RockShock

Internetový rockový magazin

SPINELESS FUCKERS – Tales Of Extraordinary Madness

Brute! Productions / 25:18

Zní to jako death metal, ale není to death metal. Je to víc punk než metal. Prajednoduché riffy, neurvalé bubnování, hluboké neartikulované vokály, krátké stopáže. Už vím, grindcore se ten žánr jmenuje. A Spineless Fuckers nám jej přinášejí na zbrusu nové desce s názvem Tales Of Extraordinary Madness.

Nehledejme zde žádné složitosti, všechno je prosté. Rytmy, riffy, melodie, sóla, texty, všechno. Ne ovšem zase natolik, že by to bylo jednotvárné. Naopak, skladby jsou na grindcore až netypicky nápadité a proměnlivé, a to i přesto, že zpravidla hrají ani ne tři minuty. Některé jsou i kratší než minuta. Vtěsnat tolik nápadů, kolik v tomhle albu je, do takhle krátkých stopáží, to chce pořádnou dávku talentu. A ten Spineless Fuckers nepochybně mají.

Inspirace příbuznými žánry rovněž nechybí. Na mnoha místech si lze všimnout silného vlivu death metalu jak ve zvuku, tak i ve stylu hraní. Zejména četné rytmické přechody zde tvoří velmi výrazný deathmetalový prvek. Není na tom ostatně nic podivuhodného, vždyť grindcore se death metalu dost podobá. V pomalých pasážích občas uslyšíme i breakdowny ve stylu deathcoru, které zdůrazňují pomalost a těžkost, což této desce také dost sluší.

Album je zhusta prokládáno vzorky s hlasy bědujících lidí, které často nedávají zjevný (nebo spíše vůbec žádný) smysl. Na druhou stranu název desky by nám mohl napovědět, že tohle album bude trošku… střelené. A taky že je. Takové správně ponuré, až je vtipné. A právě samply tuto atmosféru desce z velké části propůjčují.

Pánové ze Spineless Fuckers nám ukázali, zač je toho grindcore. Brutální, neurvalý, ponurý, ale také legrační. Prostě takový, jaký ho máme rádi.

minimum 1, maximum 5

Marek Messing

www.bandzone.cz/spinelessfuckers


DALŠÍ RECENZE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 899

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *