RockShock

Internetový rockový magazin

Ondřej Fencl a Hromosvod – Sen nenasytných kluků

Text: Ondřej Fencl

Kmenová kapela HROMOSVOD multifunkčního hudebníka Ondřeje Fencla vydává šesté řadové album Sen nenasytných kluků. Obsahuje 13 zbrusu nových nahrávek, z nichž vyzařuje čirá radost – z hudby, písní, muzikality. Fencl Hromosvod založil téměř před třiceti lety, za tu dobu prošla kapelou řada zručných muzikantů, vydal s nimi šest alb. Hudební jádro Hromosvodu kromě toho doprovází i několik folkrockových hvězd, např. Luboš Pospíšil, Oskar Petr, Vladimír Merta či Jan Hrubý.

Nová deska vznikla mimo jiné ve studiu SONO a podstatně ji producentsky i zvukově ovlivnili Matěj Belko, Matěj Morávek, Milan Cimfe a Nèro Scartch… a spolu s protagonistou výrazně také kytarista Hromosvodu Vojtěch Jindra a houslistka Hana Vyšínská (v kapele od roku 2005).

V čem zůstal Hromosvod stejný? Ve třech věcech: autorské Fenclově tvorbě, důrazu na písničky a skvělých muzikantech. Kapela zní dnes barevněji a semknutěji než kdykoli dříve, sestava doprovodných hudebníků (krom zmíněných rytmika Jaryn Janek – Tomáš Marek) je mimořádně šťastná. Poetické texty plné vnitřních rýmů a nevšedních obratů, uvěřitelný zpěv, virtuózní housle, knopflerovská kytara a nekompromisní rytmika – to je dnešní Hromosvod.

Sen nenasytných kluků je aktuální autorská výpověď čtyřicátníka Fencla poprvé bez úsporných opatření – když studio, tak SONO, když producenti, tak Matějové (Belko a Morávek), když zvukový inženýr, tak Milan Cimfe, když zpěvy, tak s talentovaným Nèro Scartchem (Jarda Svoboda ml.). A především silná sestava dnešního Hromosvodu, více pro písničku, méně na odiv. Přitom co hráč, to elitní sideman. Zpěváka, kytaristu a klávesistu Fencla doprovází na elektrické kytary Vojtěch Jindra (mj. Bran), na housle Hana K. Vyšínská (mj. Inflagranti), na baskytaru Jaryn Janek (mj. Střihavka, Krucipüsk, B.S.P.) a bubenický nestor Tomáš Marek (ex-Lucie, Kollerband, Petra Janů).

„Od někdejšího kotlíku jsme ušli kus cesty, folková deska to věru není. To už je víc rocková. Anebo nadžánrová? Někdo řekne retro – ale jestli je to retro, tak zvukově moderně pojaté,“ říká Fencl.

Písničky jsou z různých břehů, najdou se tu kytarovky leckdy až rádiové (Báro), písně vypravěčské (Bylo nám míň), místy šansonově příběhové (Ramzová, Hráli jsme do rána), ‘simonovsky‘ odlehčené (Všecky jsou stejný), ale i na dřeň oloupané (rocková Duha nad Žižkovem, divoce i něžně pulzující Temperami), titulní song je do skoku, Třešňový sad a V kapkách rosy plynou naopak potichu, intimně.

Při sobě tu směs drží pospolitý Hromosvod – na předchozím albu Na kraji nebe (2020) ještě lehce neotrkaný, teď už stmelen intenzivním koncertováním a tvorbou v libeňské zkušebně. „Na minulé desce byl třeba taky song, co jsem napsal před dvaceti nebo patnácti lety, teď je to poprvé v kapelní historii skutečně sběr z poslední doby, obrázek o mojí a naší současnosti. Sotva mi kluci a holka písničku pomohli aranžérsky obléct, už jsme to na koncertech prali do lidí – radost, živý proces.“

(Pod)zimní Tour:
04. 11., 20.00 – Potočná (Číměř), stodola U Majdy
11. 11., 18.30 – Čelákovice – Svatomartinské slavnosti (+ Jan Hrubý)
09. 12., 20.00 – Drahov, klub Kravín – křest CD
10. 12., 15.00 – Nový Jičín – Vánoční trhy
10. 12., 18.00 – Opava – Vánoční trhy
11. 12., 20.00 – Brno, Zelný trh – Vánoční trhy
16. 12., 18.00 – Teplice, Zámecké náměstí – Vánoční trhy
22. 12., 17.00 – Frýdek-Místek – Vánoční trhy
19. 01., 20.00 – Jablonec nad Nisou, Na Rampě (+ Jan Hrubý)
30. 01., 20.30 – Praha, Malostranská beseda – křest
20. 03., 19.00 – Ostrava, Parník – křest
21. 03., 20.00 – Přerov, klub Teplo
22. 03., 19.00 – Vsetín, KD Svárov

Deska k poslechu na všech platformách:
www.lnk.to/FenclHromosvodSenNenasytnychKluku

Podrobnější info k albu Sen nenasytných kluků
Velkou roli hrají elektrické kytary Vojty Jindry, též koproducenta desky a spoluautora několika písní. Trochu v pozadí jsou tentokrát dříve charakteristické akustické nástroje – třeba typické hromosvodí housle Hany K. Vyšínské, jakkoliv podstatné, posluchač nejednou spíše tuší, méně je i ‘španělek‘. Rytmika Jaryn Janek – Tomáš Marek se v devadesátkách potkávala v Krucipüsku či Kollerbandu, dnes je klukům přes padesát, citlivě podmalují křehkou písničku… a stejně tak místy zaberou jako zamlada. K tomu jim dopomáhají hostující pestrobarevné perkuse Víti Halšky (Kollerband, Anna K…).

„Já, Ondřej, hraju hlavně na klávesy, mimo jiné na originální hammondky nebo wurlitzer… a snažím se zpívat tak, abych to sám sobě, klukům, holce a posluchačům nekazil. A aby to bylo z duše.“

Změna nastala stran nahrávání. Po dvou albech s Borisem Carloffem se kapela přemístila do nejvyhlášenějšího českého studia SONO, kde kromě místního guru Milana Cimfeho několik dní dlel s Hromosvodem i producent Matěj Belko (Kollerband, Tata Bojs, Lenka Dusilová, V. Mišík…).

„S dopomocí externích uší jsme pozorně poslouchali, co říká text, co melodie… a dle toho se snažili hrát. Tentokrát jsme fakt všechno podřídili písničkám… a hodně si nechali poradit,“ přibližuje Fencl. Matěj Belko, který v minulosti s Hromosvodem několikrát zaskakoval na baskytaru, byl u fáze nahrávání a dotáček. Pak otěže převzal druhý Matěj.

„Matěje Morávka, který celou desku parádně smíchal, ale i přidal spoustu nápadů, ba nástrojů, znám jako nesmírně precizního kytaristu ze společných štací s Vlastou Redlem nebo Oskarem Petrem. Vždy mě fascinovala jeho pečlivost a trochu i věčná nespokojenost – což se dobře doplňuje s tím, že já jsem často spokojený zbytečně brzy,“ glosuje kapelník Hromosvodu.

U nahrávání hlavního hlasu pak dlel ještě třetí producent Nèro Scartch. „Tenhle mladý kluk, mimo jiné spoluzakladatel Mydy (Rabycad), si mě vzal do parády a dohlížel na to, aby z vypravěče písní Fencla byl aspoň trochu uvěřitelný zpěvák. Nejplodnější zpívání, co jsem ve studiu zažil.“

Hromosvod dlouho býval kapelou, která hrála kompletně z Fenclem psaných not. S přibýváním zručných muzikantů v sestavě analogicky ubývalo partitur, předchozí CD už vzniklo stran aranžmá kompletně ve zkušebně. „Až teď se ale povedlo, že se nejenom intenzivně zapojili všichni, ale jsou i všichni v rámci možností spokojeni. Velkou zásluhu na tom má Matěj Morávek, který při míchání všechna ta ega trpělivě respektoval, ukrotil a přidal svůj vlastní, nezávislý pohled. Stálo ho to jedno celé léto a hodně nervů, ale výsledek je náramný.“

Analogový mastering Petra Vavříka (Buty) z vyhlášeného V-studia ve Zlíně je třešničkou na dortu. Povedl se i hravý obal z výtvarné dílny Maťa Mišíka s využitím fotografií Mii Feres.

Ondřej Fencl uzavírá svým vlastním pohledem na jednotlivé písničky: „Duha nad Žižkovem je devadesátková svobodomyslnost, Zemřelý město bluesrocková vzpomínka na zvláštní časy covidu ve vylidněných nočních tramvajích metropole, Ramzovou zpívají magické Jeseníky, Sen nenasytných je o nás, věčných klucích. Holka z konce března bydlí v Michli, Třešňový sad pravdu dí o fotrech, co se občas mění v lotry, Bára je úlitba bohu popu (ostatně, Rádio Blaník už její singlovou verzi občas rotuje), ale taky prostě letní hit od srdce, já jinak psát neumím. Bylo nám míň, toť první láska třikrát starším pohledem, V kapkách rosy někdy k ránu bydlím. Tvůj svět, původně text pro Lenku Dusilovou, je o dětech, máme jich v kapele minimálně deset. Temperami, to je střet tří muzikantských vnímání a fiktivní text o rozchodovém pnutí – takový musí být na každé desce, ne? Všecky jsou stejný, ale každá je jiná? Osedlaná myšlenka pana Seiferta. A Hráli jsme do rána? To se taky mnohokrát stalo. Nahlas a divoce.“

Hromosvod – anotace
Hromosvod je zhudebněné srdce dvaačtyřicetiletého zpěváka, klávesisty, kytaristy, textaře a skladatele Ondřeje Fencla, známého například ze spolupráce s Lubošem Pospíšilem, Vladimírem Mertou, Janem Hrubým, Oskarem Petrem nebo kapelou Schodiště. Kapela vznikla v listopadu 1994 v šatně pražské ZŠ Horáčkova. Nejdřív to byl ‘kinder folk‘, posléze folk rock charakteristický souzvuky houslí, příčné flétny a říznými bubny. Dnes je Hromosvod plný zručných sidemanů a hraje prostě písničky. Citlivě, barevně, něžně i divoce. Nejnovější šesté řadové album Sen nenasytných kluků přináší čirou radost – z hudby, z písní, z muzikality.

Související odkazy:
www.hromosvod.cz
www.facebook.com/hromosvod.ondrejfencl


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1014

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *