RockShock

Internetový rockový magazin

De Bill Heads – Nové album Superhero je naše nejkompaktnější deska

Text: Zdenek Svoboda
Foto: Pavel Novák

Turnovská tvrdě rocková kapela DE BILL HEADS vydala na sklonku loňského roku novou řadovku Superhero. A jeden kapelní superhero – kytarista TOMÁŠ VILÍMEK – byl demokraticky vybrán, aby nám v aktuálním rozhovoru něco k nové nahrávce i kapelním aktivitám řekl.

Trochu jste si dali s novým CD na čas; nebo se mi to jen zdá?
No, utíká to, utíká… Ta prodleva měla spoustu opodstatnění. Nejsme profesionální kapela, proto se od nás nedá čekat, že budeme chrlit každý rok nové CD. Navíc si vše financujeme sami, nejsme pod žádnou agenturou. Samozřejmě jsme cítili, že je to už dlouhá doba a že je nejvyšší čas, ale vždy do toho něco přišlo. Je to na román…

Kde byl problém? Žádny alkohol a kolem nás je vše ‘růžové‘, takže nebyla inspirace?
Inspirace je neustále… Ta prodleva měla několik důvodů. V podstatě jsme se soustředili převážně na live koncerty, což souběžně s prací a rodinami není úplně lehké skloubit. Navíc v naší kapele za tu dobu bylo několik personálních změn na různých postech a vždy nás to tak lehce přibrzdilo. Materiálu na desku bylo dost, ale stále jsme nějak cítili, že to není ono.

Když hovoříš o personálních změnách, jaká je tedy aktuální sestava?
Jan Havlíček – zpěv, Tomáš Vilímek – kytara, Milan Bajer – kytara, Vít Vohnický – baskytara a Petr Macek – bicí.

Na CD najdeme dvanáct songů včetně vašeho úspěšného singlu. V bookletu jsem ale nenašel, jak jste se podíleli na textech a hudbě. Celkem by mě zajímalo, jak jsi se ‘vyznamenal‘ ty sám?
Na desce makala celá kapela. Vždy to u nás fungovalo tak, že někdo přinesl nějaký nápad a jako kapela jsme to dotáhli. Na této desce jsme se o nápady podělili já s Milanem a texty obstarává výhradně Honza.

Je pravda, jak už jsem ti dříve říkal, že jsem nějak nemohl přijít na chuť zvuku. Jak to tedy se zvukovou stránkou je?
To už musí posoudit každý sám. Na desce nám pomáhal s produkcí Yarda Helešic, což byla úžasná spolupráce a pohoda, takže měl lví podíl na výsledném soundu celého CD. My jsme se zvukem maximálně spokojení. Sto lidí, sto názorů…

Je na novince slyšet nějaký posun od minulých CD? Textově asi určitě, když slyším první a poslední album.
Za nás je ten posun markantní. Myslím, že je to naše nejkompaktnější deska, co se týče hudby, aranží a vůbec celého zpracování. Samozřejmě že i texty musí být přece někde jinde, pokud děláš desku ve svých dvaceti, nebo teď.

Kde jste vlastně nové CD natáčeli?
Velkou část jsme točili v našem studiu a část u Yardy Helešice v jeho studiu na Barrandově. Tam se točily převážně akustické kytary a některé vokály.

Došlo i na ‘porodní bolesti‘, nebo vše probíhalo hladce?
O žádných bolestech nevím, prostě na pohodu…

Na desce jste se nepodíleli sami, byli tam i nějací hosté. Myslím, že by bylo vhodné se o nich zmínit.
Našimi vzácnými hosty a vokalisty na desce byli chlapci z Walda Gangu Buřt s Myšákem a Honza ‘Bílák‘ Bílý z Ovčie Kiahne.

Fanoušci si dost pochvalují poslední píseň Ty víš to líp. Máš ty sám nějakého osobního favorita?
Já mám dva favority: Znamení a Námořnická. Za sebe musím říct, že mě baví celá deska. Myslím si, že je rozmanitá a každý si tam něco najde.

Co klip? Plánujete něco, nebo už máte dokonce něco v užším výběru?
Klip je v řešení, ale nechme se překvapit.

Doba tomu nepřeje, ale co křest? Byla by asi škoda tuhle povedenou placku nepolít šampáněm.
Představa křtu je zatím taková, že budeme křtít na každé z našich letošních koncertních zastávek. A jestli uděláme jeden větší, to se ještě uvidí.

Takže letos to bude jeden velký mejdan. Kde plánujete letošní první vystoupení?
Zatím to vypadá, že první vystoupení bude 7. 4. ve Vagonu s Ovčie Kiahne.

Kde je momentálně možné vaše nové CD zakoupit?
Naši desku Superhero si můžou všichni objednat v našem e-shopu na našich webových stránkách, ale je samozřejmě digitálně i na Spotify, Apple Music, YouTube.

obal alba

Škoda, že se nedá koupit také u tebe v obchodě…
Jo jo, samozřejmě je k mání v trafice U Vildy v Turnově ve Skálově ulici.

Obligátní otázka – jaký byl loňsky rok z pohledu kapely?
Samozřejmě byl celý rok poznamenán covidem. Letní festivaly byly super, horší to bylo s koncerty ve vnitřních prostorách. My jsme rádi v této době za každý koncert a kontakt s našimi fanoušky, takže je to vždycky fajn.

Na to samozřejmě navážete určitě i dalšími plány pro letošní rok…
Letos vyrazíme hlavně s novou deskou. Pro nás byly vždy živý vystoupení prioritou. My už jsme začali hrát nový věci na podzim, takže jsme zařadili spoustu nových písní i na nový setlist, ale samozřejmě naši fanoušci uslyší i osvědčený hitovky.

Závěrem všichni děkují manželkám, přítelkyním, milenkám… to ale raději nechám třeba na nějaký křest. Zkus sem raději hodit nějaký chytrý vzkaz nebo myšlenku vašim fans.
Kalímeeeeeee! Je to dost chytrý? (smích)

www.debillheads.cz


DALŠÍ ROZHOVORY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1156

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *