RockShock

Internetový rockový magazin

Bastard a GATE Crasher přijeli v rámci mini tour potěšit karvinské fanoušky

15. prosince 2023, Karviná, Hard Cafe

Text: Jiří Olszar
Foto: Jiří Olszar

Když se letos začátkem září sešli na jednom pódiu Bastard a GATE Crasher v rámci Hornických slavností v Karviné, nejeden rockový fanoušek si možná v tu chvíli řekl, že by nebylo od věci vidět tyhle bezva party na nějaké společné šňůře. A dost možná právě tam došlo v zákulisí, kde jistě panovala dobrá nálada a božský mok tekl proudem, k podepsání ‘paktu‘ Mezi nebem a zemí, aby něco společného absolvovali. Slovo dalo slovo a koncem listopadu vyrazili do ostravského klubu Acoustica, aby zde odstartovali menší turné čítající celkem čtyři zastávky po moravských klubech. Druhá se konala v kulturáku v Rybníkách a třetí zavítala do karvinského klubu Hard Cafe. Sem si obě kapely přizvaly slušně se rozjíždějící deathmetalovou sebranku Syridas, pro které to byla v poměrně krátké době další ‘veřejná zkouška‘ v Karviné.

V klubu nebylo úplně narváno, ale bylo tak akorát příjemně zaplněno, aby se mohlo dost dobře zapařit a před koncertem i bezva pokecat s přítomnými návštěvníky i muzikanty. Když v klubu pohasla světla, každý asi věděl, že právě nastal ten správný Čas se začít bát. Ale bát se nebylo proč, to jen GATE CRASHER rozstřelili svůj set touhle úvodní peckou, aby aspoň trochu zasytili nenažrané Bestie v publiku. To bylo evidentně spokojené; stejně tak jako frontman Ondra Novák, který všem poděkoval za hojnou účast a skutečnost, že nezůstali sedět doma na prdelích u televize, ale přišli si užít tenhle bezva předvánoční Večírek. Mimochodem si moc pochvaloval i zdejší klub, kam údajně zavítali poprvé, s čímž ale nesouhlasil baskytarista Macek. Už jednou se zde prý představili, a pokud tedy ‘strejda‘ Google nelže, bylo to v roce 2017 s kapelou Booters… Toto menší dilema ale nekompromisně rozsekli Gilotinou, aby následně lapili do Pasti tancechtivé zamilované párečky. Ti ostatní si ale s kapelou s chutí zazpívali.

Divoce naladěné, stylově oholené a odporně navoněné fans pak rozdováděli skočnou Fake. Stylově neoholený baskytarista Macek se následně již tradičně chopil mikrofonu, aby těm zamilovaným připomněl, že Laaaska není jen sladká jako med, ale může zlomit i vaz. Na druhou stranu je ale fajn, že se lidi dokážou během koncertů krásně stmelit do jedné smečky Jako vlci. Pro tohle rockeři prostě žijí a žít budou. A krásně to žilo i v Hard Cafe. Kapela i publikum si to užívali opravdu naplno, a až nečekaně rychle se tak přiblížil konec prvního setu. Co naplat, každý bezva Večírek jednou doběhne do svého cíle, a přestože čas zapomíná, všem přítomným určitě zůstanou Vzpomínky na tuhle povedenou jízdu ještě dlouho v hlavě, pokud se ovšem jejich ‘makovice‘ nepřipletou právě pod gilotinu.

BASTARD sice v repertoáru gilotinu nemají, přesto silný a tvrdý Gladiátor mohl hned v úvodu uštědřit všem přítomným v ‘aréně‘ pořádnou ránu mečem. Kytarista a zpěvák Pavel Škarpa se nezapomněl pochlubit zajímavým udělátkem u mikrofonu, kterým nasával patrně nějaký elixír mládí, protože i Když chlapi stárnou, nějak to v případě Bastard neplatí – pokud nebudu brát v potaz snížení věkového průměru díky mladému, ale šikovnému kytaristovi Ondrovi Koloničnému. Ten se už s kapelou evidentně skvěle sžil, takže „všechno je ok“, jak napověděl další song z minulého alba Jenom pocit. Setlist byl vlastně poskládán ze dvou posledních desek Druhá müza a Alchymie D.N.A. Ty samozřejmě neobsahují jen tvrdší hard & heavy kousky, ale i hodně povedené balady. Když došlo na první z nich – Tanec ve dvou –, najednou se v klubu rozjasnilo a vyšlo sluníčko… Naprosto skvělá, milá a skromná zpěvačka Lucka Roubíčková si rozhodně nemohla nechat ujít vystoupení ve své rodné Karviné. Dočkala se velmi vřelého přivítání a část vystoupení tak krásně prozářila svým bezvadným projevem.

Skupina pak následně opět práskla do koní a k Vánocům poslala fanouškům rovnou 1000 přání. A přestože už v dálce viděli cíl, prostoru k muzice ještě bylo dost, a tak vzali rozum do hrsti a vyzvali další fanoušky, aby nestáli opodál a ukázali i zblízka své Tváře provinilých. To už byl ale kotel pod pódiem pěkně nažhavený, a tak Bastard mohli vytáhnout další esa. Nepozorný Krupiér si ani nevšiml, že je tahali přímo z rukávu; ale že si s kapelou střihne další skvělou baladu Osudy opět Lucka, o tom nebylo nejmenších pochyb, a tanečky ve dvou tak byly zase na denním programu. Člověk měl chuť zavřít oči a zastavit čas, ale na šňůře už zbývalo jen pár posledních perel. Osud vytyčil jasný směr do rajské zahrady, aby si všichni ještě vychutnali šťavnaté Zakázané ovoce a aktuální klipovku O nás bez nás, která připomněla uplynulou letní sezonu. Ovšem ani klubová scéna není kapele vůbec cizí a skvěle si to s fanoušky v Hard Cafe užívala. A protože i bůh ví, kdy je toho dost, nastal Nejvyšší čas se s fanoušky rozloučit. Pavel Škarpa ještě nezapomněl všechny pozvat na poslední zastávku turné, která se uskutečnila hned následující den v Kopřivnici, a do Havířova, kde se s letošní sezonou skupina definitivně rozloučila.

Klasik by řekl „bylo to krásné a bylo toho dost“. Ale nebylo. Ještě chyběl jeden dílek do dnešní hudební skládanky. A tím byli ostravští drtiči kostí SYRIDAS. Ještě před startem jejich koncertu se pár fanoušků z klubu odporoučelo, s čímž tak trochu asi frontman skupiny Jakub Forst počítal, neboť ještě před zahájením celé akce prozradil, že budou hrát raději poslední, aby nevystrašili fanoušky, kteří nejsou moc zvyklí na tuhle divočinu. Uvolněný prostor před pódiem ale umožnil těm správným ‘hrozičům‘ se pořádně odvázat. A hned při úvodní Awaken (titulní věc z debutu) se skutečně pařmeni pořádně probudili, až jim byl ‘taneční‘ parket poněkud těsný. A divočina pokračovala i s první oficiální klipovkou Creation Of Hate. Ta druhá s názvem Who I Am pro změnu reprezentovala aktuální dění v kapele, které pomalu spěje k vydání nového alba When Death Calls. Oficiálně jej kapela vydá 24. ledna 2024. K nové desce samozřejmě vše patřičně dolaďují, včetně merche. I sem přivezli nějaké kapelní ‘artefakty‘ a hodně zajímavě vypadala vánoční čepice v černobílé barvě, kterou se v průběhu koncertu vyzdobil i frontman Jakub.

Nejen rychlostí a technikou jsou Syridas živi, a tak hodili do výhně valčík Brutal Heart, prý ‘pomalou‘ Rebirth Internal nebo ‘taneční‘ Internal Madness. Při tomhle šílenství by ale příznivci tradičních tanců asi těžko hledali ty správné kroky. Jejich muzika byla ale vážně hodně pestrá. Nebyly to jen deathmetalové rubanice, ale s rytmy hodně pěkně pracovali, stejně tak jako Jakub se svým hlasem. Blackový ječák vkusně kombinoval s growlingem, který tahal snad až odněkud z paty, a v jednu chvíli údajně i málem ‘vrhnul‘, což by určitě uvítali příznivci filmové kapely Impaled Rektum. V závěru se ještě na pódiu objevil baskytarista Jakub Valečko, do té doby jen kameraman. Ten občas zaskakuje za Bronislav Sidona i na celé koncerty, zde ale využil jen jeho chcací pauzy. Kluky muzika evidentně baví, což dokázali i v průběhu koncertu, kdy se opět vydali přímo mezi fanoušky, tedy až na bubeníka Ondru Mika a kytaristu Hanze Martikána, kterému se podařilo ‘usmrtit‘ vysílačku, a byl tak s kytarou spjat ‘pupeční šňůrou‘. A pořádně to rozjeli i v závěrečné skákačce Mind, kde se pro změnu podařilo poslat do věčných lovišť jednu ze strun druhému kytaristovi Standovi Waclawikovi. Bylo to prostě živelné, a podobné nedostatky k živému hraní zkrátka patří. Navíc, když připočtu, že se prakticky vůbec nesehrávají ve zkušebně a koncerty jsou pro ně ‘veřejné zkoušky‘, musím opravdu smeknout.

Spojení Bastard a GATE Crasher se ukázalo jako skvělá klubová tečka za letošním rokem a dost možná by si zasloužilo i nějaké pokračování. Nechme se tedy překvapit, co dalšího se zrodilo v hlavách obou aktérů v zákulisí. Bylo by moc fajn je zase vidět spolu. A pokud dáváte přednost přece jen tvrdší muzice, rozhodně zkuste naživo Syridas. Příští rok např. na MetalGate Czech Festu nebo Metal!!! – Barrák Music Hrad, kde jim to bude po boku Marduk, Krisiun, Belphegor, Benediction ad. určitě slušet.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 4.8 / 5. Počet hlasů: 5

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2187

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *