RockShock

Internetový rockový magazin

Lenka Dusilová & Řeka Ansámbl – Křest alba Řeka

Text: Zdena Selingerová

LENKA DUSILOVÁ pokřtí 20. 12. 2021 na Nové scéně Národního divadla album Řeka, za které získala ocenění ve třech kategoriích hudebních Cen Anděl 2020 (‘Album roku‘, ‘Skladba roku‘ a ‘Sólová interpretka roku‘). Křest umělecky vzniká ve spolupráci s předním vizuálním umělcem Aeldrynem ze studia Lunchmeat a hudebním tělesem ŘEKA ANSÁMBL, speciálně sestaveném pro tuto příležitost. Lenka Dusilová slibuje návštěvníkům audiovizuální koncertní lahůdku, která nabízí hlubší smyslový prožitek a ponor do hudby alba Řeka.

„Nabídka na možnost uskutečnit tenhle neobyčejný křest na Nové scéně Národního divadla v rámci mého oblíbeného festivalu Spectaculare mě nadchla k tomu, pokusit se naživo více prohloubit prožitek a přiblížit předobrazy hudebních krajin alba Řeka ve velkorysejší hudební a vizuální formě,“ říká Lenka Dusilová.

Lenka Dusilová v hudebním tělesu Řeka Ansámbl propojuje hudebníky z kapely Květy s písničkářkou Alenou Pohlovou, kteří ji v současnosti originálním a živelným způsobem doprovázejí na některých koncertech, společně s některými hudebníky a virtuosy, kteří nahrávali a pomohli albu Řeka na svět. Mezi nimi jsou například hudebníci Miloš Dvořáček, Oskar Török, Monika Načeva a samozřejmě i hudební producenti alba Petr Ostrouchov a Ondřej Mikula aka Aid Kid.

Vizuálně křest úzce navazuje i na dlouhodobou spolupráci s VJ Aeldrynem ze studia Lunchmeat, se kterým ji pojí i tvorba na uměleckém obsahu a tématech v projektu Monument/um, který pomáhá ohroženým památkám v bývalých Sudetech, ze kterého deska i částečně čerpá.

„Kromě Monument/a mě inspirovalo zkoumání rodinných kořenů a zátěží, momentů, které nejsou dohledatelné. Domněnkami a fantaziemi jsem se s nimi na desce popasovala, a z Řeky se tak stala poklona minulosti,“ říká Lenka Dusilová.

Koncert je zároveň součástí festivalu Spectaculare 2021 a dotýká se i projektu Monument/um, neboť část vstupného poputuje na pomoc vybraným památkám. Koncert se koná za finanční podpory Ministerstva kultury.

Složení Řeka Ansámblu:
Lenka Dusilová – zpěv, akustická kytara, loops
Aid Kid – soundesign, ambient
Petr Ostrouchov – kytary, klávesy, zpěv
Martin E. Kyšperský – elektrické kytary
Aleš Pilgr – kontrabas, elektrický kontrabas
Ondřej Kyas – kytary, klávesy, elektronika, zpěv
Jakub Kočička – bicí, perkuse
Oskar Török – trumpeta, zpěv
Miloš Dvořáček – bubny, perkuse
Monika Načeva – zpěv
Vizuální stránka koncertu – VJ Aeldryn
Světelný design – Ondřej Bylok

Křest cenami ověnčeného alba Řeka proběhne na Nové scéně Národního divadla v Praze 20. 12. od 20.00 hod. Vstupenky v cenových kategoriích 990 Kč, 890 Kč a 790 Kč jsou k dostání na pokladně Národního divadla nebo on-line na adrese www.vstupenky.narodni-divadlo.cz.

Související odkazy:
www.spectaculare.cz
www.narodni-divadlo.cz
www.lenkadusilova.art
www.facebook.com/events/4264470800347137


DALŠÍ AKTUALITY

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 563

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *