RockShock

Internetový rockový magazin

Dr.Hekto – Nová zem 2020

Text: Zdenek Svoboda
Foto: archiv skupiny, Jiří Olszar

Není to tak dlouho, co jsme se bavili při příležitosti kulatého výročí kapely DR.HEKTO o chystané nové desce. A ta je právě tady s pro dnešní dobu příznačným názvem Nová zem. Nejen o novém CD jsme si popovídali s baskytaristou MARKEM SVÁČKEM.

Ahoj, tak to tak dlouho netrvalo, a CD je na světě. Co porodní bolesti, byly velké?
Ahoj, Zdenku, naše ‘nová deska’ je tedy konečně venku a je pravda, že bez bolestí se to samozřejmě neobešlo. A nebyly to bolístky jenom porodní, ale už i při samotném početí. (smích) Původní, říjnový nahrávací termín – a to byl rok 2018, kdy jsme měli studio již zabukované a materiál celkově připravený – jsme byli nuceni o více než tři čtvrtě roku posunout, protože dva dny před samotným nahráváním si Bambus (bubeník) ošklivě poranil pravé zápěstí, se kterým musel na operaci; a bylo vymalováno. Trvalo skoro půl roku, než si troufl za bicí zase plnohodnotně sednout. Takže jsme pak zamluvili nový termín, písničky jsme museli znovu patřičně sehrát, no a šlo se na to.

Ale stálo to za to…
To budou muset posoudit ti, co si to ‘cédéčko’ poslechnou., My z toho máme moc dobrý pocit – jak z celkového výsledku, tak i z bezvadné a pohodové spolupráce s klukama z kapely Porta Inferi, v jejichž nahrávacím studiu to celé vlastně vzniklo. A stejně jako před čtyřmi lety nám s tím neskutečně pomohli. Jak s nahráváním, tak s realizací obalu.

Kolik písní najdeme na desce a jak jste se podíleli na autorství?
Na desce se objevilo celkem osm skladeb. Z toho sedm je úplně nových a ta poslední Dám si jedno pivo je na desku zařazena jako takový retro bonus. Stejně jako na minulém CD – tam jsme měli retro bonusy dva. Chceme na desku vždycky nahrát nějakou ze starších věcí, jednak v novém aranž kabátě, ale hlavně s novým modernějším zvukem. Co se týká autorství, na muzice spolupracujeme, dá se říct, společnými silami. Každý z nás má na tom svůj určitý podíl. Texty jsou pak vyloženě Rosťova (Rosťa Halašta – zpěvák a kytarista, pozn. red) parketa – tak, aby se mu to dobře zpívalo. (smích)

Otázka, které jsem se chtěl vyhnout, ale to téma hnulo se spoustou životů a plánů na letošek. Křest měl být, ale ze známých důvodů neproběhl. Teď se začalo rozvolňovat, tak jak to s případným křtem vypadá?
Samozřejmě – doba je taková, jaká je. Oficiální křest byl plánován na 24. 4. 2020 s tím – a nevím, jestli to můžu prozradit –, že ‘váženým hostem’ celého večera měli být kluci z havířovské kapely Bastard s programem k jejich taky nové desce Druhá Müza. Bohužel zůstalo zatím jen u plánů. Přemýšlíme a jednáme samozřejmě o náhradním společném termínu, snad tedy někdy v říjnu, ale pevně stanovené datum zatím není. To abychom to nakonec nemuseli křtít někde v restauraci na malé zahrádce s dvoumetrovými rozestupy. (smích)

Vraťme se k samotným písničkám. Zdá se mi, že tam chybí pro tu rockovou či hardrockovou tolik typické balady.
V tomhle případě se musím malinko pousmát a zapochybovat o tom, že jsi CD poslouchal pozorně. (smích) Na každém našem CD je nějaká ta pomalá. Takže i nová deska má svoji ‘hektobaladu’. Je hned na šestém místě a jmenuje se Dej mi čas – já myslím, že patří k těm více povedeným.

CD předcházel klip. Byla volba jasná, na kterou písničku bude?
Víceméně ano. Uvažovali jsme sice vzdáleně o třech věcech, ale Nová zem byla od začátku jasným favoritem, na kterém jsme se shodli všichni. A myslím, že to nebyla špatná volba. Jednak i proto, že je to titulní věc, ale v podstatě zároveň řeší i takové to promo k nové desce.

Takže se stačí dívat na REBEL a tam ji určitě často uvidíme?
V plánu to určitě máme, pokud se nám tedy podaří televizi oslovit. Prozatím ještě váhavě vyčkáváme, abychom nemuseli poskytovat rozhovory v rouškách. To by se taky mohlo stát, že by nás diváci pak nemuseli poznat. (smích)

Je to čerstvé a brzo, ale zkrátí se doba mezi vydávanými nosiči?
No, takovou představu máme i my. (smích) Sice už i pomalu začínáme pracovat na nových písničkách, ale přece jenom v tom dodržování předsevzetí nejsme úplně důslední. Uvidíme, jak čas bude odmotávat naši tvůrčí nit. V žádném případě bychom to nechtěli uspěchat. Až se nám bude zdát, že ten nachystaný materiál stojí za to, tak se do dalšího natáčení určitě pustíme.

Jaké jsou plány pro letošek?
Dost těžko se v současné době na letošní rok něco plánuje. Letní akce jsou prozatím tak nějak ‘státně přibrzděny’, takže nám zůstává snad už jen podzimní semestr. Samozřejmě hlavním plánem je to CD co nejdříve pokřtít. Otázkou zůstává kde a kdy. Každopádně bychom to chtěli zrealizovat někde v Novém Jičíně – tedy na domácí půdě. A o termínu, až bude jasný, budeme určitě informovat v dostatečném předstihu.

Dá se už teď pozvat fans na nějakou akci?
Rádi bychom, ale jak říkám – jednáme, jednáme, jednáme… Situace se mění každým dnem, takže jak se něco naskytne, dáme okamžitě vědět. Sami se už nemůžeme dočkat.

Přeji, ať se vaše CD dobře prodává a můžete se zabývat dotiskem a pracovat na novém a na nějaké akci, ahoj.
To bychom moc rádi. Měj se.

www.bandzone.cz/drhekto

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 71

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *