RockShock

Internetový rockový magazin

DELAIN – Dark Waters

Napalm Records / 51:26

Nechce se mi ani věřit, že Delain jsou opět zde. Po vydání předchozího sedmého alba Apocalypse & Chill totiž čtyři členové z kapely odešli a zůstal jen zakladatel, kapelník, klávesista a skladatel Martijn Westerholt (ex-Within Temptation). Je neuvěřitelné, že jeho zásluhou Delain znovu žijí, ba co víc, přicházejí s novým, velice kvalitním albem Dark Waters i se zbrusu novou sestavou.

Tu dnes kromě Martijna Westerholta nově tvoří dva bývalí členové, a to bubeník Sander Zoer, který už předtím hrál na čtyřech albech, a kytarista, vokalista a skladatel Ronald Landa, který hrál na albu April Rain z roku 2009. A mezi těmito již zavedenými jmény se v Delain objevují dvě zcela nové tváře, a to baskytarista a vokalista Ludovico Cioffi a pěvecká diva Diana Leah, narozená v Rumunsku a dnes žijící v Itálii. Ta všechny přesvědčila měrou vrchovatou, a tím zaručila další pokračování Delain.

Co je také překvapivé, je to, že Dark Waters navazuje přímo na to, co Delain posledně natočili. Následují tvorbu Apocalypse & Chill z roku 2020 a integrují ty nejvytříbenější zvuky v žánru symfonického metalu. Proslulá orchestrální aranžmá se zvýrazněnými moderními odstíny nastavují nová měřítka pro tento pětičlenný spolek. Zvuková jízda na horské dráze plná chytlavých melodií s výbušnými prvky – od popu přes inspiraci filmovou hudbou až po třpytivý metal. Vše to dokonale splyne s fantastickým hlasem Diany, která předvádí svůj neuvěřitelný talent a hudební vyspělost. Tu prezentuje samozřejmě i samotné album Dark Waters. Úspěšný singl The Cold ohromí vydatným epickým sborem, láká všechny svým bombastickým zvukem, který dovedně kombinuje mixem orchestrální epické melodie, těžkých riffů a super vokálními výkony.

Úvodní song Hideaway Paradise je zprvu, než se rozjede, načichlý popem, navazuje pak na snový pocit kytarově si zaflirtovat, zatímco baladicky temná skladba Mirror Of Night s kytaristou Within Temptation Ruudem Joliem láká posluchače na chytlavé linky a melodie. Queen Of Shadow pro změnu spojuje orchestrální a syntezátorově zaměřené zvukové plochy, kterými jsou Delain tolik známí. Spřádají melodicky těžké kytary, které se proplétají s orchestrálními linkami a vokálními melodiemi. Vokální složka zde zažívá nová dobrodružství s hostujícím vokalistou Paolem Ribaldinim, který vyzdvihuje strašidelně krásnou píseň Beneath jako hymnu nejvyšší jakosti. Vznáší se zde blízko původního soundu Delain a kombinuje syntetická témata s hutnými riffy s fúzí popu, klasiky, metalu či Westerholtovými bluesovými aranžmá. V závěru songu Invictus vše vyvrcholí sbory i vokálními party v podání Diany Leah, Paola Ribaldiniho a Marka Hietaly (ex-Nightwish). Tohle zmrtvýchvstání se Delain rozhodně povedlo!

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.delain.nl


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 886

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *