RockShock

Internetový rockový magazin

Komunál – 30 let perfektního mejdanu

Text: Zdenek Svoboda
Foto: Pavel Novák

30 let je v životě kapely krásny věk – to už stoji za to to pořádně oslavit. A přesně tolika let se letos ‘dožívají‘ chlumečtí KOMUNÁL, kteří jsou právě na výročním turné, na kterém se představují nejen pod aktuálním názvem, ale i jako Komunální odpad. Nejen o turné, které vyvrcholí 25. 12. v KD Králíky, jsme si povídali s frontmanem LUBOŠEM SUCHÁNKEM.

Ahoj, Luboši, vaše výroční tour se blíží k závěru. Jaké máš z celé akce pocity?
No, před začátkem šňůry jsem měl pocit, že ze stresu a nervů chytnu tik. Bylo milion věcí, které se mohly pokazit, ať už technicky, nebo termínově. Ale musím zaklepat na dřevo, zatím vše vychází, jak má. Ono je to v podstatě jednoduché – kamarádi na nás chodí, baví se, díky tomu mají koncerty úžasnou atmosféru, a o nic jiného vlastně ani nejde. Takže teď u mě převládá pocit úlevy, spokojenosti, a když na lidech vidím, že jsou s námi ten večer rádi, je to pro mě takové malé osobní štěstíčko.

Když jste po x letech vytáhli staré rekvizity, určitě v tobě při pohledu na ně vyběhla z podvědomí nějaká vzpomínka.
Jo, jasně. Při pohledu na rakev si vzpomínám, že tenkrát jsem se do ní vešel.

Tahle tour je určitě velmi náročná. Máte na to ještě dost síly a co na to říká tělo?
Tak ve dvaceti by to samozřejmě bylo jiné. Ono je to asi jako při klasické pařbě. Koncert si užiješ jako naprosto parádní mejdan, pomalu nevíš, kdy skončit, a v autě ti pak hlava ťukne o okýnko a jsi v limbu. Druhý den dobíjíš baterky a to dobíjení trvá trochu delší dobu než tenkrát.

Závěr celé tour odehrajete téměř na domácí scéně – v Králíkách jste hráli nesčetněkrát, teď ale poprvé sami. Takže po Lucerně další výzva?
Je pravda, že v Králíkách jsme odehráli už hodně akcí a vlastně jsme tam měli i svou vlastní, když jsme tenkrát natáčeli materiál na DVD. Každopádně výzva to je a ručička stresoměru se vždycky trochu rozkmitá. Ale na druhou stranu si myslím, že do Králík máme lidem co nabídnout, a jsem přesvědčen, že to bude pro nás i pro kamarády v sále perfektní mejdan.

Na každém vystoupeni máte nějakého hosta nebo překvapení. Co máte nachystáno na vyvrcholení turné?
Vzhledem k tomu, že se jedná o završení celé tour, jako každé finále bude i toto takový speciál. Chystaná zpestření jsou ale, jak sám říkáš, překvapení, a tak to trochu tutláme neboli, jak se teď říká, uvalili jsme na celou záležitost informační embargo. Jde nám zkrátka jen o jediné, abychom si ten večer užili všichni – my i kamarádi v sále.

Je závěr roku a k tomu by mělo přijít i bilancovaní. Jaký tedy byl uplynulý rok pro Luboše Suchánka a Komunál?
V podstatě se dá říci, že jaký má rok Komunál, takový je pro mě. Mám samozřejmě spoustu jiných povinností, ať už to je rodina, firma, práce pro město… s tím vším je ale Komunál bytostně provázaný a jinak to prostě nebude.

S tím přichází i otázka ohledně plánů na příští rok…
Příští rok je víceméně jasný. Kromě klasických koncertů, festivalů a srazů bychom chtěli připravit a natočit novou desku a s jejím uvedením i absolvovat samostatnou tour, takže práce na příští rok je víc než dost.

Máte velice dobře zásobený merch, ale slýchám mezi fanoušky o jednom nedostatku. Prý tam chybí vinyl. Co ty na to?
O klasické desce vedeme s kapelou v poslední době plamenné diskuse, protože vidíme, že o vinyl je v poslední době nebývalý zájem. Takže je dost dobře možné, že se na našem stánku objeví i tento nosič.

Co Vánoce, jak je prožíváš? U pohádek u telky?
Víceméně, ale to je spíše jen kulisa. Hlavně chci být s rodinou, protože v průběhu celého roku je toho času na rodinu příliš málo…

Dárky nakoupeny?
Nevím, to se musíš zeptat Ježíška. No, popravdě jsem v tomhle směru typ ‘last minute‘ a už se vidím, jak budu obíhat obchody ještě na Štědrý den ráno.

Chceš něco vzkázat fanouškům nebo je nějak pozvat na vrchol sezony do Králík?
Už jsem o tom mluvil. Chceme, aby Králíky byly nej. Aby každý, kdo přijde, dlouho na tuhle událost vzpomínal, a abychom si i my jednou mohli říct: „Jó, tenkrát v Králíkách v tom dvaadvacátým, to byl fakt vodvaz…“

www.komunalniodpad.com


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 1375

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *