RockShock

Internetový rockový magazin

Hard And Heavy Open Air Fest 2020 pomáhal Filípkovi

15. srpna 2020, Velké Hamry, Pod Coolturákem

Text: Mária Nováková
Foto: Pavel Novák

V sobotu 15. srpna 2020 se konal čtvrtý ročník benefičního festivalu Hard And Heavy Open Air Fest 2020 ve Velkých Hamrech. V tento den se sešlo Pod Coolturákem jedenáct kapel, které přijely podpořit dvanáctiletého Filípka. Filípek trpí svalovou dystrofií provázenou poruchou chůze a potřebuje nový vozík, který je hrazený pojišťovnou jen částečně. Pořadatelé z Faking Bookings připravili pro tento ročník, který se přesunul ze Železného Brodu do Velkých Hamrů, parádní program, který musel potěšit každé rockerské srdce.

Akce vypukla již v 11 hodin a zahájila ji talentovaná rock/metalová kapela INSTORM. Celý dnešní benefiční hudební festival odpálila peckou Strážce snů a v setlistu nechyběly ani Proklínám, Zatmění a Díky vám. Na závěr vystoupení poděkovali kluci pořadatelům, že mohli být součástí skvělého projektu. Okolo poledne přivítali návštěvníci festivalu kapelu HITMAKERS z Turnova, která dnes hrála starší kousky i songy z alba Na to vem jed, které vyšlo v roce 2019. Absolutně mě nadchnul luxusní ploužák Královna, který je na YouTube v trochu jiné verzi a stojí za poslech. Ale i Město andělů, Na to vem jed, Stoupá dým či Světlo v nás jsou velmi povedené. Třetí v pořadí byla kapela HAIRY GROUPIES, která do Velkých Hamrů přijela z Jihlavy. Tahle čtyřčlenná partička hraje melodický hard rock a zaujala posluchače především svou energií a kostýmy. Koncertní set obsahoval silné melodie s anglickými texty.

Krátce po 14. hodině vystoupila dámská rock/metalová kapela LORETTA z Brna, která hraje od devadesátých let. V roce 2015 zažila velký comeback po více než 20 letech a v současné době chystají dámy vydání nového alba. Přestože se obloha zatáhla a pršelo, fanoušci neodcházeli a zpívali pecky Stíny v ulicích, Hrobník, Magor, Už žádný slzy… spolu s kapelou. Po nezbytné úpravě doslova naskákali na pódium ďáblové z turnovské kapely DEATHWARD, jejichž hudba byla vskutku démonická a jejich vystoupení mělo jedinečnou atmosféru. Hrají symphonic metal, jako jedna z mála kapel mají svého klávesáka a nepoužívají samplovanou hudbu s výjimkou intra. Posluchači byli nadšení a kapela sklidila velký aplaus. Další kapelou byla folkmetalová formace CRUADALACH. Dnes jí vypomohl hrou na baskytaru Tomáš Machát z kapely Soul Keeper, a hrál parádně. Ke konci vystoupení skočil frontman kapely mezi posluchače, a oživil tak tohle parádní vystoupení. S kapelou Cruadalach vystoupila také Viktorie Surmová, která účinkuje i v kapelách Rosa Nocturna, Bohemian Metal Rhapsody a Surma.

Okolo 17.30 hodin se posluchačům představila pražská heavymetalová kapela SOUL KEEPER. Perfektní hlas Jindry Michalíka, dynamická hudba se spoustou kytarových riffů – bylo to prostě skvělé. Jejich songy Beyond The Edge, Prayer, Rolling Rock’n’roll, Perfect Day byly jedním slovem perfektní. Posledním před předáváním výtěžku z akce Filípkově rodině byl MILOŠ ‘DODO’ DOLEŽAL, kterého ani nemusím nijak zvlášť představovat. Hodně fanoušků ho má spojeného s legendární skupinou Vitacit a jako autora jedné z nejlepších heavymetalových českých desek Vzhůru přes oceán. Megahity Zvony, Vítr a mrak, Hrdej českej lev zpívali s ‘Dodem’ snad všichni ve Velkých Hamrech. S legendárním zpěvákem a kytaristou hraje i Miloš Doležal junior a bylo vidět, že jablko nepadlo daleko od stromu. Ten vyšvihl několikaminutové sólo na baskytaru, bylo to naprosto famózní; obrovský potlesk talentovanému baskytaristovi byl naprosto zasloužený. Na závěr vystoupení poděkoval Miloš ‘Dodo’ Doležal všem fanouškům za podporu českým kapelám.

Krátce po 19.30 hodině nastal okamžik, kdy pořadatel Aleš Petráček poděkoval lidem, kteří přišli na benefiční festival a přispěli Filípkovi na vozík. Zároveň poděkoval i všem účinkujícím kapelám, které taktéž přidaly do pomyslné kasičky nemalý peněžní dar. Také město Velké Hamry přispělo finanční částkou 10 000 Kč. Při samotném předávání obálky s penězi předal Filípkově mamince Miloš ‘Dodo’ Doležal 2000 Kč za kapelu, a spustil tak vlnu lidské solidarity. Najednou začali přicházet lidé a navyšovali finanční obnos, který Filípkovi moc pomůže. Nakonec se pro něj vybralo 46 400 Kč. Je vidět, že rockeři mají opravdu srdce na správném místě a není jim lhostejný osud ostatních.

Poté vystoupila kapela FLESHLESS z Děčína a hned na začátku frontman kapely poděkoval Alešovi Petráčkovi za zorganizování benefičního festivalu a pozvání na něj. Kapela vznikla již v roce 1993 a účinkuje nejen v Česku, ale i po celé Evropě. V roce 2000 vystupovala dvakrát v Americe a byla na jihoamerickém turné. Kluci hrají death metal a jsou fakt dobří. V dnešním vystoupení nechyběly ani mlhové a světelné efekty a jejich show posluchače bavila.

Předposlední na dnešní benefici byla kapela PORTA INFERI z Nového Jičína. Kapela hraje moderní power metal, celé vystoupení bylo velmi svižné a energické, okamžitě zaujalo všechny přítomné fanoušky, kteří se pohupovali do rytmu hudby. První tři pecky Dead Or Alive, Phoenix a Lost In Memories jsou z nového, velmi povedeného alba Alive. Ale i ostatní hity Day By Day, Beautiful Morning a další byly skvělé a po každém songu následoval mohutný aplaus.

Ve 22.30 hodin za bouřlivého jásotu fanoušků nastoupila na pódium kapela SEVEN, která přijela z Českých Budějovic a hraje progressive metal. U všech členů kapely je vždy vidět obrovské nasazení, radost z koncertování i to, jak si maximálně užívají super atmosféru. Koncertní set byl složený jak ze starších hitů, tak i z písní z posledního, velmi vydařeného alba Mury. Výrazný hlasový projev Jirky ‘Kombi’ Komberce byl perfektně doplněn kytarovými riffy a skvělým bicmanem. Fanoušci se skvěle bavili a užívali si devadesátiminutový koncertní set naplno. ‘Kombi’ věnoval Filípkovi píseň Život, je to nádherný song, v uších mi zní ještě teď: „máš život rád, i když tě kousnul a škráb…” Opět mě zcela pohltila instrumentální skladba Zpěv velryb, kterou zahrál na sólovou kytaru famózní Honza ‘Kirk’ Běhunek. Tahle skladba mě vždycky dostane, ‘Kirk’ je zkrátka kytarový mág. Zlatým hřebem koncertu byla ohňová show, ve které hrály hlavní roli kytary a hra vrtaček na strunné nástroje.

Festival měl bohaté cateringové zázemí – čepované pivo, birell, skvělá káva, výborná grilovaná kuřata. Velké poděkování patří pořadatelům z Faking Bookings za organizaci a zázemí pro vystupující skupiny i návštěvníky festivalu.


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 61

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *