RockShock

Internetový rockový magazin

Baby Secondhand a Tragedis si odbyli premiéru v novém Barráku

23. září 2023, Ostrava, Barrák Music Club

Text: Radim Bala
Foto: Radka Balová

V páteční podvečer jsme vyrazili se ženou směrem k Ostravě, kde v klubu Barrák hráli Tragedis spolu s Baby Secondhand. První ze jmenovaných kapel pochází z Jindřichova Hradce, hraje punk rock a v současnosti slaví už patnáctou sezonu na scéně. Druhá jmenovaná parta se zrodila před deseti lety v Opavě a hraje také punk rock – nebo správněji, jak sami sebe ústy baskytaristy Barta zařazují, spíše kabaret punk.

Osobně pro mě je punk tak trochu novou věcí. Přece jen donedávna a vlastně i stále byl a je mým hlavním hudebním vyznáním převážně melodický metal a hard rock. S punkem jako hudebním stylem se seznamuji postupně a musím uznat, že hudba je to hodně zábavná a zajímavá a zdaleka ne tak jednotvárná, jak jsem ji doteď vnímal. Dosud jsem si punk spojoval pouze s jakousi revoltou proti systému a nevázaným životním stylem. Postupně ale docházím k tomu, že je i jakýmsi vyjádřením nálad a názorů a punkeři nejsou jen takoví ti jednoduší vagabundi a pouliční povaleči jdoucí za každou cenu proti všemu. Konkrétně s lidmi z Baby Secondhand jsem se setkal poměrně nedávno, když mi jejich bubeník Martin ‘Bekus‘ Bek dělal tetování a během jeho práce mi kapelu tak trochu představil. Navíc jsem se s nimi měl možnost setkat osobně, protože v salonu někteří další členové kapely také pracují. V létě pak byli k vidění na festivalu Holba Rock na Grilu. V případě opavského uskupení jsem tedy již dopředu věděl, co čekat. Jejich vystoupení na festivalu se mi moc líbilo a byl jsem plný očekávání, jak se budou prezentovat v kontaktnějším prostředí klubu, kde je k publiku o mnoho blíž a interakce s lidmi je o dost intenzivnější.

Zato u jindřichohradecké party jsem se v rámci seznámení s nimi musel spolehnout jen na poslech a zhlédnutí klipů na YouTube a jiných platformách a informace o nich samotných načerpat z jejich profilů na sítích. Takže jejich vystoupení bylo pro mě premiérou a byl jsem i na ně samozřejmě velmi zvědavý. Abyste si coby čtenáři této reportáže mohli udělat představu, kdo jsou vlastně Tragedis, vypůjčil jsem si z jejich stránky odstaveček, kterým sami sebe představují: „Tragedis prošli během svého hudebního života značným vývojem od skromných začátků spojených s ryzím amatérismem až k zaplněným hledištím klubů a festivalů napříč Českou republikou. Filozofií této hudební skupiny je autentický a energický projev na každém koncertě a co možná nejtěsnější sepětí s fanoušky. Ve své tvorbě se tato kapela snaží o to, jít vlastní cestou a zbytečně nepodléhat pomíjivým módním trendům tak, aby zůstala takovou, jakou ji její příznivci znají a chtějí znát. Tragedis jsou a vždy budou více než cokoli jiného parta kamarádů, kteří chtějí svou hudbou bavit lidi v publiku i sami sebe.“ Až potud citace z jejich stránek.

Než jsme se ale dostali k samotné show, bylo třeba se též malinko obeznámit s prostředím. Klub Barrák se totiž relativně čerstvě nachází na nové adrese, a to v Ostravě-Přívoze, kam se jej rozhodli provozovatelé přesunout poté, co skončila jejich spolupráce s pronajímatelem jejich dřívějšího sídla v centru města na Havlíčkově nábřeží. Do klubu jsme tedy samozřejmě dorazili s malým předstihem, aby na všechno bylo dost času. Je ještě docela znát, že klub se na novém místě zabydluje a stále ještě nemají vše hotovo, i tak ale poskytují návštěvníkům přiměřený komfort. Co se týká možností dopravy, je to v pohodě, k vlakovému nádraží je to jen deset minut chůze, a pokud dojedete autem, lze bez potíží využít parkovací plochu poblíž nákupní zóny Koksovna.

Po seznámení s klubem a jeho prostorami ve 21.00 hod. konečně začala show a dvojitá dávka zábavy. Pojďme se tedy ohlédnout za tím, jak se to všechno podařilo a čím nás všechny přítomné pankáči z Čech a Slezska pobavili.

Jako první se na pódium vydali muzikanti z BABY SECONDHAND a o své fanoušky v publiku se starali opravdu skvěle. Svižný a zábavný set odstartovali peckou To a plynule navázali Jmelí. To, že za skladbami stojí příběh a hlubší myšlenka, dokládá třeba věnování skladby Vrána zesnulému herci Brandonovi Leemu, který tragicky zahynul při natáčení stejnojmenného filmu v devadesátých letech minulého století. Nádech pohádky vnesla Piková dáma a pořádný odvaz a divočinu pak dodala večírku Baby Rock’n‘roll. Kapela se v ostravském klubu Barrák předvedla doopravdy v nejlepším světle a zaslouženě si užila ovace a děkovačku fans.

O tom, že jsou to pankáči v pravém slova smyslu, ale hlavně zkušení hráči a profíci, svědčilo i to, co je potkalo v první části vystoupení a jak potíž vyřešili. Někdy se stane, že si technika postaví hlavu a rozhodne se nefungovat správně, nebo dokonce selže úplně. To potkalo baskytaristu Barta a kapela chvilku potřebnou k vyřešení problému zaplnila vsuvkou tanečků a sólíček a ani náznakem nedopustila, aby publikum vychladlo. Celý set byl vystavěn vyváženě kolem dvou desek Střepy a V zrcadlech, z nichž ta druhá jmenovaná byla jako vinyl k mání na stánku s merchem, kde krom ní bylo možno zakoupit taky trika, placky, nálepky, čepice nebo CD. Po koncertě se v klubu samozřejmě Baby Secondhand zdrželi na nějaký ten drink a přátelská setkání s hosty. Samo sebou chtěli svou přítomností také podpořit své přátele a spoluhráče na turné Tragedis, kteří si pódium zabrali hned po nich.

Takže teď k TRAGEDIS a jejich vystoupení. Do Ostravy si připravili set bez houslí, ale i tak bylo o co stát. Jak jsem psal v úvodu, s touhle partou jsem se měl tu čest potkat prvně a jejich hudbu jsem si jen lehce osahal díky playlistům na Bandzone a YouTube. Na živou produkci jsem se hodně těšil, a byť tedy bez houslí, i tak můj zájem uspokojili dostatečně. Jejich velice svižná hudba bavila viditelně všechny přítomné a v kotli se rozjelo i docela divoké pogo. Chvílemi zase lehce tempo přibrzdili pomalejší pasáží s nádechem reggae. Svou hodinku na pódiu odstartovali skladbou Punkovej vlak a po ní navázali Carpe-Diem – obě s pěkným zvukem akordeonu v rukách milé blondýny Hanky.

Mě osobně hodně pobavila skladba Kočky a pak Pod okny paneláku. Zase songy s příběhem a myšlenkou. Set pak doplnili o skladby Léto nebo Až to vzdám a rozloučili se songem Když punkáči stárnou. Pozornosti fanoušků punku by tato kapela jistě neměla uniknout, byli na tomto vystoupení velmi zábavní a příjemně se mi poslouchali. Velmi rád bych se s nimi zase setkal a vřele doporučuji se na ně zajít podívat na některý z dalších koncertů. Velkou část z nich odehrají ve společnosti svých souputníků Baby Secondhand.

Pokud by vás tedy po přečtení reportáže napadlo zajet se na tyto dvě party podívat, stále máte šancí dost nejen v Česku, ale třeba i kousek za hranicemi na Slovensku. Více informací a termíny akcí najdete zde v odkazech:
www.tragedis.cz
www.bandzone.cz/babysecondhand


DALŠÍ REPORTÁŽE

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 2375

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *