RockShock

Internetový rockový magazin

Vladimír Mišík vydává další singl z alba Noční obraz. Videoklip k písni Dech natočila Maja Hamplová

Text: Turner

V pondělí 6. 12. 2021 vyšel třetí singl z nového alba VLADIMÍRA MIŠÍKA Noční obraz. Píseň Dech, která je zhudebněnou básní Františka Hrubína, představuje Mišíka v intimnější poloze. Singl vychází současně i na streamovacích platformách, kde prozatím není album k dispozici. Album zaznamenalo po vydání nadšené reakce kritické obce a drží se na předních pozicích žebříčku nejprodávanějších alb.

Videoklip k písni Dech je dílem scenáristky a režisérky Maji Hamplové, která je držitelkou Ceny Anděl za velice úspěšný Mišíkův klip k písni Jednou z předchozího alba (píseň získala Cenu Anděl také jako ‘Skladba roku 2019‘). Do hlavních rolí intimního příběhu o koncích a nových začátcích obsadila autorka Ivana Fraňka, který žije a pracuje především v Itálii a Francii (hrál například ve filmu Paola Sorrentina Velká nádhera nebo ve filmu Luca Bessona Anna), a mladou českou herečku Martu Dancingerovou, známou především z úspěšných televizních seriálů (Kukačky, Až po uši, Specialisté, Ordinace v růžové zahradě). Kameramanem klipu byl držitel Českého lva Martin Douba, střihačem držitel tří nominací a tří Českých lvů (mimo jiné za minisérii Agnieszky Hollandové Hořící keř) Pavel Hrdlička. Klip se natáčel v malebné lesní osadě Kersko za prvního letošního sněhu.

„Františka Hrubína jsem nikdy nezpíval, a tahle báseň se mě vyloženě dotkla. Je tam vlastně velmi poeticky a přitom nepateticky naznačeno, co mám za sebou,“ říká k písni Vladimír Mišík.

Maja Hamplová, která je též oceňovanou castingovou režisérkou a producentkou, ke klipu říká: „Moje spolupráce s Vladimírem Mišíkem začala už před dvěma lety, kdy jsme spolu s Matějem Chlupáčkem režírovali a vyráběli klip k písni Jednou. Pro mě to byl splněný sen, protože Vláďovu hudbu miluju od dětství. Teď Petr Ostrouchov s Vláďou oslovili mě, chvíli jsme hledali vhodnou skladbu a já jsem si vyprosila Dech. Ta skladba mě oslovila hned na první poslech, slyšela jsem ji už snad tisíckrát a ještě se mi neoposlouchala. Natáčeli jsme v Kersku a ten den sněžilo. Byla první adventní neděle, já jsem režírovala klip o lásce k písni Vladimíra Mišíka na báseň Františka Hrubína. Úplná vděčnost. Říkala jsem si, že by před letošními Vánoci bylo hezké vyjít s něčím laskavým, co bude lidi spíš spojovat než rozdělovat, a tak vznikl klip o lásce, o koncích a nových začátcích. A hlavně, za použití úryvku z textu: ‚Žít a žít – a nestát‘.“

Píseň Dech natočil Vladimír Mišík s kapelou Blue Shadows producenta alba Petra Ostrouchova, který je zároveň autorem hudby. V nahrávce vedle něj účinkují kytarista Josef Štěpánek, klavírista Jan Steinsdörfer, baskytarista Matěj Belko, bubeník Martin Novák a jako speciální host vynikající americký mandolinista Mike Marshall.

Album Noční obraz vyšlo na CD, 2LP, MC a digitálním downloadem. K dispozici je i ve vlastním e-shopu vydavatele www.animalmusic.cz.

U příležitosti premiéry klipu je též zahájen prodej zbrusu nového merchandisingu Vladimíra Mišíka v e-shopu na adrese www.vladimirmisik.unimerch.cz – trička a tašky s designem alba Noční obraz i s portrétem Vladimíra Mišíka jakožto kocoura z klipu Šedesátá léta v provedení Michaely Pavlátové.

Album Noční obraz bude možno zakoupit (spolu s kompletním katalogem všech nahrávek vydavatelství Animal Music) ve speciálním pop-up shopu v Kině Pilotů o poslední adventní neděli 19. prosince od 15.00 do 20.00 hodin.

Z recenzí na album Noční obraz:

„Ze 14 Mišíkových nových písní se sypou nápady tak nečekané a pestré, jako kdysi z beatlovského ‘Seržanta Peppera‘, který se také díval s nadhledem na různé formy a styly.“ (aktualne.cz)

„Přes pády a radosti až k tichému konci. Vladimír Mišík nahrál další nejlepší album.“ (Lidové noviny / lidovky.cz)

Noční obraz je výtečné album. Snoubí se v něm profesionalita, vášeň, emoce, profesní erudice, a byť je poklidné a někdy trochu temné, i radost z hudby i bytí. Vladimír Mišík na něm vystoupal ještě o kus výš.“ (novinky.cz / Právo)

„Petr Ostrouchov vrátil stárnoucího rockera na výsluní. Připravil s ním už druhé album, nazvané Noční obraz, které se vznáší vysoko nad českým písničkářstvím.“ (Hospodářské noviny)

Související odkazy:
www.vladimirmisik.cz
www.facebook.com/misik.vladimir


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 588

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *