RockShock

Internetový rockový magazin

AXEL RUDI PELL – Lost XXIII

Steamhammer/SPV / 54:43

Pouze opravdoví hudebníci s velkým tvůrčím talentem jsou schopni zůstat na vrcholu svého hraní tak dlouho, jako to dokázal Axel Rudi Pell. Již více než 30 let vydává kytarista a skladatel z německé Bochumi se svou stejnojmennou skupinou v pravidelných intervalech nová alba. Jeho nejnovější studiová nahrávka Lost XXIII je dosud v pořadí dvacátá první a vyšla na nosičích digipack CD a dvojalbum LP.

Lost XXIII je v Pellově diskografii velmi speciální album, skládá se z deseti melodických hardrockových songů v jeho typickém stylu s řadou rychlých highlightů i překvapivých kompozic. Jde tu především o titulní epickou skladbu Lost XXIII s refrénem v arabských stupnicích, která je tou změnou nejvíce charakteristická. Ovšem ani dalším skladbám nic tak podstatného neschází, když vypíchnu třeba Pellovo typické kytarové sólo v No Compromis. Zajímavě vypadají i příběhové texty. Třeba Gone With The Wind je skutečným příběhem psa, který marně čekal rok ve vlaku na svého zesnulého pána.

Hodně svižný je pak song Follow The Beast s odkazy na NWOBHM. Z jiného těsta je ale balada Fly With Me, která startuje atmosférickým klavírním partem a následně vytváří strašidelnou atmosféru, při které naskakuje husí kůže. Nelze také opomenout noblesní instrumentálku The Rise Of Ankhoor. Stylově i textově výjimečné jsou songy Down On The Streets a Freight Train, které vyšly i jako singly. Obě skladby jsou o životě na ulici, o lidech, kteří jsou z různých důvodů bez domova, a v případě Freight Train se přímo jedná o téma amerických tuláků, kteří naskakují do vlaků a cestují po celé zemi. Pell sám vysvětluje, že v tomhle konkrétním mixu mohli mít klidně prsty i Thin Lizzy a AC/DC. Budiž, ale tahle skvěle vykonaná práce se nedá na albu pěti zaangažovaným hudebníkům určitě upřít.

minimum 1, maximum 5

Karel ‘Kajarock‘ Šustík

www.axel-rudi-pell.de


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 917

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *