RockShock

Internetový rockový magazin

Blues Aperitiv ovládli mladí Západočeši a zkušení Poláci. Soutěžní přehlídka zaznamenala nejvyšší návštěvnost v historii

Text: Arts Marketing
Foto: archiv DK Šumperk

V sobotu 23. dubna se v Domě kultury v Šumperku uskutečnil 23. ročník soutěžní přehlídky Blues Aperitiv, která je součástí mezinárodního hudebního festivalu Blues Alive. Koncertního finále se zúčastnilo šest kapel z České republiky a Polska. Byly nominovány mezinárodní porotou z 25 zaslaných přihlášek. Hlavními vítězi se stali čeští STEVENʼS a polští BLACK PIN.

„Úroveň letošních účinkujících ve finále Blues Aperitivu byla mimořádně vysoká, v podstatě kterákoli ze šesti kapel by se v programu podzimního Blues Alive velmi dobře vyjímala,“ říká předseda mezinárodní poroty, hudební publicista a dramaturg Blues Alive Ondřej Bezr a dodává: „Kapely, které u poroty zvítězily, se nicméně přece jen vymykaly nastavené laťce. Karlovarští Stevenʼs mladistvým elánem spojeným s takřka profesionálním muzikantským výkonem a dovedným mixem bluesové muziky se soulem, rockem a funky, Black Pin z polské části Slezska pak nepřeslechnutelným ryze bluesovým cítěním, brilantní souhrou i osobitou invencí v rámci žánru.“ Ke skvělému výkonu všech šesti soutěžících nepochybně přispěl i fakt, že letošní ročník Blues Alive zaznamenal nejvyšší diváckou účast v třiadvacetileté historii soutěže.

Hlavní cenou pro vítěze Blues Aperitiv bylo pozvání na letošní festival Blues Alive, který se letos uskuteční ve dnech 17.–19. listopadu v Šumperku. Této pocty se dostalo právě kapelám Steven’s a Black Pin. Udělovala se však i další ocenění. Prestižní Cenu diváků, a tedy i postup na listopadový festival Blues Alive, si odnesli domácí bluesrockeři DAZED AND CONFUSED ze Vsetína. Na polskou část Blues Alive, jež proběhne 20. listopadu v polském Chořově, mezinárodní porota, kterou kromě Ondřeje Bezra tvořili český publicista a rozhlasový redaktor Milan Tesař a slovenský hudebník Daniel Salontay, známý ze skupiny Longital, nominovala kapelu Stevenʼs. Ta pojede i na letní scénu Blues Alive, která je každoročně součástí Festivalu pro židovskou čtvrť v Boskovicích a letos připadá na 7. července.

Dva dny před festivalem Blues Alive se v Olomouci udělovala Cena Olomouckého kraje za celoživotní přínos v oblasti kultury. Letos jí byl poctěn Vladimír Rybička, zakladatel a dlouholetý ředitel festivalu Blues Alive. „Ceny si velmi vážím, je pro mě obrovskou poctou. Moc děkuji všem, kteří mě nominovali, a děkuji Olomouckému kraji. Věřím, že ještě budu platný při organizování dalších ročníků festivalu Blues Alive,“ uvedl laureát.

26. ročník mezinárodního festivalu Blues Alive proběhne letos ve dnech 17.–19. listopadu. Mezi hlavními hvězdami jsou např. ANA POPOVIĆ, POPA CHUBBY, ALLY VENABLE nebo DUSTIN ARBUCKLE. Kompletní program bude oznámen na začátku června.


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 567

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *