RockShock

Internetový rockový magazin

NOCTURNAL GRAVES – An Outlaw’s Stand

Season Of Mist / 36:30

Od doby, kdy Sadistik Exekution zapustil na australském kontinentě kořen, urazila tamní extrémní metalová scéna dlouhou cestu. A rozhodně nevyšla z kondice. Naopak, dnes je extrémní metal u protinožců snad v lepší formě než kdy dříve.

Živoucím důkazem je kapela Nocturnal Graves, vzniknuvší v roce 2004. Ačkoli je kapela relativně mladá, má ve svých řadách navýsost zkušené členy. Zejména bubeník Nuclear Exterminator (vystupující na tomto albu pod svými iniciálami J. R.) a kytarista Shrapnel se mohou pochlubit dlouholetou hudební praxí, sahající až do 90. let. Oba zmínění členové působili např. v kultovní kapele Deströyer 666, Nuclear Exterminator pak má za sebou také kariéru v nespočtu undergroundových kapel. Mohli bychom tudíž očekávat, že jejich letošní novinka, totiž album An Outlaw’s Stand, bude kvalitativně zkušenostem osazenstva odpovídat. Je tomu opravdu tak?

Deska hned od začátku působí velice profesionálním dojmem. Už od samého začátku je patrné, že pánové v Nocturnal Graves přesně vědí, co dělají. Nazvučení je výborné, zvuk patřičně sytý a frekvence jsou vyvážené tak, aby vyniklo právě to, co chceme slyšet, což jsou především kytary, vokály, šroťák a ride činel. Taktéž samotná hudba je na velice profesionální úrovni. Kytary zde mají osobitý tón, který se perfektně hodí pro zlé a brutální riffy, jež zde uslyšíme. Kytarové riffy i sóla jsou zahrány s precizností zkušeným hudebníkům vlastní. Totéž platí i o bicích. Vokály jsou surové, ale přirozené, což u extrémního metalu zejména v dnešní době příliš časté nebývá. Jen baskytara není skoro vůbec slyšet, ale to lze od takovéhle hudby čekat.

S žánrovou exkluzivitou si Nocturnal Graves hlavu příliš nelámou. Očividně jsou duchem v pozdních 80. letech, kdy black, thrash a death metal byly brány v podstatě jako jeden celek. A přesně takové tohle album složili: dali dohromady to nejlepší z black, death a thrash metalu.

Chtěli byste temnou okultní atmosféru? Máme! Morbidní texty? Máme! Zlé a zároveň zábavné riffy, typické pro první vlnu black metalu? Máme! Podladěné kytary? Máme! Deathmetalově znějící alternate picking? Máme! Proměny rytmů jako u old school death metalu? Máme! Blastbeaty? Máme! Thrashmetalový rytmus? Máme! Harmonická sóla ve stylu thrash metalu? Máme! A to všechno tvoří jeden organický celek. Nikde ani náznak, že by něco někam nepatřilo.

Chybí tomu snad něco? Možná ano. Ale marně se snažím rozpomenout, co by to mohlo být. Asi to nebude nic důležitého.

Složit dobré album z různých metalových podžánrů, to jen tak někdo nesvede. A stvořit z nich takhle výbornou desku? To umějí snad jen Nocturnal Graves. Tvrdé, temné, brutální, morbidní, surové, zábavné, a hlavně osobité. Takové je album An Outlaw’s Stand.

minimum 1, maximum 5

Marek Messing

www.facebook.com/nocturnalgraves


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 858

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *