RockShock

Internetový rockový magazin

Benefiční festival HellPdays letos opět nadchl příznivce rocku a metalu

7.–8. června 2024, Frýdek-Místek, areál TJ Slezan

Text:  Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

Již třetím rokem se konal začátkem června benefiční hudební festival HellPdays. Od pátku 7. června do soboty 8. června 2024 se konal 3. ročník tohoto skvělého festivalu. Počasí bylo luxusní, nálada skvělá. Organizátorem festivalu je spolek Hard & Heavy, z. s., který organizuje hudební akce benefičního charakteru ve spolupráci s Českým červeným křížem Frýdek-Místek. Letošní ročník se konal opět na velkých zatravněných prostorech vedle stadionu TJ Slezan. Pro návštěvníky byly připravené party stany, občerstvení a nápoje jak alkoholické, nealko, tak i několik druhů káv. Vzhledem k extrémně teplému počasí šla na dračku zejména ledová káva a pochopitelně pivo. Vše bylo skvěle organizované, nikde se nevytvářely dlouhé fronty, vše běželo jako na drátkách. Role moderátora se opět ujal Petr Medřík (mj. moderátor rádia Metal Heart) a znovu bavil všechny návštěvníky festivalu. Line- up sliboval luxusní hudební zážitek po oba festivalové dny.

Součástí benefičního festivalu byla také dražba speciálních originálních artefaktů – 12 rukou na podstavcích s logem vystupující kapely včetně podpisů jejich členů. Tvůrcem těchto parádiček byl Jan Vondrák. Mezi dalšími skvosty v dražbě byla kovaná démonská hůl od kovářského mistra Martina Bundila, nádherná dřevěná socha, kterou tak jako loni vytesal Pavel Herák. Nádherný byl také šedesáticentimetrový anděl, kterého na dražební akci věnovala Radka Ligusová. Podstavec anděla obsahoval kousky křišťálu, růženínu a ametystu. A jelikož je HellPdays benefiční festival, celý výtěžek bude věnován oblastnímu spolku Českého červeného kříže Frýdek-Místek. Během festivalu probíhaly autogramiády a losování tomboly, hlavní cena pro výherce byly metalové šachy.

Celá akce vypukla v pátek 7. června v 16.00 hodin. Pořadatelé Roman Šťastný, Petr Medřík a Martin Židlík na úvod věnovali pro prvních 30 příchozích fanoušků panáka zelené a společně si připili se slovy: „Tak na big beat!“ První festivalový den se na velmi prostorném pódiu vystřídalo celkem šest kapel. Jako první zahájila svůj set havířovská rocková banda ALLNEVER peckou Bastard. Poté ji následovaly kapely JOKERʼS IV a NIAKARA. Fanoušci neustále přicházeli, a zvětšoval se tak kotel pod pódiem. Krátce před 20. hodinou vystoupila očekávaná kapela KREYSON v čele s ikonou Láďou Křížkem. Během hodinového koncertu nemohly chybět akustické megapecky Vzdálená a také Vzpomínky – tu napsal Radim Pařízek, a tak bylo jasné, že Láďa při tomto krásném songu vzpomínal na Radima a také na Standu Hranického.

Při přestavbě stage pro pátečního headlinera proběhla ohňová show. Přesně ve 22. 15 hodin za jásotu a skandování všech přítomných vypukla bombastická show kapely QUEENIE. Ti jsou považováni za nejúspěšnější tribute skupiny Queen v České republice – 5x vyprodali O2 arenu. Vystoupili např. i na oficiální oslavě královny Alžběty II., Montreux Jazz Festivalu či Mercury Montreux Memorial. Frontman Michael Kluch byl za své účinkování v muzikálu Freddie nominován na cenu Thálie. A skutečně to byl výjimečný zážitek. Ten, kdo miloval hudbu fenomenální kapely Queen, musel být z vystoupení unesen. Fanoušci byli nadšení, což dávali najevo bouřlivým potleskem, a skutečně musím podotknout: to se musí vidět!

První den festivalu zakončila oblíbená kapela ALKEHOL, která si podmaňuje stále větší množství rockerů, a je vidět, že skvělé texty a chytlavá muzika prostě lidi baví.

Sobotní program začal již v 11.00 hodin a příznivce rock/metalu čekal maraton deseti koncertů. Vystoupila zde slovenská kapela LUNATIC GODS. Zajímavostí bylo, že v ní hrál na bicí Martin ‘Marthus‘ Škaroupka, který má hlavní angažmá v britské kapele Cradle Of Filth. Dále jsme mohli vidět a slyšet FÉNIX, METAL FACTORY, FORREST JUMP či LEGENDY SE VRACÍ. Za zmínku stojí rozhodně vystoupení spolupořádající domácí kapely 100NA100. Koncert byl okořeněný vystoupením skupiny Démoni CZ, která přichystala ohnivou show v originálních maskách. Po ukončení koncertu následoval parádní ohňostroj.

Ze zahraničních skupin se jako první představila heavymetalová kapela IRONBOUND z Polska. Kdo má rád hudbu Iron Maiden, určitě si přišel na své a užil si parádní koncert. Mezi další zahraniční kapely patřili DERDIAN z Itálie, kteří velmi zaujali spoustu nadšených fanoušků. Jedná se o italskou powermetalovou skupinu založenou v roce 1998. Zakládajícími členy byli Enrico Pistolese a Marco Covelli.

Hlavním tahákem sobotního dne byla bezpochyby kapela ŠKWOR, která rozezpívala všechny návštěvníky. Koncertní set byl složený ze samých pecek. Tuto hudební formaci není potřeba vůbec představovat, je velmi populární a notoricky známý megahit Síla starejch vín zná snad každý. Frontman kapely Petr Hrdlička fanoušky nešetřil, koncertní set byl doslova nabitý těmi největšími peckami – Sraž nás na kolena, Vyvolenej, Sobě věrnej, Nejistá přítomnost. Lidi se bavili od začátku až do konce, zpívali nejen s Petrem Hrdličkou, ale i samostatně, a byl to skutečně balzám pro uši. Parádní atmosféra byla patrná po celou dobu vystoupení. Kdo dorazil, stoprocentně si odnesl skvělý hudební zážitek.

Závěr dvoudenního velmi vydařeného festivalu patřil ostřílené partě DE BILL HEADS v čele s Honzou Havlíčkem, který stále vtipkoval s fanoušky a sršel dobrou náladou. A Honza nikoho nešetřil, pral do nás jednu pecku za druhou. Opět rozhýbal fanoušky a rozdával kvantum pozitivní energie. Jeho nezaměnitelné grimasy a neustálý pohyb musely nakopnout každého. Na závěr nemohla chybět megapecka Dovolená s Elvisem a závěrečné rozloučení s fanoušky.

Co říct závěrem? Velké poděkování patří pořadatelům za perfektní akci, skvěle zvládnutou organizaci a výborné zázemí pro vystupující kapely i pro návštěvníky.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1976

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *