RockShock

Internetový rockový magazin

Paganmetaloví Hanternoz streamují na YouTube kompletní nové album

Text: Nathan Birk / Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

Francouzský pagan/blackmetalový projekt HANTERNOZ představil své kompletní, velice očekávané třetí album Au fleuve de Loire na YouTube kanálu Black Metal Promotion. Oficiální celosvětové vydání u labelu Antiq je stanoveno na 3. května 2021.

Hanternoz je francouzská skupina, kterou tvoří dvojice Hyvermor (Véhémence, Grylle, Régiment) a Sparda (Créatures, Cataèdes). Její začátky se datují do roku 2006, kdy se skupina představovala především syrovější podobu folk/black metalu. Nyní se jejich tvorba vyvinula do osobitějšího pojetí pagan/black metalu s atmosféričtější a epičtější příchutí. Jejich hudba se skládá z atmosférických vrstev, které jsou dohromady spojeny poutavými texty.

Ty se opírají především o místní legendy, které vkusně propojují i se svými vlastními životními zkušenostmi. Popisují zde své životní volby, chyby, lekce, které jim vytyčil čas či životní vývoj, ale vše je to ve výsledku zasazeno do starobylých příběhů. Většina legend, které slouží jako základy textů, má původ v okolí Bretaně a Anjou, odkud samotná kapela pochází.

Samotná hudba je založena na původních kytarových riffech se silným středověkým a epickým akcentem. Na ně jsou navrstveny další nástroje, mnohdy i tradiční lidové, a sbory, které pomáhají vytvořit hustou a silnou atmosféru.

Třetí deska Au fleuve de Loire vychází po dvou koncepčních split albech, jedné EP kompilaci a dvou řadových nahrávkách, z nichž ta druhá vyšla v roce 2010 pod názvem Linceuls dʼécume. Samotné album je zároveň poctou největší francouzské řece Loiře a je to vůbec poprvé, kdy je nějaké blackmetalové album věnované právě řece. Byla vybrána především kvůli své divokosti a historii. Kolem jejích břehů je spousta pevností, vládních sídel a zámků a díky její skvělé přístupnosti mezi Atlantským oceánem a Paříží je nazývána ‘řekou králů a králem řek‘.

Loira je zde prezentována mnoha způsoby, od těch environmentálních, zabývajících se ohroženými živočišnými druhy až po mnoho utonulých duší, či od průmyslové éry a mechanizaci až po středověkou historii nebo rybářský průmysl a samozřejmě vzpomínky na dětství samotného autora textů.

Zvukově je nahrávka silnější než v předchozích případech a je do ní zapojena spousta hostů a pomocných rukou. Jedná se o bezpochyby nejpropracovanější album Hanternoz, které především textově dosahuje svého vrcholu díky zajímavému propojení mystických i skutečných starověkých příběhů.

Seznam skladeb Au fleuve de Loire:
1. Déjà la nuit
2. À cul de grève
3. Ce que le fleuve a pris
4. LʼHanterdro de Languidic
5. Vieille nasse crevée
6. Bateliers de Loire
7. Le roi René a fait mander
8. Hérons dans ma mémoire
9. Bientôt la nuit

Související odkazy:
www.facebook.com/Hanternoz-Pagan-de-Bretagne-144124245602843
www.antiqrecords.com


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 431

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *