RockShock

Internetový rockový magazin

Rockeři už brousí zbraně a na Slezskoostravském hradu si to rozdají v aréně i na nádvoří

Text: Jiří Olszar

1 den – 2 pódia – 13 kapel. Tak přesně taková rovnice letos čeká všechny tradiční i nové návštěvníky v rámci již 16. pokračování ostravského SORFESTu. Ten se na krásném místě mezi hradbami Slezskoostravského hradu v Ostravě uskuteční první červnovou sobotu, konkrétně tedy 1. 6. 2024. Všechny potvrzené kapely si to tradičně rozdají na dvou scénách – Aréna stage a Nádvoří stage.

Po odchodu z Dymytry se do Ostravy vrátí Jan ‘Protheus‘ Macků se svým projektem PROTHEUS. Připomene zde nejen debut Závislosti, ale představí i loňskou novinku Nepřestávej snít. Povedené vystoupení z roku 2021 si zde zopakují zkušení LIMETALL. Momentálně ale zažívají kapelní krizi, takže bude docela zajímavé, s jakou sestavou na festival dorazí. Silná nádrž s krásnou muzikou v podání slovenské METALINDY bude bít do hradních ochozů i na SORFESTu. Kovový král heavy metal ještě neřekl poslední slovo a i po 40 letech na scéně se má tato legenda čile k světu.

KURTIZÁNY Z 25. AVENUE se zde před lety skvěle předvedli, a tak není divu, že dostali další šanci i letos. Vystoupení bude mít tentokrát slavnostní příchuť, neboť skupina slaví přesně čtvrtstoletí od svého vzniku. Peklem i rájem všechny provede kultovní INSANIA, která stále propaguje své aktuální a vynikající album GRRRotesky. Kdo tenhle ďábelský spolek ještě nezažil naživo, po koncertě jej bude milovat Víc než platonicky. Doslova jako ryba ve vodě se bude jistě cítit babská rock/metalová skupina KAPRIOLA, která je s Ostravou hodně úzce spjatá. Na pódiu se představí s letošní novou bubenickou posilou Simonou.

Co se týče označení legenda, tou nejvýraznější bude letos vskutku kultovní klasika PROGRES 2. Historie tohoto spolku sahá až někam do roku 1968 (tehdy působili ještě pod názvem Progress Organization). Těšit se tak můžete na nestárnoucí progresivně rockové hity Paní Óm, Píseň o jablku, Ikaros ad. Před lety to zde ostravští NAHUM málem srovnali se zemí. Povede se jim to letos při příležitosti oslav 20 let existence? Přijďte se přesvědčit na vlastní uši i oči. Na SORFESTu nesmí chybět ani pořádná punková muzika. Ta bude i tentokrát znít v podání jedné z tuzemských legend SPS. Kapela má letos vskutku nabité léto, ale Ostravu se jim do programu podařila vtěsnat. Chybět nebudou ani domácí ‘primárky‘ aneb hardcore/metalová banda PRIMARY RESISTANCE. Příznivci kapel Disfigured Corpse, BoycoTT, Deaf1culto nebo Deaf99, ze kterých tahle parta vznikla, si jistě přijdou na své.

Slovenští deathmetalisti MINNOR lehce upravili svůj název, a tím odstartovali novou kapelní éru, jejímž aktuálním vyvrcholením bude vydání alba Abhuman, ze kterého před pár dny vypustili novou ukázku v podobně skladby Rue dʼAuseil. Loni se na festivalu představila spolu s Rimortis sympatická a zkušená zpěvačka Viktorie Surmøvá. Tentokrát přiveze svou vlastní skupinu SURMA. To nejlepší ze slovenského gothic metalu přivezou GLOOM. Jejich muzika dokáže pohladit po duši i po srdci, ale také se pořádně zadřít pod kůži.

Vstupenky jsou momentálně k mání v osobním předprodeji (www.sorfest.cz/vstupenky) za 400 Kč a v předprodejní síti Ticketportal za 500 Kč. Na místě budou lístky za 600 Kč.

Další podrobnější informace najdete na festivalovém webu a sociálních sítích.

Související odkazy:
www.sorfest.cz
www.facebook.com/SlezskoostravskyRockFest
www.facebook.com/events/831332662001972
www.facebook.com/groups/1383838345836158


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1739

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *