RockShock

Internetový rockový magazin

Rockeři Doga natočili další klip v Americe

Text: David Havlena

Už v pořadí druhý klip pořídila česká rocková stálice DOGA v Americe. Nové video k písničce Tohle je dobrý natáčela kapela teď v říjnu během své dvoutýdenní cesty po Route 66. Klip vznikl během historicky prvního amerického turné Dogy. Na něm doprovázelo kapelu přes čtyřicet českých fanoušků. Společně projeli devět amerických států a urazili cestu dlouhou bezmála čtyři tisíce kilometrů.

Doga novým klipem navazuje na loňskou úspěšnou misi po Route 66. Právě loni na legendární ʻmatce všech silnicʻ pořídila video k hitu Route 66. Klip skvěle zabodoval jak u českých fanoušků, tak i u americké komunity spojené s šedesát šestkou. Letošní říjnový zámořský ‘výlet‘ se už nesl v duchu koncertů a cestování po ikonických místech Route 66 od západu na východ Ameriky. Doga po cestě odehrála čtyři akustické koncerty, a to v ikonických barech přímo na Route 66.

„Byla to neskutečná jízda. Vézt si s sebou čtyřicítku českých fanoušků, hrát v Arizoně, Texasu, Oklahomě a Missouri, sledovat, jak Američané reagují na naši hudbu, urazit tisíce kilometrů po Route 66, vidět všechna ta úžasná místa – to byl zážitek, který bych si neuměl představit ani v tom nejbláznivějším snu. V podstatě je to nepřenosné. To, co se odehrávalo na celé té cestě, je nepopsatelné. Celá výprava si to neskutečně užila. Musím upřímně poděkovat českým fanouškům, kteří s námi cestovali. Jednak nás skvěle podpořili na všech koncertech, atmosférou strhli Američany, kteří se na nás přišli podívat, a jednak se po celé dva týdny dokázali nespoutaně bavit, takže každý den byl vlastně jedna velká party,“ popisuje své dojmy frontman Dogy Izzi.

Kapele byl každý den v patách natáčecí štáb, který pořizoval materiál pro chystaný dokument z americké tour a zároveň pracoval na novém klipu. Ten vznikl k písničce Tohle je dobrý, která pochází z platinového alba Respekt (2021). Klip vznikl za technické podpory společnosti Nikon.

Navíc celá cesta byla organizována Zdeňkem Juráskem z České asociace Route 66, který kapele zařídil i několik vysloveně VIP zastávek. Jednou z nich bylo například přijetí na radnici v Joplinu (Missouri), kde Doga na místním historickém schodišti odehrála úryvek ze skladby Route 66. „Uzavřeli kvůli nám celou ulici, venku už čekal televizní kameraman, pak jsme zahráli Route 66 přímo v obrovské hale radnice a následně pro celou výpravu nachystali pohoštění a projekční plátno, kde se přehrávaly klipy Dogy. Navíc ředitel Joplinu pro kongresový cestovní ruch Patrick Tuttle je velkým rockovým fanouškem a sbírá bubenické paličky. Takže teď má ve sbírce vedle paliček Def Leppard či Lynyrd Skynyrd i paličky Dogy,“ dodává s úsměvem Izzi.

Kapela říjnovou zámořskou misí odstartovala svou Route 66 Pub Tour 2023, kterou adaptovala i do podmínek českých barů a hospod. Z celkem šestnácti unplugged koncertů odehrála Doga již sedm vystoupení, z nichž bylo několik dopředu vyprodaných. „Chtěli jsme, aby si podobnou atmosféru, jakou jsme měli na koncertech v Americe, s námi užili i fanoušci u nás doma. Kapelu unplugged koncerty vždy bavily a po velkých festivalových pódiích je to dost příjemná změna. Jsme lidem nejblíž, jak jen to jde. A celé je to o velké pohodě. Původně jsme si mysleli, že to bude hlavně tak, že si fanoušci sednou k pivku, poslechnou, zazpívají s námi, ale stejně se vždy během koncertů nechají strhnout, takže minimálně od druhé půlky už většina postává, paří a užívá si to naplno,“ komentuje bubeník Dogy Petr ‘Mrňus‘ Vajda.

Související odkazy:
www.dogamusic.cz
www.obchod.dogamusic.cz
www.facebook.com/dogaofficial
www.youtube.com/TVDoga
www.instagram.com/doga.music
www.open.spotify.com/artist/0MkZ5Fn08vTZ3X84dbkK6I
www.music.apple.com/us/artist/doga/15132468
www.tidal.com/browse/artist/5675885


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 5 / 5. Počet hlasů: 1

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 1050

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *