RockShock

Internetový rockový magazin

JAG PANZER – The Hallowed

Atomic Fire Records / 53:09

Legendární američtí starousedlíci Jag Panzer se vracejí s 11. studiovým albem The Hallowed plným neúprosného a výjimečného heavy metalu – pokračovatelem kritikou velice uznávaného předchozího alba The Deviant Chord z roku 2017.

Nové mistrovské dílo je nejmocnějším a nejkoncentrovanějším počinem kapely za poslední dvě desetiletí. Mistrovsky vytvořená a nahraná deska The Hallowed je nejen jasným důkazem nehynoucí snahy Jag Panzer a taktéž představením prvotřídního heavy metalu. Koncepční příběh alba je dostatečně silný a kreativní a samotnému albu předcházelo i vydání komiksu. Se stejným názvem vyšla i koncem roku 2022 i kniha. Samotný zakládající člen kapely, workoholik a kytarista Mark Broady, vysvětluje, že The Hallowed je koncepční album, což znamenalo pro skupinu oproti několika minulým albům zcela odlišný přístup.

U nového koncepčního alba Jag Panzer se všem líbí daná hudba ke story, ale skladatelsky se jedná o zcela jiný styl psaní materiálu. Více vpřed je zde posunutý bubeník Rikard Stjernquist. Kromě toho, že album nahrál, jej také produkoval, mixoval, komponoval, dělal aranžmá atd. Prostě byl maximálně vytížen. Deska obsahuje deset tracků, které si důkladně probereme.

The Hallowed hudebně jsou ti praví Jag Panzer, jsou zde tedy patrné i postupy, které jsou pro ně za těch 40 let existence typické. Úvodní skladba Bound As One neztrácí čas v nastavení hudební krajiny s téměř thrashmetalovými rytmy a zuřivou kytarovou hrou nepodobnou rané práci kapely. Ke skladbě Prey! kapela natočila i video ve svém původním domovském městě Colorado Springs. U třetího songu Ties That Bind je slyšet ohromující hudební vývoj. Míchají se zde tempa a různé bubenické brejky, aby vytvořily různorodé skladby, které dokazují vysokou schopnost kombinování více stylů na jediném albu. Vysoce ceněný bubeník Stjernquist, který je členem skupiny od roku 1987, je spolu s původním baskytaristou Johnem Tetleym v bezvadném spojení, které poskytuje neuvěřitelně pevnou, ale i hbitou páteř alba The Hallowed. Jejich společná bohatá historie a zkušenosti přímo vybízejí k bezchybnému ovládání jejich nástrojů.

Stronger Than You Know je možná jednou z nejpůsobivějších skladeb na albu, která evokuje atmosféru vichřice v podobě baskytarového ‘bubnování‘ spolu se závratnou a oslnivou sólovou kytarou Kena Rodarteho. Od odchodu Joeyho Tafolly po vydání alba Deviant Chord se Ken Rodarte postavil této výzvě jak na koncertech, tak i ve zkušebně. Ken byl pozván na osmitýdenní konkurz, aby kapela mohla zjistit, jak by zapadl do tvůrčího procesu. Kenův příspěvek na The Hallowed překonal všechna očekávání. Samozřejmě, žádné album Jag Panzer by nebylo kompletní bez náletové sirény, jakým je vokál Harryho ‘The Tyrant‘ Conklina, a jeho velitelská přítomnost je u The Hallowed na kariérním vrcholu. Nejde se spoléhat jen na jeho hlasité výkřiky, které se staly legendárními, díky Conklinově rozmanité ukázce vokální akrobacie spolu s melodickými texty je jeho projev úžasně inspirující.

První singl alba Onward We Toil přirozeně obsahuje jeden z nejsilnějších refrénů na albu a jede na vrcholu úmorného rytmu, který opravdu upoutá pozornost. Dark Descent má ve druhé polovině také zběsile tempo, které neustále ubíjí, zatímco chutné kytarové harmonie a silný refrén přinášejí perfektně vyvážené silné hradby. Závěr alba patří třem skvostným songům Weather The Storm, Renewed Flame a nádherně pestrý zážitek s vyvrcholením v působivé desetiminutové kompozici s názvem Last Rites, která se jistě stane okamžitou klasikou jak pro Jag Panzer, tak pro jejich celosvětovou fanouškovskou základnu. The Hallowed je tedy ve finále čistě heavymetalové, ale nese s sebou patřičnou kvalitu, která bude všem určitě imponovat.

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.jagpanzer.com


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1148

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *