RockShock

Internetový rockový magazin

Ve Smržovce proběhl další ročník DanGar Six Festu

11. června 2022, Smržovka, Parkhotel Smržovka

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V sobotu 11. června 2022 se konal u Parkhotelu Smržovka již šestý ročník hudebního festivalu DanGar Six Fest Open Air, který byl dvakrát odložený. Už z názvu festivalu je více než jasné, že pořadatelem je jablonecká smečka DanGar Six, a velkým lákadlem pro fanoušky byla německá metalová kapela Wizard. Počasí bylo luxusní, čekala nás šestihodinová nálož řízného rock/metalu, poprvé s mezinárodní účastí.

První vystoupila progresivní hardrocková kapela FREE AIR, která dorazila z Polska. Kluci do toho šli hned od začátku naplno a snažili se nalákat k pódiu nově přicházející příznivce. Kapela byla založena v roce 2010 v Těšíně kytaristou Kamilem Chałupkou a bubeníkem Mateuszem Krupou. V roce 2013 ve studiu C5 ve Vratislavi kapela nahrála debutové album Miasto S.S.

Poté se blýskla mladá jihlavská atraktivní kapela HAIRY GROUPIES, v čele se zpěvačkou Jackie Danielʼs. Na kontě mají první album s názvem Glamnization, natočené v roce 2021 v německém Kangaroo Studios. Dnešní padesátiminutový set se skládal jak z coverů, tak z vlastní tvorby. Velice pěkná byla pecka Cry Baby, která je ze jmenovaného alba a jejíž čerstvý videoklip je ke zhlédnutí na kapelním YouTube kanálu.

Třetí v pořadí byla partička ze Sokolova, která si říká LIBERATE a která mě zaujala na první dobrou. Nejen speciálními kostýmy a výrazným zpěvem, ale i tím, že téměř celý koncertní set byl zpíván v latině. Setlist byl složený převážně z krásných songů, které jsou ozdobou alba Roma Aeterna, vydaného v roce 2021. Už podle kostýmů, které posluchače přenesly do starobylého Říma, bylo jasné, že to bude pastva nejen pro uši, ale i pro oči. Namátkou jen vzpomenu na pecky Res Gestae, Carthago nebo Caesar ze jmenovaného alba.

Největším trhákem dnešního festivalu byla rozhodně německá kapela WIZARD, která má na svém kontě dvanáct studiových alb a v Čechách není rozhodně žádným nováčkem. Kapela byla založená v roce 1989 a její muzika je stále tvrdá, dynamická a intenzivní. Je to směsice tvrdého metalu a lyriky, s úžasnými texty, které vycházejí z nordických bájí a ze světa severských bohů. Fanoušci se při prvních tónech shromáždili u pódia, aby si naživo vychutnali tuhle báječnou kapelu, která to hned od začátku pěkně rozjela. Skvělé byly hitovky Metal Feast, 30 Years Of Metal a Dark Wings. Pochopitelně nemohl chybět megahit Defenders Of Metal, při kterém na fanoušky padaly konfety. Nálada byla skvělá, všichni si koncert jaksepatří užívali. Závěr vystoupení patřil parádnímu songu Metal In My Head.

Předposledními vystupujícími byla pořádající jablonecká kapela DANGAR SIX, která se do toho od začátku také pořádně opřela. Jejich repertoár se skládal ze směsice starších i nejnovějších pecek z alba Temná doba z roku 2021. Jejich melodický metal přilákal spoustu příznivců k pódiu. Za skvělou pecku považuji píseň Benjamin Button, dále Metalgrál, Zapomeň, Poslední nářez nebo skvělý song Slib převozníka, ke kterému byl natočen parádní videoklip. Během koncertu nechyběly ohňové efekty a celé vystoupení ukončila pecka Hodina policejní.

Celý letošní DanGar Six Fest Open Air zakončila powermetalová kapela TORRAX, která přijela z Kutné Hory. Na svém kontě mají dvě studiová alba – Příběhy a V každým z nás. Kapelu založili před sedmi lety bubeník Michal Kružík, a dnes již bývalý kytarista Martin Volenec. Zajímavostí je, že kapela dvakrát změnila jméno – z původního Angel Dust přes Thorax až na současný název Torrax. Bubeník Michal Kružík byl označen za motor celé kapely a dnes jsme na vlastní uši slyšeli i jeho parádní bubenické sólo. Skvělé byly také pecky Metalová, Dej se k nám nebo Morganův sen. Na závěr frontman Honza Svoboda poděkoval pořádající kapele za pozvání a fanouškům za přízeň.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 3196

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *