RockShock

Internetový rockový magazin

Husman Fest – ‘Deathmetalový‘ festival s hvězdami u táboráku

Text: Jiří Olszar
Foto: archiv festivalu

Letos proběhne už sedmé pokračování Husman Festu. Vzpomeneš si ještě, jak vůbec vypadal první ročník?
Vezmu to trochu ‘oklikouʻ. My jsme vlastně už v letech 2007 a 2008 udělali na tom samém místě takové dva předchůdce Husman Festu. Tehdy ještě pod názvem Metal fest a za dost divokých podmínek. Celé to bylo jeden velký punk, ale nadšení a zapálení pro věc bylo veliké. (smích) Každopádně po tom, co jsme zjistili, co všechno to obnáší, jsme se rozhodli zaměřit pouze na pořádání malých akcí. Nakonec nám to ale nedalo a zkusili to po desetileté pauze znovu, jinak a lépe. První věc byla zajistit lepší pódium a profi zvukaře. Když k tomu připočteme místo, kde se Husman Fest koná, máme tři základní pilíře, o které se můžeme stabilně opřít. Další věci okolo jsou stále v jakémsi progresu. Ať už je to zázemí, občerstvení, line-up atd. První ročník byl takový testovací, vlastně neměl ani číselné označení. Nervozita byla veliká, jestli to celé zvládneme… a nakonec máme plány už na rok 2025…

Hlavním pořadatelem festivalu je kapela Neurotic Machinery. Pro zabezpečení hladkého průběhu je ale potřeba více lidí. S jak velkým týmem se počítá pro letošní rok?
Ono je to plus mínus každý rok stejné. Vždy nám pomáhá blízký okruh přátel, který je kolem sedmi až deseti lidí.

Jak je to se samotnými fanoušky, co se týče jejich návštěvnosti? Kolik jich bylo třeba na prvním ročníku a kolik loni?
Bohužel, přesná čísla si už přesně nepamatuji. Ale mám pocit, že na prvním ročníku jich bylo kolem 180, loni cca 250.

Co se týče financování festivalu, nemusíme se bavit o konkrétních číslech. Zajímalo by mě ale, jak je na tom Husman Fest? Počítáte už nějak dopředu s výdělkem, abyste mohli pokrýt nějakou větší kapelu pro další ročníku, nebo je to takříkajíc ‘vlej, vylej‘ a modlíte se, aby na další ročník přišlo dost lidí?
My nikdy dopředu s žádným výdělkem moc nepočítáme, v tomto ohledu prostě nekalkulujeme. Pro nás je důležité neprodělat, a to se nám daří. Jelikož loni se nám zadařilo celkově (plus když k tomu připočteme naše ‘partnery‘), vyšel nám z toho slušný základ pro letošní rok. A proto jsme mohli na letošní ročník booknout všechny ty kapely, které tam máme. Jinak, modlíme se permanentně, bez toho by to nešlo. (smích)

Jedním z letošních headlinerů jsou němečtí klasici Obscenity. Bylo těžké je získat do line-upu?
Nechci působit jakkoliv namachrovaně, ale pokud se nepletu, nebylo. Aleš (náš manažer) je oslovil s nabídkou a pozitivní odpověď dorazila záhy. Pak už se ladily pouze detaily. Za sebe jsem tomu opravdu rád, jelikož Obscenity jsou legenda. Už je to sice pár let, co jsem je viděl live, a vlastně i aktivně poslouchal, ale o to víc se těším, až je na Husman Festu přivítáme.

Obscenity letos slaví 35 let existence. Prozradili už, zda letošní setlist bude nějak speciální či jej doplní i o nějakou novou muziku?
Setlist jsme s nimi neřešili, ale já pevně doufám, že nás provedou komplexně svou bohatou diskografií.

Téměř všechny další kapely již byly představeny. Pokud by náhodou někdo neměl přehled, připomeň případným zájemcům, na koho se mohou dále těšit.
Z letošní soupisky máme opravdu radost, tak doufáme, že na poslední chvíli nenastanou nějaké komplikace a změny v line-upu. Návštěvníci se můžou těšit na pohrobky chomutovských Wictims, In Veins, což samo o sobě slibuje ‘peklo‘.  Pak na kvělé Soul Massacre, jejichž pojetí death metalu opravdu baví. Má to drajv, sype to, prostě to chce vidět a slyšet. Samozřejmě myslíme i na modernisty, pro které jsou jako dělaní Inception Of Fall, což je další našlapaná kapela. Welicoruss myslím není snad ani nutné jakkoliv představovat. Kapela, která toho má opravdu hodně odehráno. Kluci jsou sehraní jako švýcarský hodinky a do každé show dávají sto procent, bez výjimky. Pak tady máme čerstvé držitele Ceny Anděl Exorciphobia, což je ten samý případ jako u Welicoruss. Co jsme měli možnost vidět, klukům to neskutečně hraje. Dnes už legenda domácí scény, Tortharry, kteří u nás budou už podruhé. Když u nás hráli poprvé, byla to trochu ‘divočina‘, tak pevně věříme, že letos to dopadne o poznání lépe. (smích) Obscenity jsme již zmínili. Tohle si nemůže nechat ujít žádný fanoušek death metalu.

Ještě jednoho headlinera máte ale jako eso v rukávu. Myslíš, že už nastal ten správný čas prozradit jeho jméno?
Kdyby to bylo možné, určitě bychom s tím neotáleli, ale podmínky byly nějak nastavené, a my je musíme respektovat. Takže naším posledním headlinerem pro sedmý ročník jsou tedy legendy německého old school death metalu Fleshcrawl.

Předpokládám, že zahraniční kapely si vybíráte sami. Jak je to ale s domácími účinkujícími? Hlásí se vám hodně zájemců o hraní na festivalu?
Ano, kapely (zahraniční, i tuzemské) si vybíráme sami. Přistupujeme k tomu zčásti jako fanoušci a zveme si kapely, které máme rádi, jsou nám hudebně blízké – a pak je tady samozřejmě (ta nejdůležitější) rovina, aby to oslovilo/nalákalo návštěvníky. Zájemců se hlásí každý rok poměrně dost, a to i ze zahraničí. Rádi bychom vyšli pokud možno vstříc co největšímu počtu kapel, ale má to několik ale. Jsme festival, kde část kapel je zvaná na vracečku, a ne všechny kapely tímto způsobem fungují. Další část kapel zase bohužel nezapadá do našeho spektra stylově.

Podle jakých kritérií si vybíráte samotné účinkující a koho byste třeba na festival nikdy nepozvali?
Jak už jsem zmínil výše. Husman Fest děláme z nějakých čtyřiceti procent pro potřeby Neurotic Machinery a vraceček. Jak je možné si všimnout, jsme festem zaměřeným spíš na deathmetalovou scénu. A to jak old school větev, tak modernější. Každopádně rádi line-up oživujeme thrash metalem, sem tam progresí, metalcorem nebo black metalem, viz letos Wellicoruss. Co máme vypozorováno, tento model návštěvníci oceňují nejvíce. Koho bychom určitě nepozvali, jsou kapely jakkoliv ‘ideově vyhrocené‘. Za nás politika do hudby nepatří.

Nejen metalem je člověk na festivale živ. Co bude tedy pro hladové, žíznivé či špinavé (smích) fanoušky k dispozici přímo v areálu?
Co se týče piva, jako každý rok točíme místní mok Chodovar, k tomu samozřejmě tvrdý alkohol různých druhů a to se týká i nealka. K jídlu klasika, klobása dvou druhů. Loni byl guláš – ještě zvážíme, jestli bude nějaká změna nabídky. Plus myslíme i na nejmenší návštěvníky, takže bude něco na ‘zchlazení‘ i pro ně. (smích)

Budou na festivalu třeba i podpisové akce, nebo jsou kapely zvyklé chodit přímo mezi návštěvníky, kteří si pak muzikanty ‘odchytí‘?
Na místě jsou každoročně stany s merchem, takže tam si může fanoušek odchytit svého oblíbeného interpreta, případně jakkoliv v areálu. Husman Fest je opravdu založen na principu ‘rodinného‘ festivalu. Což může vyznít jako klišé, ale není. Protože kde se vám stane, že se například potkáte/pokecáte u táboráku s chlapíky z Master?

Husman Fest je vlastně jednodenní akce. Bude možné po hudební produkci někde složit hlavu, než se fanoušci rozjedou ke svým domovům?
Samozřejmě i na tohle je myšleno. Fanoušci můžou stanovat přímo v areálu. Místa je tam víc než dost. Jak už jsem zmiňoval, po ukončení setu poslední kapely se rozdělává táborák a party pokračuje dál buď tam, anebo samozřejmě na baru. (smích) Takže nikdo nemusí řešit, pokud nechce, jak se obratem dostat domů.

Pokud se někdo chystá na akci poprvé, mohl bys trošku popsat místní festivalový areál?
Areál je zasazen v prostředí muzejní zahrady vedle pravoslavného kostela a tachovského muzea. Prostředí je to vskutku malebné a útulné s nezaměnitelným charakterem, který jinde stěží najdete. Podle odhadu se vejde do areálu cca 800 lidí. Ale jelikož do stop stavu máme ještě daleko, je tam kde se zašít, najít si svůj kout nebo, chcete-li, se poflakovat a užívat si jen tak atmosféry. Kdybych to přehnal, místo vzdáleně evokuje zmenšenou Jaroměř. Chce to prostě vidět a zažít! (úsměv)

Festival se mimo jiné vyznačuje i pohodovou, a jak už bylo řečeno, až rodinnou atmosférou. Vzpomeneš si ale na nějaký okamžik, který tuhle skutečnost hodně naboural?
Nejde zapomenout na ročník, kdy během vystoupení Tortharry navštívila areál dvakrát městská policie, která přijela na popud volajících spoluobčanů, jimž nevyhovoval nadměrný hluk. Ve spojení s přicházející bouřkou to byl opravdu divoký okamžik. V tu chvíli jsme nevěděli, jestli dřív řešit policii, nebo odlétávající stany.

Nezbývá tedy než popřát, ať pohoda a spokojenost všech doprovází i letošní ročník Husman Festu.
Moc děkujeme za prostor na vašem webu, vážíme si toho. Pokud byste 20. 7. nevěděli kam vyrazit za kulturou, Husman Fest je jasnou volbou. Rádi vás uvidíme.

www.facebook.com/HusmanFest


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1859

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *