, co je to vlastně AOR. Já osobně jsem donedávna o tomto žánru ani mnoho nevěděl. Teprve povídání s kapelou a poslech její hudby mi v tom udělaly jaksepatří jasno. Styl se jednoduše dá přeložit jako ‘rock pro dospělé‘, ale úplně tak doslova bych to nechápal. Spíš bych to pojmenoval ‘retro rock‘. Co konkrétně si za tím lze představit? Spojte si v hlavě zvuk kapel jako Journey, Foreigner, Cinderella, Smokie nebo třeba Survivor, ale nepleťte si to s nějakým revival přehráváním jejich věcí. Kapela hraje pouze svou vlastní tvorbu a nikoho nenapodobuje. Jejich styl je osobitý a jedinečný.

Aktuální desku Alive připravovali svědomitě a velmi dlouho s pomocí a pod dohledem kytaristy a producenta Maria Percudaniho a v jeho studiu Tanzan ji pak i nahráli. Album Alive samotné krom skvělé práce členů kapely zdobí i výpomoc řady zahraničních hostů; vedle Maria Percudaniho např. také Davida Reece, Beatrice Carniel a mnoha dalších. Dáma a dva jmenovaní pánové byli také hosty při křtu. My jsme do místa konání dorazili s předstihem a před koncertem jsme stihli pořídit i rozhovory s kapelou a producentem, ty později najdete v jiné sekci RockShocku.

Party v klubu byla naplánovaná na osmou večerní a už dlouho předem se prostory Bounty opravdu solidně zaplnily. Drobné zpoždění začátku nikomu z přítomných nedělalo vrásky. Bylo alespoň o něco víc času pochutnat si na nějakém tom steaku, burgeru či jiné dobrotě z jídelního lístku, nebo si třeba dát jen jednu plzeň či drink z pestré nabídky na zlepšení už tak dobré nálady.

Večírek aktéři rozdělili do tří částí, kdy každá byla trochu jiná a vždy velmi zábavná. Z nové desky Alive v první třetině bez velkého řečnění a odkladů zazněly kousky Always In My Blood, Breaking The Silence a What If, doplněné několika staršími kusy z předešlé tvorby. Poslední jmenovaná skladba z novinky ukončila první třetinu vystoupení a na pódiu se při ní objevil již zmíněný host Mario Percudani, který song doprovodil fantastickou akustickou kytarou.

What If se tak stala jakýmsi přechodem do následující části, kdy se na pódiu objevil druhý vzácný host, DAVID REECE, kterého si mnozí z nás spojí s jeho působením u skupiny Accept. David Reece zazpíval s MARIEM PERCUDANIM vlastní set složený z jeho největších hitů. Třešničkou na pomyslném dortu bylo provedení setu. Oba aktéři ho odehráli a odzpívali v klidu usazení na židlích s jedinečným doprovodem akustické kytary v rukách Maria a foukací harmoniky v rukách Davidových. Lehce si pohráli s publikem a nálada šla stále k lepšímu. Místy mi připadalo, jako by ti dva jen tak seděli v hospůdce a prostě si tak zlehka něco zkoušeli. Prostě to znělo jako taková ‘jam session‘, oba se viditelně dobře bavili, a nejen oni, ale i celý klub.

Ke konci akustického setu se na pódium již vrátili hlavní aktéři večera a pomalu začala třetí část party. Ještě než se rozjela poslední část koncertu, využili pánové toho, že se sešli na pódiu všichni aktéři i hlavní hosté, a došlo na to, co bylo hlavní událostí večera. Nedílnou součástí aktu křtu byla samozřejmě lahev sektu a v hlavní roli nová deska Alive. Teď už nic nebránilo, aby David spolu s Honzou Trbuškem načali duetem This Broken Road třetí část koncertu, jež byla už pak čistě v duchu novinky Alive. Postupně zazněly Sheʼs Gone, Iʼm Alive, po které se na pódium opět vrátil Mario v doprovodu Beatrice Carniel, aby s Black Tiger předvedli Invisible, a set uzavřela Just Believe. U posledních dvou kusů vyměnil Mario akustickou kytaru za tu elektrickou a nutno říct, že i s ní mu to šlo báječně. Kapela ještě před úplným odchodem z pódia přidala Reason To Live, kdy si Honza pozval na pódium svého syna. Velmi milé zakončení vystoupení.

Závěrečnou děkovačkou ale večírek zdaleka nekončil. Ihned po koncertě se u pódia seběhl doslova dav fanoušků, dychtících po suvenýrech, podpisech a fotkách. Během pár minut se doslova zaprášilo po několika desítkách kusů nového CD, na dračku šla i trika a kluci z kapely i hosté byli k roztrhání. Viditelně se však všichni bavili a nikdo nebyl odmítnut. Celkový dojem z akce tak pro mě byl opravdu víc než dobrý. Ono je třeba tyhle lokální kapely podporovat, jak jen to jde. Nikdo z nich nemá nic zadarmo a tenhle jejich koníček, kterým je dělat lidem radost, stojí mnoho úsilí a taky peněz. Jedno si zajistí kapela sama, ale to druhé na stromech neroste a na ulici se nenajde. Takže pominu-li symbolických pár stovek za vstupenku, je nákup suvenýrů cestou, jíž může každý kapele přispět. Se ženou jsme si novinku taky koupili a od chvilky, kdy jsem ji prvně pustil cestou domů v autě, jsem ji zatím nevyndal z přehrávače a provází nás každý den cestou do práce i domů nebo kamkoli se vozem vydáváme.

Ze křtu desky Alive jsme si kromě suvenýru v podobě CD odnesli hlavně neopakovatelný zážitek a spoustu dojmů, kterých jsme i teď stále plní. Navíc ještě taky hromadu fotek, které najdete v připojené fotogalerii. No a pokud byste chtěli kapelu Black Tiger někde vidět a slyšet naživo, koukněte na jejich stránky, kde se dozvíte více a najdete si termíny a místa vystoupení. Za všechny alespoň jedna konkrétní pozvánka na 24. května, kdy v krnovském klubu Kofola odehrají svůj set na koncertě Marca Mendosy a hostů (www.kofolamusicclub.cz).


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 714

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *