RockShock

Internetový rockový magazin

Magmafest oslavil desáté narozeniny bombasticky!

12.–13. srpna 2022, Jihlava, Letní kino – Amfiteátr

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V pátek 12. srpna a v sobotu 13. srpna 2022 se konal již 10. ročník kultovního rockového festivalu Magmafest v letním Amfiteátru na nádherném místě v centru Jihlavy. Vzhledem k jubilejnímu ročníku a nadupanému line-upu byl festival rozšířen do dvou dnů, k obrovské radosti všech návštěvníků. Pořádající agentura Magmakoncert připravila pro tento ročník parádní program, který musel potěšit každého rockera. Počasí vyšlo na výbornou, zkrátka nádherný letní víkend v té nejlepší společnosti.

Celou akci odpálila v pátek v 16.00 hodin velmi oblíbená punková kapela E!E s Bořkem Řehořem v čele. Fanoušci byli nadšení, zpívalo se, tančilo se pogo a všichni si užívali bombastickou atmosféru, zejména při hitech Nasraná, Práce a Mravenec. Areál byl už slušně zaplněný a lidé stále přicházeli. Na závěr nemohl chybět megahit Humusák. Následovala legendární metalová kapela TÖRR, která tu měla hodně skalních fanoušků a rozparádila je na více než provozní teplotu. Tahle parta mě hodně bavila. Setlist byl nadupaný skvělým metalem, dominovala parádní kytarová a bicí sóla, mělo to šťávu. Samozřejmě nechyběly mlhové ani ohňové efekty.

Dalším v pořadí byl LÁĎA KŘÍŽEK a KREYSON se svými nesmrtelnými hity Kreyson, Zlatej chlapec, Skalp, Já chci se ptát těch králů. Fanoušci byli nadšení, zpívali s Láďou a závěrečná Čarovná noc jen umocnila parádní vystoupení. A pak už zazněly první tóny písně Hospodo, nalejvej… a samozřejmě sborové „hej, hej, hej, hej“, tedy všemi milovaný megahit skupiny ALKEHOL, která je vždy zárukou skvělé a uvolněné zábavy. Najednou byl amfiteátr plný fanoušků, před pódiem nebylo jediné volné místo, publikum zpívalo spolu s kapelou a užívalo si koncert. Ota Hereš se svou kapelou prali do fanoušků jednu pecku za druhou – Spalovač chlastu, Na zdraví, Víkend, Anděl, Nechte vlajky vlát, Rockeři… Na závěr se Alkehol rozloučili tradičně hitovkou Na Slamníku.

Ve 22.00 hodin vtrhla na pódium kapela HARLEJ v čele s charismatickým Tomášem Hrbáčkem. Po úvodní znělce začalo rockové tornádo. Prakticky ihned se vytvořil pořádný kotel, který doprovázel celý koncert zpěvem s rukama nad hlavou. První megapecka Zfetovanej nastartovala skvělý hodinový koncert, našlapaný samými peckami. Poté již zněl jeden hit za druhým – Tráva, Na prodej, Možná, Strážní andělé, Proč pocit mám, Svařák a spousta dalších. Byla to dvěma slovy úžasná show, která nikdy neomrzí. Skvělý pohyb na pódiu, vynikající zpěv, super sóla byly odměněny bouřlivým potleskem a zpěvem fanoušků.

Po zvukovce na pódium vtrhla rocková smečka WALDA GANG se svou unikátní show. Kromě oblíbených pecek, jako jsou Eldorádo, Čert ví, Ó Zuzano, Lásko má, já stůňu, Svařák, Pověste ho vejš, Spím v obilí, stojí za zmínku pódiová show, která k Walda Gangu prostě patří. Při koncertu nemohl chybět megahit Asi se mi stejská a jako vždy na konci písně všichni členové kapely výmluvně zvedli oči a ruce směrem k nebi k zakladateli skupiny, zpěvákovi a textaři nejen tohoto hitu Vláďovi Šafránkovi. Opět to bylo parádní vystoupení, na které se jen tak nezapomíná. Ale všechna sranda jednou končí, a tak i čas pro koncert Waldáčů, kteří zakončili první festivalový den.

V sobotu zahájila druhý den Magmafestu pražská kapela LOCO LOCO, která hraje od roku 2011. Úderem 11. hodiny spustila svoji show, která přilákala stále přicházející fanoušky k pódiu. A kluci začali hned zostra, prali do fanoušků jednu pecku za druhou a pěkně je dopoledne rozpohybovali. Mezi jinými zazněly songy Prachy, Strach, Tak počítej! A přestože covery nejsou to, co bych vyhledávala, Loco Jambo, kde jsou použité zvukové elementy a motivy od kapely Mr. President, se povedl. Další vystoupila kapela PANOPTIKO, která musí zaujmout každého na první dobrou. Jak vizuálně, tak poslechově je tahle partička pěti bonvivánů originální. Pánové Lord Panoptik, Baron von Telephon, Segňor Farkas, Don Balkoni a Dr. Konektor připravili skvělou podívanou, kterou fanoušci neustále odměňovali potleskem. Není divu, že se jejich debutové album Poslední tango rozprodalo rychlostí blesku. Pecky Poslední tango, Rasputin, Hej, Svatý, Gilotina jsou skvělé, doslova se mi zaryly pod kůži.

Ve 14.00 hodin odstartovala šedesátiminutový set kapela DE BILL HEADS, která je zárukou parádní koncertní atmosféry. A Honza Havlíček nás nešetřil, pral do nás jednu pecku za druhou. Jeho nezaměnitelné grimasy a pohybové kreace lidi zbožňují. Hráli známé hity jako Amsterdam, Ryba, Nechci toho zas tak moc, Znamení, Superhero, Hadry kožený… A samozřejmě megapecku Kameny a prach, která sklidila od fanoušků největší aplaus. Koncert utekl jako voda, a tak zbýval čas už jen na songy Zelená, Ani náhodou a Dovolená s Elvisem. Po nezbytné pauze spustila svoji show fanoušky zbožňovaná kapela DOGA, která doslova vlétla na pódium a zahrnula natěšené fanoušky směsicí těch největších hitů. A ti si koncert jaksepatří užívali a zpívali – zejména megahity Zelená, Beskydy, Od soumraku do úsvitu, Až jednou slunce nevyjde, Nejsi nevinná, Route 66 a další. Na závěr nemohla chybět pecka Poletuju. Skvělá, dynamická muzika, parádní zpěv charismatického frontmana Dogy Izziho, nadšené publikum, konfety, precizně připravené pódium. Izzi na samotný závěr poděkoval pořadatelům, osvětlovačům, zvukařům, ale hlavně přítomným fanouškům za vytvoření parádní koncertní atmosféry.

Poté vystoupil fenomenální bubenický mág, mistr MILOŠ MEIER se svým projektem DRUMMING SYNDROME. Dnes zazněly úžasné hity od světoznámých kapel upravené speciálně pro projekt Drumming Syndrome. Vystoupení mělo obrovský náboj a Miloš předával návštěvníkům festivalu plnou nálož pozitivní energie. Okolo 18. hodiny nastoupila kapela S.P.S. Frontman Zdeněk Růžička alias ‘Krkavec‘ se přivítal s fanoušky slovy „Adios, kamarádi pankáči“ a koncert mohl začít. Tato punková kapela, která vznikla v roce 1988 v Praze, si vybudovala celkem širokou základnu fanoušků zejména svými texty, které reagovaly na momentální situaci českých problémů. Zazněly pecky Adios, Máma, Milionář, Černá ruka, které si přítomní fandové pořádně užívali. Před pódiem se začalo tancovat pogo a byla radost se na fandy dívat, jak hudbu prožívají. Na konci šedesátiminutového setu ‘Krkavec‘ skočil mezi lidi, kteří ho nad hlavami posunovali dál. Teda, klobouk dolů, pankáči se umí fakt skvěle bavit a užívat si.

V 19.30 hodin zazněly první tóny intra a na pódium naskočila kapela TRAUTENBERK, která dorazila z Klatov, a začala pravá nefalšovaná tanzmetalová rošáda. Kluci (včetně nejkrásnější Aničky) nám servírovali jednu pecku za druhou. Energie z kapely jen sršela, nechyběly megahity Pan Pilous, Vzpoura kanců, Anička, Jelito, Buržoust, Potužník senior, Kejklíř, Pyroman Roman a spousta dalších. Fanoušci se bavili od začátku až do konce. Celý koncertní set poskakovali v rytmu hudby, zpívali a bavili se na maximum. Všechna sranda jednou končí, a tak zbýval čas už pouze na přídavek a ten stál také za to. Na samotný závěr zazněl tradičně megahit Netáhlo, poté se už jen rozloučili s fanoušky.

Večer gradoval, areál letního kina byl našlapaný k prasknutí a všichni očekávali nástup posledních dvou kapel Magmafestu. Jako první vystoupila kapela DYMYTRY, kterou taktéž není potřeba představovat. Nechyběly pecky z nejnovějšího alba Pharmageddon jako Země krále Miroslava, Černá je metal, Lidice, ale ani starší pecky Černobyl, Dej Bůh štěstí a další. Nádherná byla akustická píseň Žít svůj sen, při které plný amfiteátr rozsvítil telefony k vytvoření kouzelné a dechberoucí atmosféry. Tahle kapela mě snad nikdy neomrzí.

Závěr festivalu patřil kapele ŠKWOR, kterou také není potřeba vůbec představovat, je velmi populární a notoricky známou megapecku Síla starejch vín zná snad každý. Frontman kapely Petr Hrdlička fanoušky nešetřil, koncertní set byl doslova nabitý těmi největšími peckami – Sraž nás na kolena, Vyvolenej, Nejistá přítomnost… Lidi se bavili od začátku až do konce. Závěr patřil již zmíněnému hitu Síla starejch vín. Okolo půlnoci dvoudenní hudební festival Magmafest skončil.

Festival měl bohaté cateringové zázemí – čepovaná piva, Birell, skvělá káva, merch některých kapel i žádané ocelové šperky a stánky s občerstvením, kde nechyběla různá grilovaná masa, kebab, hermelín s brusinkami, několik druhů klobás, langoše a další dobroty k uspokojení chuťových potřeb každého návštěvníka. Velké poděkování patří pořádající agentuře Magmakoncert a panu Romanovi Neufusovi za perfektní organizaci a zázemí pro vystupující skupiny i návštěvníky festivalu.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2593

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *