RockShock

Internetový rockový magazin

Severomoravští thrasheři Exitus vydali debutové album Liebyrinth

Text: Jiří Olszar
Foto: archiv skupiny

1. února 2023 vydala vratimovská thrashmetalová úderka EXITUS své nové album Liebyrinth. A přestože základy kapely byly položeny už v roce 1989, jedná se o první oficiální dlouhohrající desku, které předcházelo EP Undead vydané v roce 2019.

Aktuální nahrávka obsahuje dvanáct, respektive tedy jedenáct zbrusu nových songů plus bonusovou skladbu v podobě coveru God Only Knows od kultovních Pro-Pain. Příznivci poctivého a ultra tvrdého thrashe by rozhodně neměli nechat tuto nahrávku bez povšimnutí!

Jak už bylo zmíněno, kapela svou pozemskou pouť odstartovala už v roce 1989, ale první etapa měla doslova jepičí život. U zrodu tehdy stáli i dva dnešní členové – Vladan Pražák (kytara, zpěv) a Víťa Ferenčák (kytara) – a bubeník Michal Honěk. Exitus ale stihli vydat dvě demo nahrávky – Absolute Destruction (1990) a Exitus (1991). V roce 1991 však skupina ukončila svou činnost, zejména kvůli vojenské povinnosti členů.

Někteří členové se po návratu z vojenské služby přidali k death/thrashové smečce Eternity, kde vydrželi až do jejího rozpadu v roce 2018. V témže roce původní členové oprášili téměř zapomenutý název Exitus a hned v následujícím roce vydali skvělé EP Undead. V letech 2020 a 2021 se kapela dost zásadně změnila, a to zejména kvůli nečekanému úmrtí baskytaristy Richarda Urbance a následnému odchodu zpěváka Ondry Kanalaše a bubeníka Vladana Neradila.

V roce 2021 přijali nabídku bývalí členové a spoluhráči z Eternity – Petr ‘Butchek‘ Kupka (zpěv), Aleš Dámek (bicí) a po 20 letech k muzice se navrátivší baskytarista Marek Lipový. Tím odstartovala nová éra Exitus, která právě vyvrcholila vydáním debutového alba Liebyrinth.

To si můžete poslechnout či zakoupit zde:
www.exitusthrashgang.bandcamp.com/album/liebyrinth-2
www.open.spotify.com/album/0eVtLgLqtY59i7GBGQ1G9f
www.youtube.com/watch?v=Kg0XJxkrS4A

Seznam skladeb Liebyrinth:
1. Repressive Tolerance
2. Final Solution (…Of Existence)
3. Ruleout
4. Flash Remains
5. Destroy This World
6. World Error
7. The Nothingness (Preludium)
8. Apocalypse Never
9. God Has Left This Place
10. Liebyrinth
11. Escape From Reality
12. God Only Knows (Pro-Pain cover)

Související odkazy:
www.facebook.com/profile.php?id=100063208870985
www.exitusthrashgang.bandcamp.com
www.bandzone.cz/_102963
www.youtube.com/@exitusthrash4276


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 832

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *