RockShock

Internetový rockový magazin

Legendy thrash metalu opět v České republice! Tentokrát se představí českému publiku v pardubické enteria areně

Text: Echopromotion

Před více než 30 lety založil Dave Mustaine kapelu MEGADETH a stal se průkopníkem žánru, který se stal celosvětově známým jako thrash metal. A od samého počátku se kapela jasně ukázala jako jedna z nejvýraznějších na scéně tvrdé muziky, která posunula thrash na hranice hudební dravosti a instrumentální virtuozity na svých raných počinech, jako byl debut Killing Is My Business… And Business Is Good! z roku 1985 a zásadní Peace Sells… But Who’s Buying? z roku 1986.

V následujících desetiletích si Megadeth vydobyli post jedné z nejvlivnějších a nejuznávanějších metalových kapel – nemluvě o tom, že patří mezi nejúspěšnější. Po celém světě prodali více než 38 milionů alb, získali řadu ocenění včetně ceny Grammy 2017 za ‘Nejlepší metalový výkon‘ za titulní skladbu Dystopia, 12 nominací na Grammy a pět Platinových alb za sebou. S naprostým odhodláním a neúnavným nahráváním a koncertováním se Megadeth propracovali od headlinerů klubů až po hlavní hvězdy arén, festivalů a stadionů, a upevnili tak odkaz, který se stále rozrůstá a šíří po celém světě.

Počátky kapely se datují do roku 1984, kdy byl Dave Mustaine rozhodnut založit novou kapelu, která bude těžší a rychlejší než jeho kolegové. Mustaine rychle dozrával ve skládání písní a rozhodl se spojit postoj a energii punku se silou a složitým riffováním metalu spolu s přímým sociopolitickým textovým obsahem. S Davidem Ellefsonem na baskytaru a Garem Samuelsonem na bicí nahrála kapela své nechvalně proslulé třípísňové demo, které se rychle rozšířilo v undergroundovém okruhu obchodníků s kazetami a stalo se undergroundovým hitem, což vedlo ke smlouvě s Combat Records. Debutové album Killing Is My Business… And Business Is Good z roku 1985 bylo albem, které položilo základ a etablovalo Megadeth jako jednoho ze čtyř průkopníků, známých jako ‘Velká čtyřka‘, kteří prakticky vynalezli žánr a jejichž debutové album bylo televizní stanicí VH1 označeno za ‘nejlepší thrashmetalové debutové album všech dob‘.

Megadeth rychle podepsali smlouvu s Capitol Records a v roce 1986 vydali další album Peace Sells… But Who’s Buying?, které se stalo první Zlatou deskou i první Platinovou deskou kapely, kterou Pitchfork popisuje jako „všechno, co je na hardcoru skvělé, plus dávku předváděcího umění, z něhož krvácejí prsty i menším muzikantům“. Následovala další Platinová deska za So Far, So Good, So What! (1988), na Grammy nominované platinové album, Rust In Peace (1990) a dvakrát platinové album Countdown To Extinction. She-Wolf pochází z alba Cryptic Writings (1997), které bylo nominováno na cenu Grammy a dostalo se do Top Ten.

V roce 2016 se Megadeth znovu představili jako legendární metalová formace, vedená vizionářským zpěvákem, kytaristou a skladatelem Davem Mustainem, a vydali svůj patnáctý studiový počin Dystopia. Titulní skladba Dystopia získala v roce 2017 cenu Grammy za ‘Nejlepší metalový výkon‘. Album, na kterém se k Mustaineovi opět připojil stálý baskytarista David Ellefson, bylo prvním počinem Megadeth, na kterém se podíleli i nový kytarista Kiko Louriero a bubeník Chris Adler, druhý jmenovaný zapůjčený z Lamb Of God. Společně vnesli do už tak dost silného nápoje novou úroveň hudebního jedu a instrumentální zručnosti.

Od vydání alba Dystopia Megadeth nepřetržitě koncertovali po celém světě na jeho podporu, přičemž se k nim přidal Dirk Verbeuren jako bubeník kapely na plný úvazek. V přestávkách mezi turné kapela skládala a nahrávala ve studiu, když v roce 2019 plány Megadeth dočasně odsunula na vedlejší kolej diagnóza Mustaineovy rakoviny. Vše se nakonec v dobré obrátilo, Dave zákeřnou nemoc porazil a v září loňského roku s kapelou vydal zbrusu nové skvělé album The Sick, The Dying… And The Dead!

Po více než třech desetiletích od vydání alba Killing Is My Business… a v návaznosti na referenční metalová mistrovská díla jako Peace Sells…, Rust In Peace z roku 1990, Endgame z roku 2009, Dystopia z roku 2016 i aktuální novinku thrashové legendy s Mustainem pevně v čele nejeví žádné známky zpomalení.

17. 8. 2023 – Pardubice, enteria arena

Ceny vstupenek od 990 Kč. Vstupenky v prodeji v sítích Ticketmaster a Ticketportal od 3. 2. 2023, 10.00 hod. Vstupenky pro Live Nation klub a iDnes Premium od 1. 2. 2023,10.00 hod. do 3. 2. 2023, 10.00 hod.

Související odkazy:
www.megadeth.com
www.facebook.com/Megadeth
www.instagram.com/megadeth
www.twitter.com/Megadeth


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Views: 813

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *