RockShock

Internetový rockový magazin

Progresivní Crimson Dimension vydají v červnu eponymní debutové album

Text: Nathan Birk / Jiří Olszar

Vydavatelství Spread Evil Productions v těchto dnech oznámilo, že 4. června vydá velice očekávané eponymní debutové album kapely CRIMSON DIMENSION.

Ačkoliv počátky finských Crimson Dimension sahají až do roku 2017 (a možná ještě dále), až na konci loňského roku skupina představila úžasnou epickou skladbu Black Mass, kde na ploše 12 minut poprvé prezentuje svůj originální blackened progressive metal. Crimson Dimension přímo zdůrazňují, že se nejedná o progresivní black metal, jak se běžně kapely samy škatulkují, ale právě o progresivní metal s prvky blacku, protože jejich spektrum zvuků a vjemů zahrnuje mnohem širší rozsah než běžné blackmetalové kapely bez ohledu na to, jakým způsobem daný žánr rozšiřují.

Léta to vypadalo, že je kolem Crimson Dimension jen ticho a nic se neděje. Ti ale trpělivě a dlouze připravovali svůj debut. Pokud Black Mass uchvátila svou dvanáctiminutovou délkou všechny příznivce žánru, mohou se už nyní těšit na další porci muziky, neboť zbývající trojice skladeb jde ještě více a temněji do hloubky. Crimson Dimension těmito čtyřmi skladbami hravě zaplňují hodinovou plochu plnou temné, dynamické a úchvatné muziky, která je doslova nanášená jako barvy na malířské plátno a nelze ji příliš srovnávat s něčím, co by posluchači dobře znali.

Představu o tom, jak to vypadá v přenesené hudební podobě, si můžete udělat prostřednictvím nově zveřejněné titulní skladby Crimson Dimension.

Ve zvuku jsou samozřejmě slyšet blackmetalové kořeny, ale skladby jsou až neuvěřitelně strukturované a náladově se měnící, tedy přesně dle představ Crimson Dimension, kteří zvládají veškeré změny s až bravurní lehkostí. Každá ze skladeb je jiná, ale přesto patřičně kompaktní a vyprávěné příběhy i přes svou délku neskutečně rychle ubíhají.

Díky tomu, že má Finsko poměrně bohatou blackmetalovou historii – jak stylově čistou, tak i progresivní –, učinili Crimson Dimension poměrně odvážný útok na trůn, který doposud okupovaly takové smečky jako …And Oceans, Enochian Crescent nebo Trollheims Grott.

Seznam skladeb Crimson Dimension:
1. Crimson Dimension (15:41)
2. Black Mass (11:55)
3. Age Of Awakening (18:23)
4. Valon Hylkäämä (12:44)

Související odkazy:
www.facebook.com/crimsondimension
www.spreadevil.net
www.facebook.com/spreadevilproductions


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 563

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *