RockShock

Internetový rockový magazin

Marie Rottrová slaví jubileum vinylem i novou písní

obal alba

Text: Supraphon

MARIE ROTTROVÁ – to jméno je synonymem pro charisma, nezaměnitelný hlas a energii, která nemá na domácí scéně obdoby. Je bez nadsázky legendou, její písně miluje několik generací posluchačů a speciální pozornost si pak bezpochyby zaslouží její interpretace tzv. černošské hudby, která jí ne nadarmo vynesla přízvisko Lady Soul. A právě s výběrem písní z žánrů jako soul, blues, gospel či black dance music slaví výjimečná dáma české pop-music své letošní významné jubileum (13. 11., 80 let), když na novém LP Lady Soul 14x / 1970–2021 vydává 5. listopadu u Supraphonu 13 soulových hitů a zbrusu novou skladbu Pozhasínej k tomu.

„Novinkovou skladbu Pozhasínej napsal můj syn Vítek už před pár lety, takže jsem ji od něj slýchala. Když jsem nyní přemýšlela o nové bonusové písničce na chystané LP, napadla mne zrovna tahle. Líbí se mi, má sváteční atmosféru, a LP navíc vychází krátce před Vánocemi,“ říká Marie Rottrová ke své písňové novince, kterou fanoušci najdou jako závěrečný bonus na LP, ale je k dispozici také na obvyklých digitálních servisech zde: www.lnk.to/MarieRottrovaPozhasinejPR

Když pak přijde na třináctku soulových hitů, jež je základem nového LP, Rottrová k zásadní části své kariéry v průvodním textu ve vnitřním obalu vinylu píše: „Novináři i diváci se mě často ptají, které svoje písničky mám nejradši. Když jim odpovídám, občas zapomenu na soul ze svých začátků, který miluju. Možná za to můžou moji rodiče, kteří mi v šedesátých letech koupili rádio, na němž se dala naladit stanice Radio Luxembourg, a já jsem objevila nový svět! V té době jsme s manželem Vlastíkem Kučajem a dalšími ostravskými muzikanty postavili skupinu Majestic a měli jsme cíl – hrát soul. Scházeli jsme se doma, natáčeli písničky na magnetofon, psali i svoje vlastní a se zápalem jsme je hráli na ‘čajích‘. Začala jsem tuhle hudbu točit v ostravském rozhlase i se skupinou Flamingo, kterou vedl skvělý trumpetista Richard Kovalčík, a naše nahrávky se dostaly na desky Supraphonu.“

Posluchači se tak v případě LP Lady Soul 14x / 1970–2021 mohou těšit na skladby rytmicky strhující, tanečně houpavé či gospelově velebné. Mezi jejich autory najdeme jména jako Ray Charles nebo Aretha Franklin, Don Covay nebo duo Ashford + Simpson s výborně zpívatelnými českými slovy zde nejčastějšího textaře Vladimíra Čorta.

Světovým jménům a hitům tu ale zdatně sekundují také srovnatelně výborné písně Richarda Kovalčíka nebo Jaroslava Wykrenta. Zajímavostí pak je i trojí autorské rodinné zastoupení. Song Labutě si napsala Marie Rottrová sama, skvěle melodickou skladbu Když hvězda padá složil její tehdejší manžel Vlastimil Kučaj a v úvodu zmíněnou letošní novinku syn Vít Rotter.

Právě tato vánoční baladická písnička, která celou kolekci uzavírá, je vkusnou tečkou za výběrem z repertoáru, jenž v podání Marie Rottrové – a několikrát i jejího znamenitého duetového parťáka Petra Němce – potvrzuje, že k letos jubilující ikoně domácí pop-music slovo soul čili duše neodmyslitelně patří.

Seznam skladeb:
1. Kde kdo ví, že (Hit The Road Jack)
2. Labutě
3. Dlouhá černá limuzína
4. Oči (Melting Pot)
5. Pane můj (Ainʼt No Way)
6. Muži jsou stejní (Queen Bee)
7. Když hvězda padá
8. On má (Add már uram az esöt)
9. Kdo má rád (Call Me)
10. Tobogán (Youʼre All I Need To Get By On)
11. Ranní loučení (I Canʼt Stop Loving You / Though I Try)
12. Teď právě máš svou šanci (Surrender)
13. Má se stát (This Will Be)
14. Pozhasínej

Související odkazy:
www.marierottrova.cz
www.facebook.com/marierottrovaofficial
www.instagram.com/marierottrova_official


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 555

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *