RockShock

Internetový rockový magazin

Festdobrý Fest oživil hudební kulturu v Havířově

12. června 2021, Havířov, restaurace Lékárna

Text: Jana Navrátilová, Jiří Olszar
Foto: Jiří Olszar

I havířovští rockeři se po dlouhé přestávce konečně dočkali pořádné živé muziky, a to díky třetímu ročníku mini open air festivalu Festdobrý Fest. Ten se uskutečnil už podruhé na zahrádce místní restaurace Lékárna, a přestože počasí nebylo zrovna ideální, natěšení a po muzice vyprahlí fanoušci dorazili v hojném počtu. Déšť se střídal občas i se sluníčkem, i když pozdější přeháňky byly spíše v přesile. Rockeři ale nejsou z cukru, takže to vlastně nikomu až tak nevadilo, navíc i místo přímo před pódiem bylo zastřešené plachtou, takže nebyl žádný problém si všechny účinkující užít pěkně tváří v tvář.

A tím prvním, kdo se na pódiu představil, byla poměrně čerstvá havířovská punkrocková skupina ZÁKAZ KONZUMACE. Jeden člen naší redakční dvojice (pro tento den hlavně fotograf) se původně domníval, že Zákaz konzumace je na plakátu jen upozornění, že na místě nebude nic ke konzumaci. Naštěstí vše bylo tak, jak by mělo na podobné akci být, a upozornění se tak proměnilo na velmi amatérskou hospodskou kapelu, jak ji sám představil kytarista a zpěvák Tony. A samozřejmě se s ním dalo souhlasit, i když něco do sebe přece jen měli. Dokázali přítomné fans skvěle pobavit, a to i vtipnými průpovídkami mezi jednotlivými skladbami nebo i samotnými texty, které se točily (nejen) kolem svaté trojice sex, pivo, rock’n’roll. Z vlastních věcí zaujala určitě Anežka, které se moc nechtělo do tohoto podivného světa, takže si své narození trochu protáhla; pobavila i nekorektní Eržika o jedné havířovské ‘Italce‘. Skupina má zatím vlastních věcí trochu poskrovnu, takže došlo i na nějaké covery. Třeba na závěr dala kapela, kterou pokrevně spojil rum Božkov, například klasiku, kde stačí citovat jen refrén: „Kde ste boli (kokoti)?“. Jak už bylo naznačeno, hudebně je určitě co zlepšovat, na druhou stranu to dokonale vystihovalo heslo jejich známějších kolegů „hlavně že je večírek“.

Dalším účinkujícím byla rovněž domácí kapela SOLAR SYSTEM. Tady se už jednalo o vystoupení zkušených muzikantů, kteří prošli skupinami, jako jsou například Moravius, Hector, Hypnotic Scenery, Inferno nebo Demiurg. Loni vydali výbornou novou desku Synchronicita a jejich set odstartoval stejně jako album chytlavou skladbou Do měsíčních hor. Popravdě hodně chytlavá byla i Pojď se proletět z minulého alba Atlantida nebo Kámen na kameni z prvního dema. Je vlastně bezva, že se kapela od začátku v textech věnuje rodnému jazyku, protože si s ní i neznalí po chvíli mohli hezky zanotovat – nejprve nesměle a pak z plna hrdla. Pro skupinu to bylo teprve druhé vystoupení po rozvolnění, a jak prozradil zpěvák Ota Gajdoš, na zkoušky taky neměli zrovna moc času, ale na jejich dá se říci precizním výkonu to nebylo nijak poznat. Snad jen občas prozradil kytarista Petr Štrauch (žák Victora Smolského – zasvěcení vědí) zakroucením hlavy, že tam možná nějaký drobný přehmat byl. Že jim to šlo ale skvěle, dokazuje i fakt, že si rozjetí fanoušci vykřičeli přídavek v podobě další zpěvné Zastav to, ve které rovněž mocně zapojili své hlasivky.

Zatímco v předchozích případech zněl na pódiu punk a heavy metal, jablunkovští S.T.S. se s tím moc nemazlili a servírovali skladby, kde bylo obsaženo snad vše, co se rocku, metalu a lehce i punku týče. Pro kapelu to bylo úplně první vystoupení po korona pauze a netajili se tím, že nějaká ta nervozita u nich přece jen panuje. Když se ale ozvaly první tóny titulní Parta bláznů z poslední řadovky, bylo rázem po trémě a už si s úsměvem na rtu užívali celou show. Poslední nahrávku vydali v roce 2018, takže bylo logické, že představí i nějakou novou muziku, což představovaly loňské singly Tam, kde se tančí a Indiánská. Z těch skoro ‘zlidovělých‘ nechyběla třeba ani Aston Villa o největším jablunkovském sběrateli sběrných surovin, který tvrdě maká i v dešti, jenž se opět hustě snesl na areál. Kapela, která si nehraje na žádné umělce, má ráda srandu, pivo, holky a poctivou muziku, a navíc má nejmenšího bubeníka s největším srdcem v ČR (možná i na světě), si i zde omotala fanoušky pěkně kolem prstu, takže se dalo více než očekávat, že i v jejich případě bude potřeba něco přidat. V samotném závěru tak zazněla dnes už kultovní hymna Chlapi z Goralie.

Poslední kapelou, která se v rámci Festdobrého Festu představila, byla další havířovská parta, tentokrát punkrockoví VIXLAIVANT. Ti měli vlastně celou organizaci akce na svědomí, stejně tak jako předchozí dva ročníky, kterými chtěli navázat – a vypadá to, že úspěšně – na zrušený Festiválek v Letním určený především pro amatérské kapely. Před pódiem se mezitím vytvořily slušné bahenní lázně, ale ani to nikomu nezabránilo v tom, roztančit své divoké pogo a hulákat z plných plic příznačné „Máme to u prdele!“. Ostatně i „tohle je punk“, jak zaznělo v titulní skladbě V.I.P. z jejich debutu. V setlistu nechyběly osvědčené hity jako Elektrikář, Anarchista, Dokonalá žena nebo kapelní hymna Vixlaivant, která textem vlastně shrnovala celé vystoupení, protože tohle byl „fakt kurva dobrej punk“. Dojezd se nesl ve znamení Pohody, ale i znovu přidané V.I.P., a protože všichni byli nachcaní jak houby, dostali navrch ještě bonus v podobě skladby Opice.

Byla to vskutku vydařená akcička, doslova přímo ‘fest dobrá‘, jak se říká ve Slezsku, která snad už definitivně odstartovala hudební sezonu v Havířově a přilehlém okolí. Držme si tedy všichni pěsti, palce a cokoliv dalšího, aby už vše probíhalo v takové pohodě jako tady.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1427

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *