RockShock

Internetový rockový magazin

Marco Mendoza se už v pondělí 20. 5. vrátí do České republiky v rámci Euro Tour 2024

Text: Zdeněk Stejskal

Již poněkolikáté se k nám rád vrací fenomenální baskytarista, skladatel a zpěvák MARCO MENDOZA – bývalý člen superskupin The Dead Daisies, Whitesnake, Thin Lizzy, Ted Nugent, Blue Murder, Journey aj.). Tentokrát je to opět s jeho sólovým projektem, a navazuje tak na veleúspěšnou evropskou část turné na podporu jeho zatím posledního alba New Direction.

Marco Mendoza je jedním z nejvytíženějších a nejvyhledávanějších baskytarových hráčů současné epochy. Začal v raném mládí hrát na kytaru, kterou později vyměnil za baskytaru, když kapela, ve které působil, potřebovala hráče na tento nástroj. Prvním albem, na kterém se objevil, byla sólová deska nikoho menšího než Billa Warda z Black Sabbath nazvaná Ward One: Along The Way v roce 1990. V roce následujícím byl přijat fenomenálním kytaristou Johnem Sykesem do jeho formace Blue Murder, kde působil do roku 1993 a podílel se na albu Nothinʼ But Trouble. V roce následujícím se objevil ještě na živáku Screaming Blue Murder, ale to už fungoval v řadách znovuobnovených Thin Lizzy (spolu se Sykesem, Gorhamem, Whartonem a Brianem Downeyem). Kapela nepravidelně koncertovala a v roce 2000 vydala album One Night Only, kdy už ale Mendoza začínal na další 3 roky nahrávat a cestovat po boku kytarového šílence Teda Nugenta. V období jeho působení v Thin Lizzy ale ještě stihl nahrát několik alb Johna Sykese a dalších umělců a v roce 2000 se objevil také na sólovce Davida Coverdalea Into The Light.

Rok 2004 ho zastihl na turné se skupinou Whitesnake, aby se v další sezoně opět vrátil na 2 roky do Thin Lizzy. Později přijal nabídku George Lynche (ex- Dokken) a pokračoval v koncertování s jeho formací Lynch Mob. Výčet jeho aktivit by mohl být prakticky nekonečný, tak snad jen ještě to, že kromě spolupráce s mnoha dalšími hudebníky na jejich projektech se několik let objevoval v řadách skupiny Black Star Riders (následovníka Thin Lizzy) nebo v super group The Dead Daisies.

Za svou kariéru kromě dlouhé řady alb vydaných s různými kapelami či umělci natočil i sólová alba – Live For Tomorrow v roce 2007, Casa Mendoza (2010), Viva La Rock (2018) a New Direction (2022).

Je hodně důležité zmínit Marcovy spoluhráče na tomto turné, kterými jsou opět velmi ostřílení hudebníci. Na kytaru se tentokrát pražskému publiku představí Drew Lowe, který působí ve skupinách Inglorious a Boy George. Na bicí přijíždí Chris Allan, známý například z kapely Davida Byrnea.

Nutno ještě připomenout, že po každém vystoupení následuje setkání s fanoušky (meet & greet), kde se Marco ochotně podepisuje a fotí.

Videa:
www.youtube.com/watch?v=92CJ7C5ScVg
www.youtube.com/watch?v=fDbNo_tp9Hc
www.youtube.com/watch?v=neyBBy439U8
www.youtube.com/watch?v=XMwo4OdTWXs

Přehled zastávek turné v ČR:
20. 05. – Praha, Klub Vagon
22. 05. – Litvínov, Klub ATTIC
23. 05. – Ostrava, Barrák Music Club
24. 05. – Krnov, Kofola Music Club


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1544

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *