RockShock

Internetový rockový magazin

Kanadští Nickelback dostali pražskou O2 arenu do varu

Text: Michaela Horáková
Foto: Michaela Horáková

Jak platí jedno nepsané pravidlo, kanadskou kapelu NICKELBACK buď milujete, nebo nenávidíte. I samotná skupina si z toho nedělá těžkou hlavu a svůj aktuální dokument, který mapuje jejich kariéru, pojmenovala právě Hate To Love: Nickelback. A protože naše redakce se řadí mezi tu první partu, rozhodně jsme si nenechali ujít jejich pražský koncert, který se konal ve čtvrtek 6. června v libeňské O2 areně.

První fanoušci se k hale začali scházet v brzkých odpoledních hodinách, dovnitř však mohli vstoupit až chvíli po 18. hodině. Parket i sedadla se tentokrát plnily celkem rychle, až mě překvapilo, kolik lidí si nenechalo ujít předkapelu. Tou byli britští indiepopoví THE LOTTERY WINNERS. Frontman Thom Rylance několikrát během večera nezapomněl zmínit, jak jsou všichni šťastní, že konečně zavítali k nám do České republiky. Pár slovíček se naučili česky (i jedno pikantní), jinak jednotlivé proslovy mezi písněmi, kromě rodilé angličtiny, prokládali krátkými zprávami z překladače. Celé to působilo velmi mile a i publikum jejich vystoupení přijalo vřele.

Po jejich zhruba půlhodinovém setu následovala podobně dlouhá přestávka. Těsně před začátkem se z repráků rozezněla skladba Donʼt Stop Believinʼ od kapely Journey. V ten moment jako by se všichni v hale sjednotili a začali hlasitě a s nadšením zpívat, na ochozech se rozsvítila světla mobilů a celkově byla na place pohodová atmosféra. Pak se konečně setmělo a na LED obrazovkách se objevilo první video z několika dalších, která postupně během večera oznamovala jednotlivé pasáže koncertu. Snímku dominovala žlutá dodávka, kterou můžeme vidět i na přebalu jejich poslední desky Get Rollinʼ.

Když se na obrazovce ukázalo, že dodávka míří do Prahy, v hale se ozval hlasitý jásot. A to už se na pódiu objevila kapela hned s titulním hutným songem San Quentin z právě uvedené desky. Bavilo mě, že kluci jen nehráli jeden song za druhým, ale čas na pódiu si viditelně užívali, byli skvěle sehraní, pronášeli jeden na druhé kolikrát i interní vtípky. I to přispělo k tomu, že jste z nich cítili radost z hraní. Však i během vystoupení několikrát ocenili diváky trsátky, paličkami, nebo vzduchem lítala trička z merche. Úlovek určitě získala spousta fanoušků. Na řadu přišlo několik skladeb z alba All The Right ReasonsSavinʼ Me, Far Away, Animals a později večer i Photograph a Rockstar. U té si na stage pozvali fanouška Jeffa, který si s kapelou užil svých pět minut slávy. Šlo mu to skvěle.

Také chci vyzdvihnout výkon kytaristy Ryana Peakea při písni Worthy To Say. A skvělá souhra panovala, když se opět na stage vrátili The Lottery Winners, aby společně zazpívali cover od Oasis – Donʼt Look Back In Anger. Stejně jako slavnější britští rodáci, i oni pocházejí z Manchesteru, proto byl výběr písně jasný.

Po hutných riffech songu Figured You Out se přešlo na jemnější notu. Ryan nezapomněl zmínit, že jeho žena díky své charitativní organizaci pomáhá lidem v nouzi. Píseň When We Stand Together tak doprovázel na obrazovkách velmi emotivní klip, který zachytil všechny události, kde byla pomoc organizace potřeba. Velkého ohlasu se dostalo i titulní skladbě Hero ze snímku Spiderman. Z aktuální desky během koncertu zazněla ještě Those Days, v níž se kapela ohlíží za dobou, ve které vyrůstala. I doprovodný klip připomněl zásadní milníky před miléniem. Samozřejmě nemohla chybět i ikonická How You Remind Me, kterou Chad Kroeger zazpíval svým typickým okouzlujícím chraplákem. Po ní se kapela na moment rozloučila.

Jako první přídavek zvolili svižnou hitovku Gotta Be Somebody. A pak si kluci udělali radost závěrečnou kytarovou palbou v podobě Burn It To The Ground. Z pódia odcházeli Chad, Ryan, Mike a Daniel s úsměvy od ucha k uchu a podobně to vypadalo, když jsem pohlédla na diváky v publiku. Tady přesně platilo, že pohodová a uvolněná energie se přelévala z pódia na fanoušky a zase zpátky. Lidi se přišli skvěle bavit a přesně toho se jim dostalo plnými doušky. Už teď se těšíme, s jakou show se nám Nickelback představí příště; rozhodně budeme u toho.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 5

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2686

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *