RockShock

Internetový rockový magazin

Hypnotic Scenery vyjdou poprvé na vinylu u Pařátu v květnu letošního roku

Text: Pařát

HYPNOTIC SCENERY vznikli v roce 1991 v Havířově, původně jako grindcorová kapela. Její název byl odvozen od stavu/pocitu člověka pod vlivem hypnózy, drog nebo halucinací. Osudný zlom rovnající se příklonu k death/doomu byl způsoben prostým hudebním vývojem kapely. Zásadní změna se odehrála po příchodu klávesistky, která vnesla do tvorby kapely nádech temnoty v podobě kláves, latinské recitace a taky nápad psát texty v latině.

Po demech Detur a Crystal Curtain nastoupili Hypnotic Scenery v dubnu 1995 do ostravského studia Barbarella, kde natočili první album – tedy Vacuum. To obsahuje některé znovu nahrané skladby z obou demáčů, ale také z tehdejšího pohledu novější věci. Skladby z demosnímků se rozhodli dát na CD hlavně proto, že kvalita prvních nahrávek z jejich pohledu nebyla dobrá.

Vacuum sbíralo hory kladných recenzí a zdálo se, že Hypnotic Scenery jsou na vrcholu tvůrčích sil a patří k leaderům české tvrděmetalové scény, nejen takzvané severomoravské doommetalové scény devadesátých let. Mladí lidé plní nadšení, bez závazků, co víc si přát. Žel, v případě Hypnotic Scenery nabrala další hudební kariéra poněkud jiný směr, než si všichni představovali a přáli, což bylo v mnohém způsobeno také častými změnami v sestavě. Už na druhém albu Deeper And Deeper (1997) není po death/doomu skoro ani památky, místo toho byl umíchán heavy/thrash/doom/rockmetalový koktejl.

Krátce po roce 2000 Hypnotic Scenery nahráli třetí a zároveň poslední album Back In The Bloody Ruins, hudebně navazující na Deeper And Deeper, které ovšem vyšlo až v roce 2002, v době, kdy už kapela výrazně omezovala své aktivity, aby v roce 2004 ohlásila svůj konec.

Debutové album Vacuum vydá Pařát Productions na černém vinylu během letošního května.

Související odkazy:
www.paratmagazine.com
www.facebook.com/ParatMagazine
www.paratshop.cz


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 828

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *