RockShock

Internetový rockový magazin

ROSA NOCTURNA – Andělé a bestie

Vlastní náklad / 1:00:11

Skupina Rosa Nocturna vydává po třech letech nové CD. Obsahuje 10 skladeb zpívaných v češtině a dvě v angličtině. Vydání CD předznamenal videoklip Světlonoš, který můžete zhlédnout zde: www.youtube.com a též u nás na RockShocku ve Video Shockparádě, kde je velice úspěšný.

Kapela hraje melodický metal s bohatými vokály obohacenými o folkové nástroje a symfonické prvky a obsahující výrazné kytarové riffy. Na CD jsou jak powermetalové skladby, tak i balady. Na novém albu se autorsky podíleli: texty – Tonda ‘Gabriel‘ Buček a Kateřina Loučková, hudba – Tonda ‘Gabriel‘ Buček a Petr Vosynek. Většinu skladeb nazpívala hlavní zpěvačka Viktorie Surmová, kterou známe též z kapel Surma, Bohemian Metal Rhapsody nebo Cruadalach. Dalšími zpěváky jsou Aneta Zatočilová, Mathias Novák, Sylvie Chrudinová (growling) a další. Celé CD je velmi bohaté a výpravné a účinkuje zde mnoho hostů.

Ústřední písní celého CD je už zmiňovaná skladba Světlonoš, která během několika týdnů začala dobývat horní příčky všech rockových hitparád napříč celou republikou. Hned při prvním poslechu poznáte výrazný a nezaměnitelný hlas vynikající zpěvačky Viktorie Surmové, kterou u některých skladeb doplňuje perfektní growl Sylvie Chrudinové.

Hlavní téma textů celého alba je souboj dobra a zla. Další předností je opravdu velká pestrost, nic není monotónní, nic není jednoduché. U této skupiny nejde prostě říct, že to je všechno na ‘jedno brdo‘. Dovoluji si tvrdit, že CD je lehce koncipované v muzikálovém duchu, a dokonce jsem si i pohrával s myšlenkou, že by vůbec nemuselo vypadat špatně takové vystoupení Rosy Nocturny v něčem, jako je třeba RockOpera. Bohatá výprava, kostýmy, osvětlení, kulisy, to si myslím, že zapadá do sebe.

Kromě česky zpívaných skladeb CD obsahuje ještě orchestrálku Periculum a dva anglicky zpívané songy a nakonec nás čeká nádherné Outro. Za sebe musím říct, že jsem si celé CD pustil mnohokrát a že je zde opravdu všechno propracované do nejmenšího detailu; a myslím, že nepřeháním, když si dovoluji tvrdit, že by na zadní straně mohl být titulek „Vyrobeno s láskou k muzice“.

minimum 1, maximum 5

Pavel Novák

www.rosanocturna.cz

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 687

One thought on “ROSA NOCTURNA – Andělé a bestie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *