RockShock

Internetový rockový magazin

Thrashmetaloví veteráni Artillery představili první singl z připravovaného alba X

Text: Metal Blade Records / Jiří Olszar

7. května vydají legendární dánští thrasheři ARTILLERY své desáté studiové album příznačně pojmenované X. Pod odkazem www.metalblade.com/artillery najdete první ochutnávku v podobě singlu In Thrash We Trust a můžete si zde nové album i předobjednat.

Nahrávka vyjde v těchto formátech:
Digipack CD (vč. dvou bonusových skladeb)
180g černý vinyl (exkluzivní EU edice)
Krvavě červenomodrý mramorovaný vinyl (exkluzivní EU edice, 300 kopií)
Fialovomodrý mramorovaný vinyl (exkluzivní EU edice, 200 kopií)
Modročervenobílý stříkaný vinyl (200 kopií)

V polovině 80. let se Artillery etablovali na špici thrashmetalového hnutí a o téměř 40 let později pokračují v dalším ničení. Po třech letech se vracejí s novou nahrávkou X, která nijak nevybočuje z cesty a přináší další nemilosrdně těžký, chytlavý a čistý metal. „Chtěli jsme zachovat typické známky pro Artlillery, jakou jsou riffy a hudební linie spojené v obvyklé kombinaci s agresivitou a melodiemi. Vždy se snažíme kombinovat melodický thrash s prvky heavy metalu 70. a 80. let. a novými elementy,“ říká kytarista Michael Stützer. „Při psaní hudby na sebe nijak netlačíme, protože to, co tvoříme, máme prostě rádi.“

Velice smutné období znamenalo v roce 2019 nejen pro Michaela úmrtí jeho bratra Mortena, který hrál v kapele zejména na baskytaru skoro od samotného začátku. Hrál velkou roli při skládání nových skladeb a objevil se na všech dosud vydaných albech včetně toho předposledního s názvem The Face Of Fear. Jeho ztráta je pro kapelu skutečnou ránou, jak vysvětluje Michael: „Bylo to těžké. I když s námi nehrál živě od roku 2016, pořád s námi spolupracoval. Morten byl jedinečný hudebník a textař, a navíc i velice vtipný člověk. Po jeho smrti jsem vůbec poprvé uvažoval o tom, že s hudbou úplně skončím. Vždycky mi ale říkal, že musím s Artillery pokračovat dál, i když už tady nebude. Strašně moc mi chybí.“

Michael dále přiznal, že přistupovat k tvorbě nových písní bez Mortena bylo hodně složité, protože vždy na všem dělali společně, v poslední době i s přispěním nového kytaristy Kræna Meiera, který hraje s kapelou živě od roku 2017.

Deska X byla nahrávána v Medley Studiu v Kodani pod producentským dohledem Sorena Andersena, který se skupinou spolupracoval na každé nahrávce od roku 2009 (první byla When Death Comes). Kromě produkce přispěl i hráčsky, a to konkrétně klávesami ve skladbě The Ghost Of Me, a přidal i nějaké elektronické efekty do dalších songů. Skupina dokonce angažovala i svého řidiče a prodavače merche, aby se vokálně předvedli ve čtyřech skladbách.

Nyní je tedy vše hotové a připravené, takže se kapela může pomalu, ale jistě dívat dál a plánovat další cesty, až pomine pandemie koronaviru. Nyní mají ale čas i na bilancování a ohlédnutí se za bezmála čtyřicetiletou kariérou. „Cítím se skvěle a úžasně i po těch téměř čtyřiceti letech. Jsem rád, že mám to štěstí dělat něco, co mám nejraději – vydávat alba a cestovat za našimi úžasnými fanoušky. Kdyby mi někdo před čtyřiceti lety řekl, že vydám deset alb a zahraji si v šedesáti různých zemích, nevěřil bych tomu,“ uzavírá Michael.

Seznam skladeb X:
1. The Devils Symphony
2. In Thrash We Trust
3. Turn Up The Rage
4. Silver Cross
5. In Your Mind
6. The Ghost Of Me
7. Force Of Indifference
8. Varg I Veum
9. Mors Ontologica
10. Eternal Night
11. Beggars In Black Suits

Aktuální sestava:
Michael Bastholm Dahl – zpěv
Michael Stützer – kytara
Kræn Meier – kytara
Peter Thorslund – baskytara
Josua Madsen – bicí

Související odkazy:
www.facebook.com/ARTILLERY.DK
www.artillery.dk
www.twitter.com/artillerymetal


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 543

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *