RockShock

Internetový rockový magazin

Pianista yurii vydává debutové album Landscapes

Text: Anna Mašátová

Hudební cesta vnitřními krajinami nesoucí v sobě otisky přímých i nepřímých setkání a lidských příběhů, cesta hluboce intimní, nostalgická, a přesto chvílemi rozpustile radostná, to je nové album Landscapes klavíristy Juraje Savinského aka YURII.

Desku otevírá skladba Vincent mísící několik autorových tvůrčích principů, zejména post-klasickou polohu s jazzovými a popovými prvky. Odkazuje na malíře Vincenta van Gogha, a i díky tomu je pro autora jakýmsi osobním hudebním zobrazením procesu tvorby jako takového. Playtime s mottem ‘Život je hra, je čas (si) hrát‘ v sobě obsahuje několik různorodých motivů. Jádro je inspirováno úvodními akordy synth-popové písně z osmdesátých let Steppinʼ Out Joea Jacksona a také melodií z písně Lany Del Rey Young And Beautiful, nechybí zde však ani ptačí či pohádkové motivy, taneční dovádění nebo vzpomínka na životní moudra zemřelého přítele obalená v hávu jeho žertovného klukovství.

Leitmotivem třetí skladby Vlny je nemoc, která postupně, v jakýchsi pomyslných vlnách, pohlcuje a odnáší člověka od jeho blízkých i jej samotného. Kompozice je věnována babičce, která onemocněla Alzheimerovou chorobou, a také památce prarodičů je celé album Landscapes dedikováno. Healing reflektuje snahu a přání po usmíření a uzdravení vztahů v rámci širšího rodinného kruhu, aby se jednotlivým příbuzným podařilo zbavit se nastřádaných křivd, dojít pochopení, vzájemného porozumění a odpuštění.

Love song Beethoven je renesance, viď? oslavuje vzájemnou přitažlivost a vzrušení ze vzájemného poznávání se dvou mladých lidí, dobu, kdy jsou různé omyly a nedokonalosti přecházeny s lehkostí, smíchem a nevynucenou velkorysostí. V podobných vodách začíná také skladba Kateřina a hvězdy. Romantická linka je zde však záhy hrubě narušena nečekaným náletem nepřátelských vojenských letadel. Skladba vznikala z velké části v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu v únoru 2022 a předělem mezi romantickou a vojenskou symbolikou je zde motiv ukrajinské lidové písně Розпряга́йте, хло́пці, ко́ні (česky: Vypřahejte, chlapci, koně). Hvězdami jsou zde duše zemřelých civilních i vojenských obětí této války. Album Landscapes uzavírá skladba Eliščiny sny, která vypráví o usínání a snech malého dítěte za doprovodu zvuků klavíru.

Mezi své vzory řadí yurii, klavírista rusko-slovenského původu žijící dlouhodobě v Čechách, Philipa Glasse, Dianu Krall, Agnes Obel, Haniu Rani či Nilse Frahma; samotné Landscapes a jeho sedm sólových klavírních skladeb vychází z moderních interpretací klasického repertoáru mistrů vážné hudby, zejména Frederica Chopina, Sergeje Rachmaninova či Ludwiga van Beethovena, obohacených jazzovými prvky, třpytkami popové povrchnosti i melodiemi národních lidových či umělých písní.

Landscapes v produkci Juraje Savinského vznikalo v nahrávacím studiu Baracca Records pod dohledem hudebníka a zvukového režiséra Tomáše Jochmanna ve spolupráci s C. Bechstein Pianocentrem Praha (C. Bechstein Europe). Nasnímaným nástrojem je model D 282.

Multilink – www.songwhip.com/yurii2/landscapes

Seznam skladeb:
1. Vincent
2. Playtime
3. Vlny (Waves)
4. Healing
5. Beethoven je renesance, viď? (Beethoven Is Renaissance, Right?)
6. Kateřina a hvězdy (Catherine And Stars)
7. Eliščiny sny (Elishkaʼs Dreams)

Další odkazy:
www.yurii.bandcamp.com/album/landscapes
www.facebook.com/4yurii
www.instagram.com/yuriimusic


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1351

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *