RockShock

Internetový rockový magazin

V Dolním Benešově proběhl už 5. ročník hudebně motorkářské akce MotoKravín

9.–10. června 2023, Dolní Benešov, areál klubu Kravín

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

Již popáté se sešli a sjeli do Dolního Benešova milovníci jednostopých, ale i vícestopých vozidel. Mám na mysli, že to, co jezdí na srazy, není vždy jen v jedné stopě, ale třeba tříkolka nebo čtyřkolka jsou také tolerovány. V minulém roce jsme v Benešově zažili skvělou akci se super muzikou a programem, a proto jsme neváhali přijmout pozvánku pořadatelů i letos. My tedy bez motocyklu, jen autem za muzikou, ale koukat stejně jako loni bylo na co. Areál Kravína jsme navštívili až později – v sobotu odpoledne –, ale nelitovali jsme. Byť se svatý Petr rozhodl, že do toho pořadatelům ‘hodí vidle‘, nakonec se sraz vyvedl pěkně.

První večer ozdobil svou účastí KAMIL STŘIHAVKA jako hlavní hvězda večera a pořadatelé nachystali mnoho zábavy pro všechny přítomné, např. prezentaci barber salonu a jiné. Volil se největší pupek, nej mašina a podobně, jak to na srazech bývá. Páteční odpoledne a večer se počasí ještě dalo snést a aspoň nepršelo. Takže vlastně pohoda. Až potud jen informace z druhé ruky, nebyli jsme přítomni. (pozn. red.)

Sobota už byla trochu jiná. Den pro účastníky srazu začal hygienou a pozdní snídaní. Poté se několik desítek riderů vydalo v jednu odpoledne na vyjížďku, chcete-li spanilou jízdu, okolím Benešova, Hlučína a Kravař. Zde nastal druhý pokus sv. Petra o pokažení akce (tím prvním bylo střídání počasí v pátek a strašení deštěm). Teď už to vypadalo vážněji. Účastníci výjezdu se tak sotva stihli vrátit do kempu a za posledním z nich se strhla průtrž mračen. V tu chvíli se zdálo, že je po akci. Počasí se za několik desítek minut naštěstí umoudřilo a mohlo se přejít k druhému večírku. Ten načali za azurově vybarveného počasí plného sluníčka XROCK z nedalekých Kravař. Všechno se pěkně rozjíždělo a přítomní, byť ne hned pod pódiem, ale v přilehlém posezení s parádním výhledem na stage, se bavili. Ke konci jejich setu poprvé foukl ‘vítr z hor‘, jak to později nazval moderátor Jirka Basta. A ten vítr přinesl nečekanou a dost nepříjemnou zápletku a komplikaci.

Jako druzí nastoupili na pódium pankáči VIXLAIVANT a vše stále vypadalo dost dobře. Publikum se začalo sbližovat s pódiem a interprety, a pak nastal průser. Sv. Petr do toho ‘hodil vidle‘ potřetí a tentokrát pořádně. Během pár minut se téměř setmělo a strhla se bouřka. Vixlaivant, jako správní pankáči, měli ve stylu úvodní skladby setu Máme to u prdele vše opravdu u prdele, ale po pár skladbách jim bylo shůry dáno ukončení vystoupení. Nechtěli dolů, ale museli. Vody na pódiu a kolem aparatury bylo tolik, že to nešlo a nebylo zbytí. Nakonec pak přišli i o elektřinu k pohonu potřebného vybavení a prostě bylo po všem.

Tou dobou dojeli kluci z PORTA INFERI. No moc chuti do vybalování neměli. Vítr, že banery vlály, slunečníky a stánky poletovaly a byly loveny po areálu, navíc hodně vody… To fakt nechcete. Po několika minutách však déšť i vítr ustaly a objevilo se sluníčko. Pořadatelé v čele s neúnavným Bastičem se dali do práce a za chvilku bylo pódium v suchu a připravené pro Portu Inferi. Než se povedlo nachystat stage k jejich vystoupení, chvilku jsme s nimi kecali o stavu a plánech kapely. Zatím hrají bez baskytaristy a za bicí soupravou sedí hostující Peter Pleva. Doobsazení kapely je otázkou času. Povídali jsme si o životě Porty a jejích členů a co vše stojí za momentálními nesnázemi a odchody. Vesměs se jedná o osobní a rodinné důvody, pro které se ex-členové rozhodli kapelu opustit. Nic to ale nemění na náboji a nasazení pokračujících. Chtějí to táhnout dál a je to znát. Makají na plné pecky a je vidět a slyšet, že to myslí sakra vážně. Jejich velmi povedená sada přitáhla většinu přítomných k pódiu a bylo to velmi veselé. Radim Korbel přihodil několik básniček z vlastní tvorby a o legraci, smích a zábavu nebyla nouze. Kdo vytrval přes nepřízeň počasí a počkal si, byl odměněn a bavil se.

Vrcholem večírku byli v sobotu CITRON. Pravda, chvilku jsme si počkali na přestavbu stage, ale opět bylo odměnou, že se bylo na co koukat. Videoprojekce na ledkách, pyro plus doplněný světelný park stály za to. Navíc, kdo by nestál o to, vidět legendu. Tady je trochu kaňka, ale ne od pořadatelů či kapely. Najdou se tací, co prostě ryjí a hejtí vše a všude… Blb je blbem vždy a za všech okolností, s tím se nedá nic dělat. I tací se v Kravíně bohužel našli a je mi jich líto. Proč někdo utratí peníze na koncert někoho, koho nechce vidět a ještě na něj vulgárně pokřikuje, nechápu… Nejspíš IQ houpacího koně. No nic, malinko jsem se nechal unést dojmem z hlupce, takže zpět k Citronu. Odvedli hezkou práci a aplaus lehce prořídlého a prochladlého publika si zasloužili. V sadě svých skladeb vzpomněli i na již zesnulé členy kapely a přidali i pár kousků navíc. I po koncertě zůstali v areálu a věnovali se lidem. Fotky, podpisy nebo jen objetí a pozdrav s fanoušky. Tak to má být.

Sobotní party uzavřela skupina GALATY. Zábavná partička s bohatým repertoárem skladeb různých interpretů napříč rockovým spektrem. Pro tanec a zábavu jistě skvělá volba.

Tak co závěrem? Areál Kravína je moc hezký a pořadatelé se v rámci možností dovedli velmi dobře postarat o komfort návštěvníků. Za přijatelné ceny bylo dostupné veškeré občerstvení a jídlo. U jídla bych vyzvedl velmi chutné specialitky jako kraví fazole, burgery s trhaným masem a grilovanou vepřovou kýtu. Pokud chcete ochutnat nejen jídlo a dobroty, ale i atmosféru domáckého festiválku a motosrazu, zajeďte příští rok do Dolního Benešova na šestý ročník.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 3.7 / 5. Počet hlasů: 3

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1849

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *