RockShock

Internetový rockový magazin

MAGNUM – The Monster Years

obal alba

Steamhammer/SPV / 58:15

Legendární hardrocková kapela Magnum z Birminghamu slaví letos 50. výročí svého vzniku. K tomuto významnému jubileu si nadělili nové, v pořadí dvacáté druhé album The Monster Roars, rozšířené o další bonusy.

U tohoto slavnostního okamžiku neodmyslitelně nemohli chybět otcové a rovněž spoluzakladatelé Magnum, kytarista Tony Clarkin a vokalista Bob Catley. Oba jsou hlavními strůjci dosavadního úspěchu kapely, ovšem na tomto albu se nepodíleli jen oni sami. Už úvodní stejnojmenný otvírák plně upoutá pěveckým projevem frontmana Boba Catleyho. A neúnavný netvor v tom pokračuje a převtěluje se do poutavého epického vypravěče v Remember. Ovšem nade vše ční All You Believe In, kterou můžu s jistotou označit za jednu z nepřekonatelných hymen v celé jejich historii. Avšak ani další hardrockové skladby na albu nejsou zanedbatelné, jako třeba I Wonʼt Let You Down, The Present Not The Past, That Freedom Word, The Day After The Night Before, Blood Is Violence nebo Come Holy Men.

Nicméně jsou tu i songy dosti odlišné od daného stylu, které přímo nezapadají do soundu kapely. Jde především o jazz/brassrockový song z přelomu šedesátých a sedmdesátých let No Steppinʼ Stones, jakých tehdy byla přehršel, a progresivnější závěrečný track Canʼt Buy Yourself Heaven, který mě mile překvapil. Přesto to není definitivní tečka hodnocení skladeb. Skvělá je totiž i balada Walk The Silent Hours.

Sestava kolem obou velkých hudebníků se za těch 50 let několikrát vyměnila, ale v současnosti se přece jen blýská na lepší časy. Ve skupině zakotvil věhlasný americký baskytarista a producent Dennis Ward, známý ze skupin Pink Cream 69, Unisonic nebo Place Vendome. A tak se už po tomto albu čeká, že kapela na tom příštím ještě více hudebně vyroste, protože i klávesista Rick Benton a bubeník Lee Morris mají už také ve světě svůj zvuk. Zatím ale nechci předbíhat, protože to je ještě daleko, a tak se soustředím na The Monster Roars.

Chtěl bych ještě doplnit, že kromě dvanácti regulérních skladeb zde Magnum nabízejí i tři bonusové songy v rámci limitovaného boxu, a to včetně nové verze Days Of No Trust, úvodní skladby jejich klasického alba z roku 1988 Wings Of Heaven, a nové remasterované verze Sweets For My Sweet, což je jejich úplně první singl z roku 1975. Na The Monster Roars lze prostě objevit spoustu vzrušujících nových věcí i vzpomínky na staré časy.

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.magnumonline.co.uk


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 641

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *