RockShock

Internetový rockový magazin

Rock For People 2023 očima redaktorky

8.–11. 6. 2023, Hradec Králové, Park 360

Text: Michaela Horáková
Foto: Michaela Horáková

27. ročník věhlasného festivalu Rock For People, který se konal na letišti v Hradci Králové, je úspěšně za námi. Pojďme se podívat na pár zajímavostí a hlavních momentů tohoto svátku hudby.

U letošního ročníku organizátoři slibovali, že bude tím největším, který se u nás doposud konal. Co se návštěvnosti týká, tomu tak skutečně bylo. Větší kvantum návštěvníků bylo citelně znatelné už při pohledu na přeplněné autobusy speciální kyvadlové dopravy, kam byl kolikrát opravdu kumšt se vůbec dostat. Zejména ten první den, kdy na festival mířila největší část fanoušků, kteří se těšili na headlinera SLIPKNOT.

Jakmile jste vstoupili do areálu, pomalu jste nevěděli, kam dříve s očima. Na každém kroku na vás čekalo něco zajímavého, ať už to byly různé stánky nejen s občerstvením nebo službami, mohli jste se dozvědět i něco o organizacích, které se věnují charitě nebo zlepšení ekologie. A o zábavné prvky také nebyla nouze. Samozřejmě nechyběl tradiční pukec, táborák nebo karaoke, tentokrát si na své přišli i milovníci her společnosti Playstation nebo fandové do sportu, kteří na obří obrazovce mohli sledovat tenis a fotbal.

A když jsme u těch stánků, chtěla bych ocenit rozšíření nabídky bezmasých a nesmažených pokrmů, v letních měsících to určitě přijde nejen mně vhod. Ze zdejších stánků se zmrzlinou a sorbety musím vyzdvihnout ten s názvem Puro Gelato. Měli jak neotřelé příchutě, tak i příjemný přístup k zákazníkům. Brzo se u jejich stánku začaly tvořit fronty, protože návštěvníci zjistili, jaké kvality se v jejich produktech skrývají.

Určitě skvělou novinkou byla letošní oficiální aplikace, ve které jste si mohli poznačit, na jaké kapely se nejvíce těšíte, zjistit kompletní harmonogram, mrknout na mapku celého areálu v Parku 360. A rozhodně přišly vhod informace o secret shows nebo dalších zajímavých novinkách a soutěžích. Takhle jste například mohli vyhrát setkání s několika kapelami, já se osobně náhodou dostala k americkým punkrockovým ANTI-FLAG. To když jsem čekala na pohodový rozhovor se skupinou Simple Plan, který brzy zveřejníme na našich stránkách. Na sobotní odpoledne se překvapivě podařilo zorganizovat meet & greet s kapelou Papa Roach, kdy tato kalifornská parta s úsměvem rozdávala jeden podpis za druhým a s fanoušky prohodila pokaždé pár slov. Za to pořadatelům festivalu moc děkuji, byl to dlouho můj sen se s nimi setkat.

A teď už se pojďme podívat na hudební program festivalu. V areálu najdete spoustu pódií, ale různá vystoupení se konala i mimo ně. Mohli jste tam strávit celý den a rozhodně byste nezažili pocit nudy, na každém kroku na vás čekalo něco nového k objevování.

Ráda bych zde vyzdvihla tři pro mě zásadní vystoupení, které bych si klidně dala hned znovu. Ve čtvrtek to byl koncert kanadských SIMPLE PLAN, kteří se v České republice těší velké popularitě. Podstatnou část úspěchu této partičky u nás má stoprocentně na svědomí i český fanklub, který se vlastně stal už celosvětovým. Bylo fajn opět potkat Dominiku, která už 16 let tyto stránky spravuje. Za to jí patří obrovský dík, který ostatně vyjádřila kapela i během svého koncertu před závěrečným songem Perfect. Nejprve jsem se divila, že jejich vystoupení bude pouze na YouTube Music stage, ale nakonec díky středně velkému pódiu jsme mohli být kapele blíž. Však i Pierre sám poznamenal, že tento koncert je za dlouhou dobu tím nejlepším, který zažili. A myslím, že podobně to cítili jak fanoušci pop-punkové formace, tak ostatní návštěvníci, kteří na vystoupení dorazili v hojném počtu. Celou atmosféru dotvořil i moment, kdy se Chuck s nadšením vydal přímo mezi diváky a nechal se unášet davem. Byl to koncert se vším všudy a už se těšíme, až se u nás kluci opět ukážou. Podle jejich vlastních slov to bude velmi brzy.

Další hudební zážitek nás čekal v pátek, kdy na hlavní stagi ‘Fat Lady‘ svou show rozparádila kanadská parta BILLY TALENT. Vystupují u nás s úspěchem už se železnou pravidelností a jejich koncerty jsou vždy zárukou kvality. Na festival Rock For People se ale vrátili po dlouhých 10 letech. To Ben ostatně okomentoval, že se teď všichni hromadně dohodneme, že se to už víckrát nebude opakovat, a nejraději by příští rok přijeli znovu. Dav se nechal unášet tou skvělou atmosférou, security pomalu nestačili sbírat jednoho odvážného ‘surfaře‘ za druhým a nadšení s každou písní jen rostlo.

Podobně to vypadalo na sobotním koncertu hardrockové kapely PAPA ROACH. Jacoby se nechal slyšet, že sice ten večer nejsou uvedeni jako headlineři, ale udělají si tu show pekelnou, jako by jimi opravdu byli. A přesně tak se stalo, kapela do toho dala vše. Jacoby hodně laškoval s fanoušky i kamerami, dokonce neváhal skočit mezi dav v předních řadách nebo různě lézt až na úplný kraj pódia. Až bylo s podivem, že v tom zapálení z něho nesletěl dolů. Peklo nastalo i u coveru od slavných Prodigy. Několikrát se na pódiu během večera objevily plameny, postupně se přitápělo pod kotlem. V davu se tvořily čím dál větší mosh pity, došlo dokonce na veslování. Pokud včera bylo surfování nad hlavami fanoušků na pořadu dne, tak u tohoto koncertu se příčka zvedla ještě o několik levelů výše. Kluci se neskutečně bavili, Jacoby se ukázal jako obrovský srdcař, který byl několikrát dojatý a na závěr bylo v jeho očích vidět, že sotva zadržuje slzy z nadšení. Za konání aktuálního ročníku jsem navštívila bezpočet vystoupení, ale právě Papa Roach se pro mě stali těmi hlavními headlinery celého festivalu.

Moc děkuji za úžasně strávené dny ‘mimo realitu‘ všedních dní. Při opouštění areálu jsem až zamáčkla slzu, že už vše končí. Těším se, čím nás pořadatelé překvapí příště.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 4

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2102

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *