RockShock

Internetový rockový magazin

Vladivojna La Chia vydala nové album Hrdinům naší doby

Text: Joe’s Garage Live

Skladatelka, producentka a zpěvačka VLADIVOJNA LA CHIA vydala 29. dubna album Hrdinům naší doby, ve kterém se definitivně loučí s odkazem ruské básnířky a novinářky Anny Barkovové. Zhudebňování básní Barkovové se Vladivojna věnovala pět let. Vše odstartovala nabídka skládat hudbu k filmu 8 hlav šílenství. Za hudbu k tomuto filmu byla nominovaná na Českého lva a následně vydala stejnojmenný písničkový elektronicky laděný soundtrack 8 hlav šílenství (2017).

Hrdinům naší doby přináší zbrusu nové zhudebněné básně a rozmanitý akustický zvuk. Vladivojna k tomuto souboru skladeb přistoupila vskutku velkoryse. V pěti hudebních kompozicích můžete slyšet akustické kytary (Petr Uvira, Vladivojna), cello (Terezie Vodička Kovalová), bicí (Luboš Pavlík), perkuse (Víťa Halška), hoboj, harfu a anglický roh (Jarmila Vávrová), baskytaru (Vladivojna), teremin (Marie Ladrová) a pestrou škálu hlasů jak samotné Vladivojny, tak jejích spoluhráček. Básně Anny Barkovové jsou interpretovány s citem i intenzitou. Anna v nich s ohromným nadhledem odkrývá absurditu a krutost sovětského režimu, přesto skladby vyznívají až nebývale hravě a pozitivně. Vladivojna má totiž dar o krutých věcech zpívat s jakousi něhou až radostí. Vladivojna La Chia se svou kapelou album nahrála v ostravském studiu Citron a postarala se také o produkci. Vydává ho sama pod svým jménem s distribuční spoluprací Supraphonu. Na podzim vyjde i na LP rozšířeném o dva bonusové tracky.

Vladivojna La Chia je na české scéně poměrně zvláštním úkazem. Nesedí totiž do žádných škatulek, protože velmi lehce proplouvá všemi žánry od rocku, popu, indie, metalu, elektroniky až k experimentálním intimním písním. Na české scéně se pohybuje od roku 2002. Skládá hudbu k filmům (Nevinnost, 8 hlav šílenství), dokumentům (Čechoslováci v Gulagu, Dopisy od Karla Čapka, Útěk na Maledivy…), seriálům (Až po uši) a divadlům (Othello, Peer Gynt, Molly Sweenay, Kdo je tady ředitel…). Píše Vladibajky, povídky, glosy, maluje, připravuje rozhlasové pořady a neustále hledá nové a překvapivé cesty, jak se svobodně vyjadřovat a posouvat.

Živě ji můžete vidět jak s kapelou, tak sólově nebo ve větším obsazení v rámci hudebně dramatických recitálů věnovaných Anně Barkovové, ve kterých Annu hraje Gabriela Míčová.

Hrdinům naší doby si můžete poslechnout přes různé platformy zde:
www.lnk.to/VladivojnaLaChiaHrdinumNasiDoby

Zde je k vidění aktuální rozhovor a medailonek o Vladivojně včetně názorů osobností české kultury na její tvorbu (ArtZóna – ČT): www.ceskatelevize.cz/porady/12072033166-artzona/220542151010012-artzona-special/video/765987

Líbil se vám tento článek?

Zde jej můžete ohodnotit!

Průměrné honocení 0 / 5. Počet hlasů: 0

Zatím žádné hodnocení! Buďte první, kdo ohodnotí tento příspěvek.

Visits: 7

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *