RockShock

Internetový rockový magazin

Novozélandská legenda Delaney Davidson dorazí do Česka

Text: Petra Braddock

Legendární novozélandský písničkář a producent DELANEY DAVIDSON se v červnu chystá po pěti letech opět na turné po Evropě. Na třech českých koncertech ho podpoří Rhys Braddock (sólo), který vystupuje pod pseudonymem BLIND KÜNSTLER, v Praze také ADRIAN T. BELL.

Delaney objíždí svět se svým ‘Ghost Orchestra‘, taškou plnou pedálů a zvukových lahůdek a pohybuje se na drsných hranách bažinatého blues, rozervané milostné country a pro jistotu přidává i pikantní post-punkový přístup. Jeho nové album Out Of My Head, jak říká jeho biografie, je plné písní, které jsou „skepticky něžné, přemítavé, teskné, tíživé a úzkostné, plné nouze, odpuštění, křivého sebepřijetí, frustrace a uvolnění“.

Blind Künstler je nový soundtrackový projekt v Brně žijícího Novozélanďana Rhyse Braddocka (Gerda Blank, Metronome Blues). V jeho sólovém setu zazní nové i staré písně. Očekávejte atmosférické blues, death raga, pokřivené country písně a silně hypnotické loopy a groovy.

V Praze se k oběma Novozélanďanům přidá místní Brit Adrian T. Bell (Prostitutes, Sleeper Agents), také v sólovém módu. Jeho cenami ověnčená tvorba písní se dočkala uznání v České republice a na léto plánuje vydání nového alba.

Příběh Delaneye Davidsona
Delaney Davidson je novozélandský písničkář, skladatel, hudebník a výtvarník. Vytvořil si vlastní identitu jako postava na nekonečném evropském turné, od roku 2003 je silnou součástí švýcarské Voodoo Rhythm Family a své jméno si začal budovat i v USA. Svérázný smysl pro humor, trochu divadlo neklidu a hlas, který je označován za ‘ne zrovna konvenčně krásný‘. To vše dohromady vdechuje život a prostor pro ‘niche‘, který si pro sebe Delaney vytvořil a získal mu uznání kritiky po celém světě za originální přístup.

Jeho zásadní vliv a spolupráce s Marlonem Williamsem na jejich sérii Sad But True, stejně jako jeho vizionářská produkce na proslulých albech novozélandské country hvězdy Tami Neilsonové Dynamite, Donʼt Be Afraid a Chickaboom! mu rovněž vynesly velké uznání médií a obrovský respekt mezi jeho kolegy. Delaney se původně inspiroval písněmi Hanka Williamse a skupiny Birthday Party a stylem vystupování distingovaného Johnnyho Cashe a mrtvolného Bustera Keatona, které pak syntetizoval do své vlastní osobnosti.

Speciální ocenění
Rezidentní umělec na Massey University 2022, Producent roku 2021, Country umělec roku 2020 a 2019, vítěz ceny APRA Professional Development 2019, Laureát ceny umělce Nového Zélandu 2015, čtyřnásobný držitel ocenění NZ country song roku, vítěz ceny NZ country album roku, finalista prestižní ceny NZ APRA Silver Scroll Award a vítěz soutěže One Man Band v Curychu.

Koncerty v ČR:
18. 06. 2024 – Brno, Kabinet múz
19. 06. 2024 – Praha, klub Varšava
20. 06. 2024 – Třebíč, Honkyponk Cafe

Videa:
Delaney Davidson – Don‘t Walk Away From Love
Delaney Davidson – Out Of My Head
Blind Künstler – Freeze Me When I Die
Adrian T. Bell – Mindless State Of A Homeless Man

Související odkazy:
www.delaneydavidson.com
www.facebook.com/DelaneyDavidsonMusic
www.instagram.com/delaney_davidson


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1791

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *