RockShock

Internetový rockový magazin

Metal Factory – Posluchači jsou pro nás významným zrcadlem

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

Před koncertem v Hudebním klubu Acoustica v Ostravě-Bartovicích (26. 4. 2023) jsem se setkal s VÁCLAVEM MOCHEM, kytaristou a duší skupiny METAL FACTORY. Z našeho povídání o dění okolo kapely, a nejen o tom, vzešel následující rozhovor.

Ahoj, Vašku. Hned zkraje se nejde nezeptat na to, co pálí asi všechny fanoušky, kteří jsou zvědaví na události v posledních dnech okolo dnešního dvojkoncertu. Kdo vlastně stojí za tím, že se v Bartovicích setkává společně na jedné scéně Salamandra a tví Metal Factory? Čí nápad bylo společně vystoupit na jednom koncertu?
Pravdou je, že společný koncert se Salamandrou se logicky nabízel již dlouhou dobu, a my jsme jasně řekli, že se takové akci bránit nebudeme. Po novém roce nám pak zavolal Libor Gora (šéf Hudebního klubu Acoustica, poz. red.), že bude letos opět pořádat loni úspěšný rockový dvoják a zda máme zájem vystoupit s tím, že druhou kapelou bude Salamandra. Za nás super, protože KD Bartovice a Hudební klub Acoustica jdou stále nahoru, máme to tam rádi a pro jádro kapely je to ‘na dosah ruky‘. Vzhledem k tomu, že jsme novinka, mnoho lidí v okolí stále neví, že MF je doma právě v tomto regionu, stejně jako Salamandra už od doby svého vzniku.

Asi není už nic tajného, že se ženou čekáte přírůstek do rodiny. K tomu samozřejmě velká gratulace. Jak to ale změní život a chod kapely?
Chod se změnil již v samém počátku, kdy jsme si ujasnili, že to v sezoně 2023 nechceme příliš přehánět, rodinný život plánujeme již delší dobu a všichni v kapele to respektují, máme dobré vztahy. Původně jsme mysleli, že vystoupení zcela zmrazíme, ale zkusili jsme oslovit skvělou zpěvačku Viktorii Surmøvou a ta byla ochotna jít s námi do spolupráce. To nás všechny velmi zahřálo na srdci, protože ji máme rádi, byla u křtu naší desky a těžko si představit vhodnější posilu. Letos ji tak uvidíte spolu se Zuzkou v čele MF. Jak to bude dál a co nás všechno bude čekat, se ještě uvidí, ale Pavlína jasně řekla, že jakmile to okolnosti dovolí, co nejdříve se chce vrátit zpět na pódium. Kapelu jsme v roce 2022 dle mého názoru na místní poměry slušně rozhýbali a rozhodně máme chuť i energii.

Kde vás bude možno letos v létě a na podzim vidět a slyšet?
Přestože některá vystoupení z organizačních (časových) důvodů musela jít stranou a turné řádně zeštíhlelo, 22. 7. vystoupíme v Kobeřicích u Brna na akci S(z)pívánky Kobeřice, 5. 8. na Rocktherapy v Orlové, 26. 8. na Rot Kart Festu ve Velkých Losinách a tuším 25. 11. v Ostravě. Je určitě možné, že se termíny ještě pozmění nebo něco přibude, ale vše bude záležet na našich časových možnostech.

Jezdíte po koncertě rovnou domů, nebo raději nocujete v místě a na cestu se dáte až druhý den? Ono po výkonu si dát pivko není špatné, ale kdo by pak řídil…
V tuto chvíli zásadně jezdíme domů. Já osobně jsem již poslední léta svého působení v Salamandře jezdil autem sólo právě proto, abych dokázal časově zvládat pracovní, soukromý a hudební život. Pivko je sice národní nápoj, ale není to žádnou nutností ani podmínkou dobré zábavy. Jakmile nastanou vhodné okolnosti (turné, vícedenní akce, akce u přátel), rozhodně se nebudeme bránit ubytování a třeba pohodovému víkendu. To je ale vše spíše otázkou budoucnosti.

Bude Viktorie nahrazovat Pavlínku jen na živých vystoupeních, nebo ji plánuješ zapojit i do případné studiové práce, jak naznačuje čerstvý videoklip Never Again, který sklízí skvělé ohlasy?
Viktorie je na každý pád skvělá zpěvačka, dobrá duše a neskutečně energický člověk. Z toho už samo o sobě vyplývá, že se hudebně příliš nezastaví, což tedy já osobně jenom podporuji, nicméně je mi zcela jasné, že si musí pečlivě vybírat, čemu se bude hudebně věnovat. Vážíme si tedy toho, že se vůbec nebála a naskočila do Metal Factory vyloženě po hlavě. Máme určité plány. Pravdou je, že na Never Again nejen naši posluchači reagují opravdu velmi dobře, a jsem přesvědčen, že hlas od Viky MF sluší. Což jsme tak nějak samozřejmě tušili (smích), známe se delší dobu a Viky nám, jak jsem zmínil, loni křtila debutové album. Uvidíme tedy, co nám budoucnost přinese. (úsměv)

Připravuje se po roce od vydání Defeat All nová deska, nebo si budeme muset ještě počkat?
Většina materiálu na novou desku je rozpracovaná a máme celkem jasnou představu, kam chceme směřovat, ale určitě počkáme a s termínem vydání budeme velmi opatrní. Nemáme kam spěchat a s materiálem a produkcí si chceme ještě vyhrát. Jsem rád, že jsme se zatím nenechali natlačit např. do podpisu smluv, které by nás stavěly do kouta s termíny a zbavovaly nás našich uměleckých práv. Samozřejmě co je dnes, nemusí být zítra. Čas nás v tuto chvíli ale rozhodně netrápí a chceme, aby další deska byla další kapitolou. Už nyní víme, že se na materiálu budou aktivně podílet také hosté. Než bude nová deska, rozhodně z ní časem zazní nějaké ochutnávky. Na první desce pro nás byly díky reakcím posluchačů tyto ‘ochutnávky‘ důležitým vodítkem. Posluchači jsou pro nás významným zrcadlem a my je chceme slyšet.

Plánujete ponechat při psaní nových věcí vše v angličtině, nebo se dočkáme v podání Metal Factory v budoucnu i češtiny?
Nikde jsme se k angličtině nezavázali, takže se do budoucna nebudeme bránit ničemu. První desku jsme chtěli rozhodně anglickou, cíl byl splněn a o naši hudbu v tomto subžánru byla v zahraničí poptávka, tudíž to mělo smysl. Čas ukáže. Většina domácích kapel s anglickou tvorbou vydala také české skladby, které samozřejmě okamžitě sklidily úspěch a kapelám na jejich cestě dost významně pomáhají. Takže uvidíme.

Jaká je v současnosti dostupnost vaší první desky? Mám na mysli, zda je možné krom CD pořídit si ji i jinak, třeba digitální verzi na Spotify nebo třeba v současnosti čím dál víc populární vinyl…
Máme klasické CD s bookletem, tohle jsme si přáli a je to něco, co může mít člověk fyzicky v ruce. Jsme moc rádi, že je o CD stále zájem. Spotify, YouTube, iTunes… ano, jsme také k poslechu na všech digitálních platformách. Vinyly jsou na světě také – jsme rádi, že se objevili lidé, kteří o ně projevili zájem. V rámci MF je to ale opravdu čistě sběratelská záležitost, takže všechny vinyly, které mají jejich majitelé doma, jsou srdcovka a originál.

Jak zásadním přínosem do kasy kapely je prodej merche na koncertech? Mají dnes lidi zájem si kupovat trika, mikiny a kdoví jaké jiné věcičky? Kdo se vám stará o vymýšlení a výrobu suvenýrů?
Já se popravdě o merch a finanční stránku věci příliš nestarám, na tohle máme v kapele podstatně schopnější kolegy(ně). (smích) Zájem určitě je, musíme připravovat novou kolekci, protože v tuhle chvíli nám prý akutně docházejí trička i mikiny a je také zájem o další modely. To prostě musíme reflektovat a na další koncerty se pořádně vybavit.

Co máš s kapelou raději? Open air, nebo indoor? Klub, nebo hala?
Všechno má svoje a záleží na konkrétních podmínkách. V klubech bývají akce povětšinou dobře nasvíceny, nehraje roli počasí ani denní doba. Z tohoto pohledu je to větší jistota. Na open air akcích je mnohdy jiná atmosféra i zvuk, více vystupujících kapel, boj o hrací časy a hraní ‘za světla‘. Nám se líbí asi každá varianta. Už jsme stihli jak miniaturní, tak velká pódia, a nestěžujeme si.

Dodržujete před hraním naživo nějaký rituál? Samozřejmě je třeba tajný a neřekneš…
Zásadní rituál je pro nás nakládání celé zkušebny do dodávky a nezničit si u toho záda. (smích)

www.metal-factory.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 2

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1541

One thought on “Metal Factory – Posluchači jsou pro nás významným zrcadlem

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *