RockShock

Internetový rockový magazin

Hard And Heavy Open Air Fest 2021 opět pomáhal, tentokrát Aničce a Mariovi

14. srpna 2021, Velké Hamry, Pod Coolturákem

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V sobotu 14. srpna 2021 se konal pátý ročník benefičního festivalu Hard And Heavy Open Air Fest 2021 ve Velkých Hamrech. Jedná se o tradiční festival, který pomáhá hendikepovaným dětem. Letošní ročník pomáhal Aničce Vítkové a Mariovi Hincuovi. V sobotu se sešlo v areálu Pod Coolturákem deset skvělých kapel, které přijely podpořit obě děti. Pořadatelé z Faking Bookings připravili pro tento ročník, který se již loni přesunul ze Železného Brodu do Velkých Hamrů, parádní program, který musel potěšit každé rockerské srdce.

Akce vypukla již v 10.45 hodin a zahájila ji turnovská rock/metalová kapela TARANIS, která dnešní benefici odpálila stejnojmennou peckou Taranis. V této dopolední hodině fanoušci teprve přicházeli, ale hned registrovali tuhle skvělou mladou kapelu. Další vystupujícím byla hard & heavy kapela EPIDEMIE z Podkrkonoší. Setlist obsahoval vlastní tvorbu a na kapele bylo vidět, že si dnešní akci parádně užívá. Na závěr kapela poděkovala pořadatelům za pozvání. Krátce před 13. hodinou návštěvníci přivítali trutnovskou skupinu NEODŮVODNITELNÁ LÍTOST. Fanoušci postupně dál přicházeli a užívali si slunečného odpoledne při skvělé muzice. Trutnováci mají v repertoáru skvělou muziku s parádními texty a k uvedení některých songů využili dokonce loutky Poustevníka, Čumílka a Čerta, což bylo hezké zpestření jejich vystoupení. Zajímavostí je, že kytarista obsluhující loutky pochází z rodiny slavného loutkáře Matěje Kopeckého.

Čtvrtou v pořadí byla jablonecká rock/metalová kapela DANGAR SIX, která vznikla v roce 2012 a má za sebou mimo jiné vystupování na různých letních festivalech včetně prestižního Masters Of Rock. Kluci hráli skvělé pecky, namátkou jen vzpomenu: Temná doba, Poslední nářez, Zapomeň a Hodina policejní. K parádnímu songu Slib převozníka kapela natočila zbrusu nový videoklip, který vypustí do světa asi za měsíc. Máme se tedy vskutku nač těšit. Poté již přišla na řadu děčínská thrash/rock’n‘rollová kapela DESTROYSELF, jejíž čtyřicetiminutový setlist obsahoval průřez tvorbou od roku 1993 dodnes. Na závěr kapela poděkovala pořadatelům za uspořádání benefičního festivalu a vyslovila přání, aby se vybralo co nejvíce peněz pro Aničku a Maria.

Po nezbytné úpravě pódia vystoupila všem dobře známá metalová kapela OCELOT, která se do toho hned od začátku jaksepatří opřela. Oproti předchozím kapelám pořádně přitvrdila, a vůbec to nebylo špatné. Právě naopak. Svou hudbou přilákala k pódiu většinu posluchačů, kteří si šedesátiminutový set pořádně užili. Při hitu Pekelnej stroj zaznělo několikaminutové sólo na bicí, tedy klobouk dolů, to byl skvělý výkon. Kapela zahrála několik pecek z nového alba Bordell Roll, které vyšlo před měsícem. V podvečer vystoupila melodic/thrash/deathmetalová kapela ARAWN, která přijela z Mostu. A tihle drtiči s sebou přivezli pořádnou nálož pekelně drsných riffů a melodií. Pecky Jáchymov, Nemyslí, zaplatí, Dívej, venku už svítá jsou z nového alba Odkazy doby, které rozhodně stojí za poslech.

Krátce po 18.30 hod. nastal okamžik, kdy pořadatel Aleš Petráček poděkoval lidem, kteří přišli na benefiční festival a přispěli tak hendikepovaným dětem Aničce a Mariovi. Také zároveň poděkoval Hance Fialové, ředitelce speciální školy, za celoroční práci se sháněním sponzorů a přispěvatelů, i všem účinkujícím kapelám, které taktéž přidaly do pomyslné kasičky nemalý peněžní dar. Hamerská jízda přivezla dvě obálky, v každé z nich bylo 46 500 Kč, a ještě na místě se díky skvělým lidem vybralo 22 400 Kč. Když to sečtu, tak tahle skvělá a zapálená banda lidí vybrala pro dvě hendikepované děti celkem 115 400 Kč. Je vidět, že rockeři mají opravdu srdce na správném místě a není jim lhostejný osud ostatních.

Poté vystoupila legendární kapela MOTORBAND, která letos slaví 35 let na hudební scéně. K tomuto výročí vydala velmi vydařené album s názvem Černá & bílá. Zejména megahit Pravda nebo lež, ke kterému byl natočen parádní videoklip, považuji za absolutní špičku. Ale ani ostatní písně neměly chybu; jak ty z nejnovějšího alba – Co víc si přát, Pár důvodů nebo Vlky půlnoc probouzí, tak i ty starší pecky – Tvý oči lžou, Kam jdou, Kde byl bůh. Fanoušci si koncert Motorbandu užívali plnými doušky.

Předposlední na dnešní benefici byli WELICORUSS hrající symphonic/black metal. Kapela hraje po celé Evropě, nejvíce však v Německu a Švýcarsku. Samotný koncert a choreografie byly jedním slovem perfektní, fanoušci si koncert užívali na maximum a dávali to kapele hlasitě najevo. Troufnu si říct, že Welicoruss měli dnes u fanoušků největší úspěch, u pódia byli téměř všichni a vychutnávali si vystoupení tohoto výjimečného seskupení.

Celý Hard And Heavy Open Air Fest 2021 zakončila black/deathmetalová kapela PURNAMA s výpravnou ohňovou show. Kdo ještě vystoupení této báječné kapely neviděl, musel zůstat s pusou dokořán. Byla to opravdu bombastická show plná ohňových efektů a brutální muziky.

Co říct na závěr? Festival byl parádní a nic mu nechybělo – počasí bylo víc než nádherné, prostředí přátelské a pohodové, party stany s příjemným posezením ve stínu, bohaté cateringové zázemí – čepované pivo, birell, nealko nápoje, káva, polévky, výborná grilovaná kuřata, grilovaná masa. Velké poděkování patří pořadatelům z Faking Bookings za organizaci a zázemí pro vystupující skupiny i návštěvníky festivalu.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *