RockShock

Internetový rockový magazin

…AND OCEANS – As In Gardens, So In Tombs

Season Of Mist / 58:27

Je velmi potěšitelné, že se finská symphonic/blackmetalová ikona …And Oceans opět hlásí s šestým vydaným albem As In Gardens, So In Tombs. Vznikli už v roce 1995 zásluhou dvou nerozlučných kytaristů Tima Kontia a Taemu Saariho. S tímto stylovým zaměřením, po čtyřech top vydaných albech, se v roce 2005 přejmenovali na Havoc Unit. S poměrně neúspěšným obdobím, kdy nedokázali vydat ani album, se vypořádali až v roce 2013 a na čas přerušili činnost, kdy zůstal u kormidla jen zakladatel Timo Kontio.

Obnova …And Oceans započala v roce 2017, kdy se vrátil kytarista Taemu Saari a začala honba na čtyři špičkové hudebníky, které se podařilo sehnat do pouhých dvou let. A do roka tu bylo páté vydané album Cosmic World Mother, které bylo zatím to nejlépe kritikou ceněné. Aktuální novinka pokračuje v nastoupeném trendu, dokonce něco se povedlo udělat ještě lépe i více precizně.

Textově opojná témata se zabývají spojením mezi filozofií a psychikou s charakteristicky dobrodružnou tvorbou skladeb. As In Gardens, So In Tombs je obalené temnotou a sound kapely se projevuje každým tempem silněji, čímž zvedá rozsáhlé emoce. Doporučený singl Cloud Heads je skvělým zdrcujícím úvodem do nové magie kapely. Z vířících melodií vystupují údery, které znějí jak dunění velkého třesku. A další symfonické tóny vedou songu k divokému i příjemnému poslechu. Cloud Heads napsal – a jako většinu skladeb nazpíval – Mathias Lillmäns, který také společně s kytaristy Timem Kontiem a Taemu Saarim působí nově i v kapele Festerday.

Je třeba také vysoce vyzvednout působení klávesového, a především silně kompozičního Anttiho Simonena, jenž se také hudebně i skladatelsky zasloužil o již zmiňovaný hit Cloud Heads. Je to zkrátka song, který vydláždil cestu zbytku alba. Najdou se tu ale i další zdařilé kousky, jako třeba Likt Törnen Genom Kött, Wine Into Winter, Ambivalent God, a především titulní As In Gardens, So In Tombs. Tady i jinde hraje významnou roli vokalista Mathias Lillmäns, který zde zdvojnásobuje pojem energie, jenž je nejúčinnějším recyklátorem ve vesmíru.

Mnozí se ptají, kde Lillmäns našel inspiraci k napsání textů pro toto album. Jednoznačně od svých přátel, členů kapely i ve vývoji sebe sama. Začal chodit po zahradách, po hřbitovech a jevil zájem o vesmír. Měl stálý pocit, že potřebuje být v temném místě, aby mohl tvořit texty, které vycházejí z jeho srdce, když tělo trpí, mysl kvete, ale je to vše překvapivě efektivní. Jako perspektivní kapela věří, že jsou a vždy budou součástí kruhu věčné energie, vždy existují a vždy existovat budou v nějaké formě. Takhle se z větší části …And Oceans projevují.

Leč někde tu nejsou sví, jako třeba v The Collector And His Construct. Tohle je song jak vystřižený od Behemoth. Beru tuto skutečnost na vědomí a snad se do budoucna takových lehkovážnosti už vyvarují, protože …And Oceans dnes disponují vysokou hudební kvalitou.

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.facebook.com/andoceans


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 920

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *